Announcement

Collapse
No announcement yet.

Insteon Device controlled with Alexa status not updating in HS4

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    Insteon Device controlled with Alexa status not updating in HS4


    Attached is the detail log controlling one device with the alexa and the Insteon devices not updating the status in HS4.the light does turn on and off.
    I made a event polling insteon every 5 minutes and then the states get updated in HS4.can the plugin pole status on its own?

    9/28/2020 9:34:19 AM Legacy-Plugin Insteon Received a Direct ACK from Device 1 Location Living room lights insteon (50.67.AC): 50 67 AC 50 B7 75 25 13 00
    9/28/2020 9:34:19 AM Legacy-Plugin Insteon Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):50 67 AC 50 B7 75 25 13 00
    9/28/2020 9:34:19 AM Legacy-Plugin Insteon ..Time to send & get http response (ms): 6
    9/28/2020 9:34:19 AM Legacy-Plugin Insteon Sending http://192.168.1.107:25105/1?XB=M=1
    9/28/2020 9:34:19 AM Legacy-Plugin Insteon ..My XML buffer: 02625067AC0513000602505067AC50B775251300
    9/28/2020 9:34:19 AM Legacy-Plugin Insteon ..Time to get xml buffer (ms): 143
    9/28/2020 9:34:07 AM Legacy-Plugin Insteon Received a Direct ACK from Device 1 Location Living room lights insteon (50.67.AC): 50 67 AC 50 B7 75 25 11 FF
    9/28/2020 9:34:07 AM Legacy-Plugin Insteon ..Time to send & get http response (ms): 10
    9/28/2020 9:34:07 AM Legacy-Plugin Insteon Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):50 67 AC 50 B7 75 25 11 FF
    9/28/2020 9:34:07 AM Legacy-Plugin Insteon Sending http://192.168.1.107:25105/1?XB=M=1
    9/28/2020 9:34:07 AM Legacy-Plugin Insteon ..My XML buffer: 02625067AC0511FF0602505067AC50B7752511FF
    9/28/2020 9:34:07 AM Legacy-Plugin Insteon ..Time to get xml buffer (ms): 10


    #2
    Michael
    thanks for posting. the plugin should be updating the device status regardless of voice control or UI control. Not sure what's going on. this definitely works in HS3; just tested.

    I see the following in my log when i turn a switch on via voice. the log entry in red is the plugin updating the status.

    Sep-28 3:13:01 PM Insteon Setting status and value for device 33.96.EE:1. Old status:0 Old Value:0, New Status:2 New Value:100
    Sep-28 3:13:01 PM Insteon Received a Direct ACK from Office Lights (33.96.EE): 33 96 EE 30 6B D8 2B 11 FF
    Sep-28 3:13:01 PM Insteon Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):33 96 EE 30 6B D8 2B 11 FF
    Sep-28 3:13:01 PM Insteon ..Got RF PLM Response 02 62 33 96 EE 0F 11 FF 06
    Sep-28 3:13:01 PM Insteon Sending command 02 62 33 96 EE 0F 11 FF to RF PLM, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
    Sep-28 3:13:01 PM Insteon CAPIControl: Label=On, Value=100, ControlType=Button

    So i will have to investigate in HS4.

    in the meantime, you can set the polling interval within the plugin for each device. the plugin will automatically poll these devices for status.
    Mark

    HS3 Pro 3.0.0.534
    Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
    Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
    Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

    Comment


      #3
      Originally posted by mnsandler View Post
      Michael
      thanks for posting. the plugin should be updating the device status regardless of voice control or UI control. Not sure what's going on. this definitely works in HS3; just tested.

      I see the following in my log when i turn a switch on via voice. the log entry in red is the plugin updating the status.

      Sep-28 3:13:01 PM Insteon Setting status and value for device 33.96.EE:1. Old status:0 Old Value:0, New Status:2 New Value:100
      Sep-28 3:13:01 PM Insteon Received a Direct ACK from Office Lights (33.96.EE): 33 96 EE 30 6B D8 2B 11 FF
      Sep-28 3:13:01 PM Insteon Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):33 96 EE 30 6B D8 2B 11 FF
      Sep-28 3:13:01 PM Insteon ..Got RF PLM Response 02 62 33 96 EE 0F 11 FF 06
      Sep-28 3:13:01 PM Insteon Sending command 02 62 33 96 EE 0F 11 FF to RF PLM, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
      Sep-28 3:13:01 PM Insteon CAPIControl: Label=On, Value=100, ControlType=Button

      So i will have to investigate in HS4.

      in the meantime, you can set the polling interval within the plugin for each device. the plugin will automatically poll these devices for status.
      Hi Mark.I was wondering if you had a chance to run your plugin on HS4 and test my ALEXA problem.I've set a 1 minute pole per device and that's a OK workaround for now but it would be great to get a instant status update.

      Comment


        #4
        I realized i can't reassign my existing myhs account to HS4 otherwise it will break my HS3 setup. So i have an email into HST on the subject.
        Mark

        HS3 Pro 3.0.0.534
        Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
        Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
        Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

        Comment


          #5
          Can you test the following
          1. perform a voice control via alexa
          2. refresh the device management page to see if the status changes
          Mark

          HS3 Pro 3.0.0.534
          Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
          Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
          Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

          Comment


            #6
            Hi Mark. If I refresh the Homeseer device home screen after giving an Alexa command it does not refresh the status of the device

            Comment


              #7
              Originally posted by mnsandler View Post
              I realized i can't reassign my existing myhs account to HS4 otherwise it will break my HS3 setup. So i have an email into HST on the subject.
              Wait a minute... Does this mean I can't flip-flop between HS3 and HS4 just by shutting one down and launching the other? That would suck!

              https://forums.homeseer.com/forum/ho...3-side-by-side
              HomeSeer 3, Insteon, Z-wave, USB-UIRT, Google Hub/Chromecasts/Smart Speakers, Foscam cameras, Amcrest camera, RCA HSDB2a doorbell
              Plugins: BLLAN, BLOccupied, BLUSBUIRT, Chromecast, Insteon, Jon00 Homeseer/Echo Skill Helper, Jon00 DB Charting, MediaController, NetCAM, PHLocation2, Pushover 3P, weatherXML, Z-wave

              Comment


                #8
                I have an issue that I think is the same. I am running HS4. I have a Device (Ecobee Main Current Program) that can have one of three values
                Home. Sleep. Away. From the Devices page in HS4, if I click one of the buttons to change the device, the Status does NOT change. The value and Status Graphic do change.
                This was working fine and then just stopped. Not sure if this is related to the Ecobee plugin or is an HS4 issue. I have not noticed this with any other devices. Click image for larger version

Name:	StatusNotUpdatingProblem.png
Views:	62
Size:	56.0 KB
ID:	1424409

                Thanks
                Tom

                Comment


                  #9
                  kellermix do you see anything like the following when you control devices via Alexa? the logging should be same when controlling devices via the (1) UI or (2) Alexa

                  10/6/2020 9:22:08 AM HomeSeer Device Control Device: Second Office Lights to On (1) by/from: CAPI Control Handler
                  can you post a two log snippets one for each scenario above
                  Mark

                  HS3 Pro 3.0.0.534
                  Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                  Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                  Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                  Comment


                    #10
                    Hi Mark
                    I've given ALEXA a command to turn Living room lights on and then off.Insteon ID is 50.67.AC.I can't find any entry in the detailed log.
                    I've attached the log file
                    Attached Files

                    Comment


                      #11
                      You don't have Alexa connected directly to the hub, do you?
                      HomeSeer 3, Insteon, Z-wave, USB-UIRT, Google Hub/Chromecasts/Smart Speakers, Foscam cameras, Amcrest camera, RCA HSDB2a doorbell
                      Plugins: BLLAN, BLOccupied, BLUSBUIRT, Chromecast, Insteon, Jon00 Homeseer/Echo Skill Helper, Jon00 DB Charting, MediaController, NetCAM, PHLocation2, Pushover 3P, weatherXML, Z-wave

                      Comment


                        #12
                        Alexa is on the Wi-Fi network and the Insteon hub is connected with a ethernet cable. Alexa is executing the light commands it just doesn’t show the status change on Homeseer. It’s not just Alexa that’s not registering on Homeseer.timed events from other applications don’t show up either. Even internally triggered Homeseer for events don’t report properly. Such as when door opens turn on Insteon lights. It does turn on the lights but the status feedback is not showing up on Homeseer

                        Comment


                          #13
                          I thought Alexa might be talking directly to the hub with the Insteon skill instead of the HomeSeer skill, but maybe that's not the case
                          HomeSeer 3, Insteon, Z-wave, USB-UIRT, Google Hub/Chromecasts/Smart Speakers, Foscam cameras, Amcrest camera, RCA HSDB2a doorbell
                          Plugins: BLLAN, BLOccupied, BLUSBUIRT, Chromecast, Insteon, Jon00 Homeseer/Echo Skill Helper, Jon00 DB Charting, MediaController, NetCAM, PHLocation2, Pushover 3P, weatherXML, Z-wave

                          Comment


                            #14
                            what alexa skills to you have enabled?
                            Mark

                            HS3 Pro 3.0.0.534
                            Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                            Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                            Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                            Comment


                              #15
                              I have both Alexa skills enabled Insteon and Homeseer

                              Comment

                              Working...
                              X