Announcement

Collapse
No announcement yet.

Problem with NodeMcu

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Problem with NodeMcu

    Hi all,

    After a couple weeks I am still not able to get a working NodeMcu with this plugin.
    It is all new to me, so I try to setup this with all kind of manuals from the forum.
    I also buy a second NodeMcu because I tought it was broken.
    When I follow the manual I am stuck on Download the Sketch to the board.
    I get a error, see below.
    Hope someone can help me to get this working.
    The board I use is the NodeMcu Lua V3 CH340G ESP8266

    Antoon


    Arduino: 1.8.1 (Windows 8.1), Board: "NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module), 80 MHz, 115200, 4M (3M SPIFFS)"

    C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-builder -dump-prefs -logger=machine -hardware C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware -hardware C:\Users\Admin\AppData\Local\Arduino15\packages -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -tools C:\Users\Admin\AppData\Local\Arduino15\packages -built-in-libraries C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries -libraries C:\Users\Admin\Documents\Arduino\libraries -fqbn=esp8266:esp8266:nodemcuv2:CpuFrequency=80,UploadSpeed=1 15200,FlashSize=4M3M -ide-version=10801 -build-path C:\Users\Admin\AppData\Local\Temp\arduino_build_532025 -warnings=none -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.xtensa-lx106-elf-gcc.path=C:\Users\Admin\AppData\Local\Arduino15\packages\esp 8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2 -prefs=runtime.tools.mkspiffs.path=C:\Users\Admin\AppData\Loc al\Arduino15\packages\esp8266\tools\mkspiffs\0.1.2 -prefs=runtime.tools.esptool.path=C:\Users\Admin\AppData\Loca l\Arduino15\packages\esp8266\tools\esptool\0.4.8 -verbose C:\Users\Admin\Downloads\HomeseerBoard1\HomeseerBoard1.ino

    Board nodemcuv2 (platform esp8266, package esp8266) is unknown

    Error compiling for board NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module).

  • #2
    It looks like you have not installed the board in the IDE.

    To add a NodeMCU board to the plugin:
    1. In the Arduino IDE go to File, Preferences. Under Additional Boards Manager Urls add http://arduino.esp8266.com/staging/p...com_index.json then click OK.
    2. In the Arduino IDE go to Tools, Board, Board Manager and search for nodemcu and click install to install the board V2.3.0-rc2
    3. In the Plugin you should select NodeMcu as your board type for a new board.
    4. Fill in your SSID and password.
    5. Download the Sketch for the board. 6. In the Arduino IDE chose the NodeMCU V1.0(ESP-12E Module) 7. Select the comport after plugging in the board. 8. Download the Sketch to the board.
    Zwave = Z-Stick, 3xHSM100� 7xACT ZDM230, 1xEverspring SM103, 2xACT HomePro ZRP210.
    X10 = CM12U, 2xAM12, 1xAW10, 1 x TM13U, 1xMS13, 2xHR10, 2xSS13
    Other Hardware = ADI Ocelot + secu16, Global Cache GC100, RFXtrx433, 3 x Foscams.
    Plugings = RFXcom, ActiveBackup, Applied Digital Ocelot, BLDeviceMatrix, BLGarbage, BLLAN, Current Cost, Global Cache GC100,HSTouch Android, HSTouch Server, HSTouch Server Unlimited, NetCAM, PowerTrigger, SageWebcamXP, SqueezeBox, X10 CM11A/CM12U.
    Scripts =
    Various

    Comment


    • #3
      Thanks for your reply.
      I am stuck on point 2 In the Arduino IDE go to Tools, Board, Board Manager and search for nodemcu and click install to install the board V2.3.0-rc2
      It is not there.

      Comment


      • #4
        The URL was shortened by the board. it should be

        Code:
        http://arduino.esp8266.com/staging/package_esp8266com_index.json
        Greig.
        Zwave = Z-Stick, 3xHSM100� 7xACT ZDM230, 1xEverspring SM103, 2xACT HomePro ZRP210.
        X10 = CM12U, 2xAM12, 1xAW10, 1 x TM13U, 1xMS13, 2xHR10, 2xSS13
        Other Hardware = ADI Ocelot + secu16, Global Cache GC100, RFXtrx433, 3 x Foscams.
        Plugings = RFXcom, ActiveBackup, Applied Digital Ocelot, BLDeviceMatrix, BLGarbage, BLLAN, Current Cost, Global Cache GC100,HSTouch Android, HSTouch Server, HSTouch Server Unlimited, NetCAM, PowerTrigger, SageWebcamXP, SqueezeBox, X10 CM11A/CM12U.
        Scripts =
        Various

        Comment


        • #5
          Yes I had the right URL
          I see only this one


          Click image for larger version

Name:	Knipsel.PNG
Views:	35
Size:	11.8 KB
ID:	1260282

          Comment


          • #6
            Originally posted by antoon View Post
            Yes I had the right URL
            I see only this one


            Click image for larger version

Name:	Knipsel.PNG
Views:	35
Size:	11.8 KB
ID:	1260282
            OK so you have it installed now select it from the Tools/board drop down and you are good to go. It should tell you the selected board type in the bottom right of the IDE.

            Greig.
            Zwave = Z-Stick, 3xHSM100� 7xACT ZDM230, 1xEverspring SM103, 2xACT HomePro ZRP210.
            X10 = CM12U, 2xAM12, 1xAW10, 1 x TM13U, 1xMS13, 2xHR10, 2xSS13
            Other Hardware = ADI Ocelot + secu16, Global Cache GC100, RFXtrx433, 3 x Foscams.
            Plugings = RFXcom, ActiveBackup, Applied Digital Ocelot, BLDeviceMatrix, BLGarbage, BLLAN, Current Cost, Global Cache GC100,HSTouch Android, HSTouch Server, HSTouch Server Unlimited, NetCAM, PowerTrigger, SageWebcamXP, SqueezeBox, X10 CM11A/CM12U.
            Scripts =
            Various

            Comment


            • #7
              I have this

              Click image for larger version

Name:	Knipsel.PNG
Views:	35
Size:	17.9 KB
ID:	1260323

              Comment


              • #8
                It appears you have the correct board and a com port selected, but have not opened the sketch. You need to open the sketch you download for the specific board from the plug-in configuration page. As Greig wrote it must have all the correct settings for the NodeMCU including SSID and passphrase. Then on the IDE under Tools, you must select the correct board type and com port it is attached to for upload.

                Is this an Arduino API sketch or the standard Arduino?
                Randy Prade
                Aurora, CO
                Prades.net

                PHLocation - Pushover - EasyTrigger - UltraECM3 - Ultra1Wire3 - Arduino

                Comment


                • #9
                  Originally posted by rprade View Post
                  It appears you have the correct board and a com port selected, but have not opened the sketch. You need to open the sketch you download for the specific board from the plug-in configuration page. As Greig wrote it must have all the correct settings for the NodeMCU including SSID and passphrase. Then on the IDE under Tools, you must select the correct board type and com port it is attached to for upload.

                  Is this an Arduino API sketch or the standard Arduino?
                  I have really no idea.
                  I can load the sketch and then I get this

                  Click image for larger version

Name:	Knipsel.PNG
Views:	41
Size:	27.6 KB
ID:	1260353

                  Then when I press Sketch upload I get this

                  Click image for larger version

Name:	Knipsel1.PNG
Views:	49
Size:	36.7 KB
ID:	1260354

                  Under the copy error message I get then

                  Arduino: 1.8.1 (Windows 8.1), Board: "NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module), 80 MHz, 115200, 4M (3M SPIFFS)"

                  C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-builder -dump-prefs -logger=machine -hardware C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware -hardware C:\Users\Antoon Verheijen\AppData\Local\Arduino15\packages -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -tools C:\Users\Antoon Verheijen\AppData\Local\Arduino15\packages -built-in-libraries C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries -libraries \\QNAP-TS453A\home\Mijn Documenten\Arduino\libraries -fqbn=esp8266:esp8266:nodemcuv2:CpuFrequency=80,UploadSpeed=1 15200,FlashSize=4M3M -ide-version=10801 -build-path C:\Users\ANTOON~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_486926 -warnings=none -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.xtensa-lx106-elf-gcc.path=C:\Users\Antoon Verheijen\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\tools\xte nsa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2 -prefs=runtime.tools.esptool.path=C:\Users\Antoon Verheijen\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\tools\esp tool\0.4.8 -prefs=runtime.tools.mkspiffs.path=C:\Users\Antoon Verheijen\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\tools\mks piffs\0.1.2 -verbose C:\Users\Antoon Verheijen\Downloads\HomeseerBoard1\HomeseerBoard1.ino

                  Board nodemcuv2 (platform esp8266, package esp8266) is unknown

                  Error compiling for board NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module).

                  Comment


                  • #10
                    Did you download and install the libraries from the plug-in, unzip them and install them exactly as the manual states?

                    Click image for larger version

Name:	capture.png
Views:	33
Size:	33.1 KB
ID:	1260372

                    One thing that is not stated: be sure and overwrite any existing files.
                    Randy Prade
                    Aurora, CO
                    Prades.net

                    PHLocation - Pushover - EasyTrigger - UltraECM3 - Ultra1Wire3 - Arduino

                    Comment


                    • #11
                      Yes I have, but I will check again tonight when I am home.
                      Thanks,

                      Antoon

                      Comment


                      • #12
                        OK, have delete everything from Arduino and did a fresh install.
                        After that I was able to download the sketch and I think it went good.
                        I had only one warning, see picture.
                        After downloading I can connect the board to the plugin and seems to be working.
                        Thanks for your help guys.
                        Now further to connect the LCD on it

                        Click image for larger version

Name:	Knipsel3.PNG
Views:	37
Size:	72.8 KB
ID:	1260600

                        Comment


                        • #13
                          That error is normal. I see it on all of my working boards. The sketch should compile and upload just fine.
                          Randy Prade
                          Aurora, CO
                          Prades.net

                          PHLocation - Pushover - EasyTrigger - UltraECM3 - Ultra1Wire3 - Arduino

                          Comment


                          • #14
                            After running the scanner and set the LCD adress everything is working.
                            I only get a connection error everytime.
                            What can I do about that?

                            Comment


                            • #15
                              I thought I'd also give this a try. Also experimenting with a NodeMCU that I just got.

                              Followed the instructions in this thread, and things seemed to go smoothly.
                              Installed the Arduino IDE, downloaded the libraries, used the link to add the board in board manager, configured the IP and a few pins, downloaded and tried to compile the sketch. I got the same warning message, but I also got the following error about missing avr/pgmspace.h in an include statement. I don't have an avr folder, nor that file anywhere. I used all download links from this thread.

                              Any thoughts or help is appreciated.

                              Thanks



                              Comment

                              Working...
                              X