Announcement

Collapse
No announcement yet.

Insteon Events not working...solved

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    Insteon Events not working...solved

    I installed the Hometroller PI + MNS Insteon plugin. I can control switches (outside lights) manually and have set up several Groups and Events, but nothing happens. Is there something 'special' I need to do to get Events working with my Insteon hub? Will restarting and resetting everything help?

    #2
    Can you post a pic of the event definition
    Mark

    HS3 Pro 3.0.0.534
    Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
    Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
    Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

    Comment


      #3
      Sure:

      Doesn't want to let me paste a picture, but text:

      Group Conditions: IF - The time is 15 min before sunset.

      THEN:
      Set Devices:
      Plugin Driveway Switch 1 to On
      Plugin Front Columns Switch 2 to On
      Plugin Front Ceiling Switch 3 to On
      Plugin Backyard Switch 4 to On
      Plugin Back Porch Switch 5 to On

      Action: Control a Device

      After Waiting 0 0 0 0

      Comment


        #4
        instead of controller individual devices, create a plugin group and then control the group, you will get a more consistent response
        Mark

        HS3 Pro 3.0.0.534
        Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
        Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
        Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

        Comment


          #5
          Originally posted by Grunert View Post
          Sure:

          Doesn't want to let me paste a picture, but text:

          Group Conditions: IF - The time is 15 min before sunset.

          THEN:
          Set Devices:
          Plugin Driveway Switch 1 to On
          Plugin Front Columns Switch 2 to On
          Plugin Front Ceiling Switch 3 to On
          Plugin Backyard Switch 4 to On
          Plugin Back Porch Switch 5 to On

          Action: Control a Device

          After Waiting 0 0 0 0
          Group conditions will apply to every event in the group. That's a "Group" of events, not to be confused with a "Group" of Insteon Devices. Instead you should put your sunset condition directly in the "Trigger" field. Example:

          Click image for larger version

Name:	Screenshot 2022-05-18 224637.png
Views:	114
Size:	33.2 KB
ID:	1546421

          Comment


            #6
            Originally posted by Grunert View Post
            Doesn't want to let me paste a picture, but text:
            for future posts: you must create a jpg or png pic file and then upload it
            Mark

            HS3 Pro 3.0.0.534
            Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
            Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
            Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

            Comment


              #7
              Ok - thanks. I'll try that tonight and let you know.

              Comment


                #8
                Connected remotely to try and set this up. I don't see the same menu/options that you have. For example "Set Device" isn't there, etc.:

                Click image for larger version

Name:	Group 4.jpg
Views:	91
Size:	32.5 KB
ID:	1546501

                Comment


                  #9
                  you just need to select the device from the Add device dropdown, then click the save button to the right.

                  Mark

                  HS3 Pro 3.0.0.534
                  Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                  Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                  Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                  Comment


                    #10
                    Did that. Tried to turn just one light on at 3 pm - didn't work. Troubleshooting ideas? Reset/restart everything??

                    Comment


                      #11
                      you should be able to run the event manually by clicking the person icon (top right in my pic) to verify the action works

                      for more help with events see this forum

                      https://forums.homeseer.com/forum/hs...4-event-clinic

                      Click image for larger version

Name:	basic event.png
Views:	91
Size:	58.6 KB
ID:	1546591
                      Mark

                      HS3 Pro 3.0.0.534
                      Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                      Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                      Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                      Comment


                        #12
                        I'm going to remove, reinstall, reset, and restart everything - let's see how it goes.

                        Comment


                          #13
                          Originally posted by Grunert View Post
                          I'm going to remove, reinstall, reset, and restart everything - let's see how it goes.
                          if everything else is working, i would just delete the event and start clean
                          Mark

                          HS3 Pro 3.0.0.534
                          Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                          Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                          Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                          Comment


                            #14
                            Decided to get a fresh start - restarted HomeTroller Pi, deleted events, and created a new 'test' event - to turn an Insteon light switch on - didn't work. Hard to understand - I can turn switched on/off via the webpage and app, but the events don't seen to work. Am I missing something to 'activate' them and get events to run?

                            Comment


                              #15
                              There is nothing required to get events to run -- paste a screen shot of your event -- when you say it "didn't work", you clicked the running-man icon to run the event immediately?

                              Comment

                              Working...
                              X