Announcement

Collapse
No announcement yet.

Error adding new devices

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Error adding new devices

    I am getting an error message when I try to add a new device. If I try again, it deletes the device added before it and replaces it with the new one. I've tried resetting everything, including the device and the same thing happens. The error log follows:

    Insteon Plug-in Error Log Generated 12/2/2019 7:31:59 PM
    -----------*Error Message*----------------
    Error: Error in AddNewRemoteDevice: Index was outside the bounds of the array. -- Details System.IndexOutOfRangeException: Index was outside the bounds of the array.
    at Insteon.Support.Core.InsteonModule.AddNewRemoteDevice(String DeviceID, String DeviceName, String DeviceLocation, Int32 PollingInterval, Boolean DownloadLinksNow, String TapAddType, String TapAddFirmware) -- 12/2/2019 7:31:59 PM
    --------*Initialization Log*--------------
    12/2/2019 4:19:57 PM - Host System: 192.168.0.236 (HomeTrollerS) 3.0.0.548
    12/2/2019 4:19:57 PM - Plugin HSPI_Insteon.exe version: 3.0.7.1
    12/2/2019 4:19:57 PM - Insteon Support library (Insteon.dll) version: 1.0.7.1
    12/2/2019 4:19:57 PM - RegisterCallback Completed
    12/2/2019 4:19:57 PM - Enter InitIO
    12/2/2019 4:19:57 PM - Enter InitPlugin
    12/2/2019 4:19:57 PM - Global initialization of plug-in required, starting up.
    12/2/2019 4:19:57 PM - Initializing Insteon hardware interface...
    12/2/2019 4:19:57 PM - In ProcessRawReceiveThread
    12/2/2019 4:19:57 PM - Initializing Interface...
    12/2/2019 4:19:57 PM - In PLMBuffer_ProcessBufferThread
    12/2/2019 4:19:57 PM - Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
    12/2/2019 4:19:58 PM - ..Got Interface Response 02 60 4C 15 5D 03 15 9E 06
    12/2/2019 4:19:58 PM - Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
    12/2/2019 4:19:58 PM - ..Got Interface Response 02 60 4C 15 5D 03 15 9E 06
    12/2/2019 4:19:58 PM - RF PLM contacted on COM3 with an Insteon address of 4C.15.5D and firmware version 9E
    12/2/2019 4:19:58 PM - ResourceManager::RequestExclusive for Resource 1
    12/2/2019 4:19:58 PM - ResourceManager::RequestExclusive acquired for Resource 1
    12/2/2019 4:19:58 PM - Sending command 02 6B 48 to RF PLM, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
    12/2/2019 4:19:58 PM - ..Got RF PLM Response 02 6B 48 06
    12/2/2019 4:19:58 PM - ResourceManager::ReleaseExclusive for Resource 1
    12/2/2019 4:19:58 PM - Insteon hardware interface initialized.
    12/2/2019 4:19:58 PM - I/O (Insteon Protocol) Interface Initializing...
    12/2/2019 4:19:58 PM - Scheduled polling enabled.
    12/2/2019 4:19:58 PM - In TransmitMessageThread
    12/2/2019 4:20:01 PM - In CreateDevices
    12/2/2019 4:20:01 PM - Scheduled polling temporarily stopped.
    12/2/2019 4:20:01 PM - Reloading 23 Insteon group information tables...
    12/2/2019 4:20:01 PM - Reloading 256 Insteon device information tables...
    12/2/2019 4:20:02 PM - Saved ini file. msecs=275
    12/2/2019 4:20:03 PM - 320 Matching HS device records were found and updated for the Insteon device database.
    12/2/2019 4:20:03 PM - 23 matching HS device records were found and updated for the Insteon group database.
    12/2/2019 4:20:04 PM - Scheduled polling resumed.
    12/2/2019 4:20:04 PM - Exit CreateDevices
    12/2/2019 4:20:04 PM - I/O(Insteon Protocol) Interface Initialized.
    12/2/2019 4:20:04 PM - Exit InitPlugin

  • #2
    256 devices, i think you broken the limit. I can increase the limit. Are all 256 working? i would be interested to know how many links are in the interface database. can you run the 'display interface database' to update the link count
    Mark

    HS3 Pro 3.0.0.534
    Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
    Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
    Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

    Comment


    • #3
      All of the devices work, even the ones that were getting an error. I guess the links were uploaded to them before the error prevented them from being added to the list. The last device added shows in the Homeseer device list, but not in the Insteon list.

      I ran the display and there are 992 links. It won't let me post it here because it is too long, but I can try to break it up if that will help.

      Comment


      • #4
        Originally posted by davegidd1 View Post
        All of the devices work, even the ones that were getting an error. I guess the links were uploaded to them before the error prevented them from being added to the list. The last device added shows in the Homeseer device list, but not in the Insteon list.

        I ran the display and there are 992 links. It won't let me post it here because it is too long, but I can try to break it up if that will help.
        thanks for the info. I'll update the plugin to allow for more devices. i'll post a beta update tomorrow
        Mark

        HS3 Pro 3.0.0.534
        Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
        Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
        Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

        Comment


        • #5
          Mark, you are in a word... INCREDIBLE!!

          If every developer supported their software like you do, the world would be an amazing place!!! I hope all your users appreciate your efforts as much as I do...

          Comment


          • #6
            Thanks so much for the quick response!

            Comment


            • #7
              give this beta a try. the beta updater is giving me a fit so you will need to install it manually: stop hs, and unzip just the plugin exe and insteon.dll to the homeseer directory, and restart hs

              notes on the beta: this should dynamically adjust to the number of devices already registered, and grow as necessary during the Add process. thus no upper limit.

              please make a backup of everything before proceeding.
              Attached Files
              Mark

              HS3 Pro 3.0.0.534
              Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
              Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
              Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

              Comment


              • #8
                It seems to be working. I added several more devices just to check and they all worked perfectly. Thank you SO much!

                Comment


                • #9
                  Originally posted by davegidd1 View Post
                  It seems to be working. I added several more devices just to check and they all worked perfectly. Thank you SO much!
                  thanks for reporting back. before you get too far in, would you mind deleting a device and re-adding it just to test that use-case
                  Mark

                  HS3 Pro 3.0.0.534
                  Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                  Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                  Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                  Comment


                  • #10
                    Deleted and re-adding works.

                    It lost contact with the PLM and I had to restart the plugin after reprogramming an 8 button keypad. I'm testing that again right now.

                    Comment


                    • #11
                      It worked reprogramming the keypad this time, no problem.

                      Speaking keypads, I can't get an 8-button keypad to trigger events. Any thoughts about that? I've tried everything I can think of. It works using a 6-button keypad, so I'm not sure what the issue is. It's not a big deal since I can come up with a different way to do what I want, but if you have some insight I'd appreciate it.

                      Comment


                      • #12
                        i think you may be hitting the plm database link threshold. you only get about 1000 or so.

                        Can you check the link count in your interface? run the display interface links routine again
                        Mark

                        HS3 Pro 3.0.0.534
                        Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                        Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                        Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                        Comment


                        • #13
                          I'll run it now.

                          Trying to replace a device I got the original error again:

                          Your system could not be reprogrammed.

                          Program And Replace Device: System.IndexOutOfRangeException: Index was outside the bounds of the array. at Insteon.Support.Core.InsteonModule.ProgramAndReplaceDevice(S tring SrcID, String DestID)

                          Comment


                          • #14
                            I have 992 links.

                            I'll probably back off using the keypads for anything else. I only have about 5 more devices to add and I'm completely updated...I hope.

                            Comment


                            • #15
                              Originally posted by davegidd1 View Post
                              I have 992 links.

                              I'll probably back off using the keypads for anything else. I only have about 5 more devices to add and I'm completely updated...I hope.
                              you might consider running the reset and reprogram interface routine. this will cleanup wasted space in the interface database and reprogram the necessary links

                              if you have devices registered outside the plugin, you would need to relink them.

                              On the 'replace' transaction...were you using the replace function in the plugin?

                              Mark

                              HS3 Pro 3.0.0.534
                              Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                              Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                              Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                              Comment

                              Working...
                              X