Announcement

Collapse
No announcement yet.

System running at 100% Load?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    System running at 100% Load?

    i have a dedicated PC running HS3 but it seems a bit slow and i was wondering if anyone else has had to upgrade to a faster processor to keep things running smooth?
    it is not an old pc or anything but not the fastest either! i would have thought it would have worked nicely but i am thinking i should have gone faster? have any of you had issues running at 100% load?

    Intel64 Family 6 Model 54 Stepping 1 at 1.73 GHz
    System Processes/Load:92 Processes, 100% Load

    Click image for larger version

Name:	Load.PNG
Views:	1
Size:	15.4 KB
ID:	1208337

    #2
    It's almost always a plugin that is malfunctioning so I would disable each plugin and see if you can narrow down the culprit. You should also be able to look at the event viewer and tell which process is using most of the CPU cycles.
    -Rupp
    sigpic

    Comment


      #3
      Found that an Intel64 Family 6 model 54 stepping 1 at 1.73 CPU is an Atom N2800. (guesstimate)

      Well an Atom N2600 only could have a maximum of 2Gb of RAM though.

      None the less 4Gb or more Gb of RAM will do much better for you.
      - Pete

      Auto mator
      Homeseer 3 Pro - 3.0.0.548 (Linux) - Ubuntu 18.04/W7e 64 bit Intel Haswell CPU 16Gb- Mono 6.12.X - HSTouch on Intel tabletop tablets
      Homeseer Zee2 (Lite) - 3.0.0.548 (Linux) - Ubuntu 18.04/W7e - CherryTrail x5-Z8350 BeeLink 4Gb BT3 Pro - Mono 6.12.X
      HS4 Pro - V4.1.11.0 - Ubuntu 20.01/VB W7e 64 bit Intel Kaby Lake CPU - 32Gb - Mono
      6.10.0.104
      HS4 Lite -

      X10, UPB, Zigbee, ZWave and Wifi MQTT automation-Tasmota-Espurna. OmniPro 2, Russound zoned audio, Smartthings hub, Hubitat Hub, and Home Assistant

      Comment


        #4
        Click image for larger version

Name:	Task.PNG
Views:	1
Size:	20.5 KB
ID:	1180646


        i am surprised how much JowiHue is using but nothing else seems that high to me?

        Comment


          #5
          Up the memory to 4Gb and it will alleviate some issues.



          Rupp mentioned it could be heavy/problematic plugin.

          1 - Remove Teamviewer. (while this is not a plugin it is hogging your CPU/memory stuff)

          2 - Disable plugin HSPI_JPWI Hue - it is using way too much CPU - how many HUE lamps are you using with it?

          Maybe try an alternate Hue control thing - thinking Jon has a script that does Hue.

          3 - test disable Arduino plugin for a bit.
          - Pete

          Auto mator
          Homeseer 3 Pro - 3.0.0.548 (Linux) - Ubuntu 18.04/W7e 64 bit Intel Haswell CPU 16Gb- Mono 6.12.X - HSTouch on Intel tabletop tablets
          Homeseer Zee2 (Lite) - 3.0.0.548 (Linux) - Ubuntu 18.04/W7e - CherryTrail x5-Z8350 BeeLink 4Gb BT3 Pro - Mono 6.12.X
          HS4 Pro - V4.1.11.0 - Ubuntu 20.01/VB W7e 64 bit Intel Kaby Lake CPU - 32Gb - Mono
          6.10.0.104
          HS4 Lite -

          X10, UPB, Zigbee, ZWave and Wifi MQTT automation-Tasmota-Espurna. OmniPro 2, Russound zoned audio, Smartthings hub, Hubitat Hub, and Home Assistant

          Comment


            #6
            i don't have a monitor so use team viewer to access it when needed so most of the time it isn't running

            i only have 3 hue lights so it shouldn't be using that much but i do have it checking the lights every few seconds so that may be part of it and i will have to see if i can clean it up a bit, i really like the plugin and i use it for all kinds of notifications and playing color loops/animations on the lights so i think if that is the issue i may have to get a faster PC

            Comment


              #7
              I think I was on similar boat just a few months ago. I was running HS2 quite happily with HomeTroller S4 or so (N2800 atom) and upgraded the software to HS3. It was really slow with that hardware (idling at 60% IIRC), so I migrated the system to an Avoton C2550 system and the system idles at around 15% cpu usage now, even with more devices and plugins I've added over the months.

              I have JowiHue with 3 lights too, but they're not actively used yet. Only during certain scenes and certainly not called every few minutes.. (Can you share how you're using the Hues? I have a dozen more on order and would like to learn more about potential issues).



              HW: HS3 w/ Win8.1 on ASRock C2550d4i. Digi AnywhereUSB, Hubport, Edgeport, UZB, Z-trollers, PLCBUS, SONOS, GC-100, iTach IP2SL, WF2IR, IP2IR, RFXtrx433, Harmony Hubs, Hue, Ademco Vista 128BP, NetAtmo, NetAtmo Welcome

              Google Search for HomeSeer Forum

              Comment


                #8
                Yeah VNC old is very light and works fine here on Windows 10.

                You could leave it running as a service.
                - Pete

                Auto mator
                Homeseer 3 Pro - 3.0.0.548 (Linux) - Ubuntu 18.04/W7e 64 bit Intel Haswell CPU 16Gb- Mono 6.12.X - HSTouch on Intel tabletop tablets
                Homeseer Zee2 (Lite) - 3.0.0.548 (Linux) - Ubuntu 18.04/W7e - CherryTrail x5-Z8350 BeeLink 4Gb BT3 Pro - Mono 6.12.X
                HS4 Pro - V4.1.11.0 - Ubuntu 20.01/VB W7e 64 bit Intel Kaby Lake CPU - 32Gb - Mono
                6.10.0.104
                HS4 Lite -

                X10, UPB, Zigbee, ZWave and Wifi MQTT automation-Tasmota-Espurna. OmniPro 2, Russound zoned audio, Smartthings hub, Hubitat Hub, and Home Assistant

                Comment


                  #9
                  Originally posted by usLEDsupply View Post
                  [ATTACH]49323[/ATTACH]


                  i am surprised how much JowiHue is using but nothing else seems that high to me?
                  It looks like you are simply pushing your small engine (CPU) too hard. None of these are looking like they are using a ton of CPU but the total is more than the little PC can handle.
                  -Rupp
                  sigpic

                  Comment

                  Working...
                  X