Announcement

Collapse
No announcement yet.

Broken Instant Status

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    Broken Instant Status

    I have two Leviton DZ15S-1BZ light switches, and they support Instant Status, which was working fine up until recently.

    I was playing with associations, so I added each switch to the other using Z-Wave associations. It didn't seem to work though, so I deleted the association for each of them, leaving only the Group 1 Homeseer association.

    After that it seems my light switches no longer update Homeseer of their status. I'm not sure if they were working properly immediately before playing with the associations or not, but they definately don't work since then.

    Also under associations, I only see Group 1 now, where I could have sworn there used to be 4 or 5 groups. Also, when I search old posts, I see mention of an Endpoint, but I don't have that option.

    I tried doing a rescan, thinking that might fix the issue, but it did nothing. Any ideas?

    #2
    According to the documentation I found from Leviton, these devices only support Group 1, which should be only associated with the controller (Homeseer).

    I would rescan and re-set the association to Homeseer.

    Comment


      #3
      Originally posted by TC1 View Post
      According to the documentation I found from Leviton, these devices only support Group 1, which should be only associated with the controller (Homeseer).

      I would rescan and re-set the association to Homeseer.
      Well that's what I get for playing around before reading the documentation! K I will delete the homeseer association, do a rescan, then reset the association.

      Comment


        #4
        Didn't seem to help
        ‚Äč

        Comment


          #5
          My last suggestion: You can re-include the device without messing up any Events or other automation you may have done around those devices.
          1. Goto the switch and do a physical reset to factory (look in the Leviton docs on how to do that).
          2. Goto the Z-wave tab for that device in Homeseer and push the "Test Connectivity" button. It should fail.
          3. On the same tab, push the "Replace Node" button. Once you do that you need to start the include process on the physical switch (again, check Leviton docs).
          4. After successful, the switch will be re-added "fresh" but the node reference numbers will remain the same (and hence all of your events and scripts will still work).

          Hope this helps.

          Comment


            #6
            Originally posted by TC1 View Post
            My last suggestion: You can re-include the device without messing up any Events or other automation you may have done around those devices.
            1. Goto the switch and do a physical reset to factory (look in the Leviton docs on how to do that).
            2. Goto the Z-wave tab for that device in Homeseer and push the "Test Connectivity" button. It should fail.
            3. On the same tab, push the "Replace Node" button. Once you do that you need to start the include process on the physical switch (again, check Leviton docs).
            4. After successful, the switch will be re-added "fresh" but the node reference numbers will remain the same (and hence all of your events and scripts will still work).

            Hope this helps.
            That is a huge help, not just for this issue, but in general. I only just noticed the "Replace Node" button and I was wondering if it would work to be used like that. I didn't want to reinclude anything and break events doing so. Thank you very much for this!

            Comment


              #7
              Originally posted by cd36 View Post

              That is a huge help, not just for this issue, but in general. I only just noticed the "Replace Node" button and I was wondering if it would work to be used like that. I didn't want to reinclude anything and break events doing so. Thank you very much for this!
              You're welcome, the only caveat is that you have to do it in the order specified or things might go haywire.

              Comment


                #8
                With the switches Leviton DZ15S-1BZ and the dimmer Leviton DZ6HD-1BZ there is a known issue with firmware before 1.20

                So if you dont have firmware 1.20, that could be the issue

                I used zflash and homeseer usb zwave+ key. The 1.20 leviton firmware comes with zflash

                Comment


                  #9
                  Originally posted by dev120v View Post
                  With the switches Leviton DZ15S-1BZ and the dimmer Leviton DZ6HD-1BZ there is a known issue with firmware before 1.20

                  So if you dont have firmware 1.20, that could be the issue

                  I used zflash and homeseer usb zwave+ key. The 1.20 leviton firmware comes with zflash
                  Hey thanks for the tip. Both lights are running firmware 1.20.

                  Comment

                  Working...
                  X