Announcement

Collapse
No announcement yet.

change % in runtime

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    #61
    Originally posted by ez1976 View Post
    Hey Mark
    well after some playing around with this i have found something.
    first of all the get setting "run time (sec)" is the correct one that once retrieved, the runtime is back to normal.

    i scheduled the script for 12 AM but at 7am it was off again
    tried it at 2 am and still was off at 7am.

    i scheduled it for sunrise and it was working just fine

    it seems that homeseer is doing something in its software (maybe a daily maintenance task) that is causing this shift.
    just though you should know about this
    maybe you could check the insteon.ini before and after and see if there are any changes in the following key for your micro device:
    EEValues=Runtime=64800,OpFlags1=0,OpFlags6=0 (this is just an example from mine)

    that still doesn't make a lot of sense because i only save the setting here, but the device uses its internal value which can't possible change based on anything hs is doing.

    i think this must be a firmware issue
    Mark

    HS3 Pro 3.0.0.534
    Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
    Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
    Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

    Comment


      #62
      i will compare the values.
      but again the settings on the device hasnt changed but only how homeseer sees it.


      if the device has a runtime of 16 sec and it is all set just as i would like it to run
      if HS has a maintenance task at 3 am for example (again only my thoughts), and that change the runtime to 8 secs, when i pull the info again from the device HS will set it again to 16 sec and it is back in sync.

      but nothing actually changes the runtime on the device itself and even when its not in sync, the correct runtime is displayed in the device settings.

      this is a weird situation but it may indicate of a deeper issue

      Comment


        #63
        Hey Mark
        after a while with this issue i have created a timer to read the device settings every 30-60 minutes.

        if i read the settings, everything is working perfect but after 1-2 hours its all messed up again.
        could it be that homeseer is loosing the settings?
        i even tried to remove and re-add them but no change

        Comment


          #64
          Originally posted by ez1976 View Post
          Hey Mark
          after a while with this issue i have created a timer to read the device settings every 30-60 minutes.

          if i read the settings, everything is working perfect but after 1-2 hours its all messed up again.
          could it be that homeseer is loosing the settings?
          i even tried to remove and re-add them but no change
          i haven't heard back from smarthome on the issue.

          have you tried running the timer less frequently
          Mark

          HS3 Pro 3.0.0.534
          Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
          Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
          Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

          Comment


            #65
            Hi
            Is there any news on this?
            could this be an issue in the homeseer?

            if i set the shades to 80% and someone changes it in the hardware switch.
            could it be that homeseer doesnt know the % have changed?

            Comment


              #66
              Originally posted by ez1976 View Post
              Hi
              Is there any news on this?
              could this be an issue in the homeseer?

              if i set the shades to 80% and someone changes it in the hardware switch.
              could it be that homeseer doesnt know the % have changed?
              nothing back from SH yet.

              HS has nothing to do with this.
              Mark

              HS3 Pro 3.0.0.534
              Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
              Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
              Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

              Comment


                #67
                Ok, I've had an exchange with SH on this subject...

                I need to a few pieces of info from you:

                1. your calibration value. find a log msg like the following after you set the value: (the bolded value is for 10 secs)
                Sending command 02 62 2B 2D F3 1F 2E 00 01 10 04 B0 00 00 00 00 00 00 00 00 00 0D
                2. a hs log msg like the following when the device is fully open
                Received STX 0x51 (Raw Insteon Rec):2B 2D F3 2F F8 FB 11 2E 00 01 01 05 75 30 DE 65 00 00 00 00 00 00 02
                3. a similar log msg when the device is fully closed
                Mark

                HS3 Pro 3.0.0.534
                Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                Comment


                  #68
                  ez1976
                  let me know if you can help out with Post #67
                  Mark

                  HS3 Pro 3.0.0.534
                  Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                  Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                  Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                  Comment


                    #69
                    hi.
                    to what debug level do i need to change?
                    this is driving me crazy and i have a few other friends with your plugin that experience the same issues

                    Comment


                      #70
                      Originally posted by ez1976 View Post
                      hi.
                      to what debug level do i need to change?
                      this is driving me crazy and i have a few other friends with your plugin that experience the same issues
                      you need to enable detailed logging to see the msgs that i need.

                      please find the three msgs i mentioned in post #67.
                      Mark

                      HS3 Pro 3.0.0.534
                      Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                      Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                      Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                      Comment


                        #71
                        Does This Help:



                        Close Shades - Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):30 10 BB 2C BA 5A 67 13 09


                        Open Shades - Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):30 10 BB 2C BA 5A 67 11 09

                        Changed Runtime to one second more - Setting status and value for device 20.1C.B4:1. Old status:100 Old Value:100, New Status:2 New Value:100



                        changing it back to 14 seconds:

                        Jan-22 13:08:54 Insteon Received a Direct ACK from Children Small Room Children - Shades (20.1B.E3)
                        Jan-22 13:08:54 Insteon Received message from Children Small Room Children - Shades (20.1B.E3) taking hops: 2
                        Jan-22 13:08:54 Insteon PLMBuffer_Clean - Cleared 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 to locate next possible STX
                        Jan-22 13:08:54 Insteon Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):20 1B E3 2C BA 5A 27 1F 0B
                        Jan-22 13:08:54 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/1?XB=M=1
                        Jan-22 13:08:54 Insteon ..My XML buffer begins with: 0250201BE32CBA5A271F0B
                        Jan-22 13:08:52 Insteon BackgroundUpdate Thread Complete...
                        Jan-22 13:08:52 Insteon The settings were successfully programmed.
                        Jan-22 13:08:52 Insteon Got Op Flags response from Insteon ID 20.1B.E3, Op Flags 06=00
                        Jan-22 13:08:52 Insteon ..Got Hub Response 02 62 20 1B E3 0F 1F 06 06
                        Jan-22 13:08:52 Insteon PLMBuffer_Clean - Cleared 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 to locate next possible STX
                        Jan-22 13:08:52 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/1?XB=M=1
                        Jan-22 13:08:52 Insteon ..My XML buffer begins with: 0262201BE30F1F0606
                        Jan-22 13:08:51 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/3?0262201BE30F1F06=I=3
                        Jan-22 13:08:51 Insteon ..Retry #2 required. Pausing 300ms for Hub to clear...
                        Jan-22 13:08:51 Insteon ..did not receive a response from the Hub
                        Jan-22 13:08:50 Insteon Received a Direct ACK from Children Small Room Children - Shades (20.1B.E3)
                        Jan-22 13:08:50 Insteon Received message from Children Small Room Children - Shades (20.1B.E3) taking hops: 1
                        Jan-22 13:08:50 Insteon PLMBuffer_Clean - Cleared 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 to locate next possible STX
                        Jan-22 13:08:50 Insteon Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):20 1B E3 2C BA 5A 2B 1F 0B
                        Jan-22 13:08:50 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/1?XB=M=1
                        Jan-22 13:08:50 Insteon ..My XML buffer begins with: 0250201BE32CBA5A2B1F0B
                        Jan-22 13:08:48 Insteon Received a Direct ACK from Children Small Room Children - Shades (20.1B.E3)
                        Jan-22 13:08:48 Insteon Received message from Children Small Room Children - Shades (20.1B.E3) taking hops: 2
                        Jan-22 13:08:48 Insteon PLMBuffer_Clean - Cleared 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 to locate next possible STX
                        Jan-22 13:08:48 Insteon Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):20 1B E3 2C BA 5A 27 1F 00
                        Jan-22 13:08:48 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/1?XB=M=1
                        Jan-22 13:08:48 Insteon ..My XML buffer begins with: 0250201BE32CBA5A271F
                        Jan-22 13:08:48 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/3?0262201BE30F1F06=I=3
                        Jan-22 13:08:48 Insteon ..Retry #1 required. Pausing 250ms for Hub to clear...
                        Jan-22 13:08:48 Insteon ..Got NAK from the Hub for command
                        Jan-22 13:08:48 Insteon PLMBuffer_Clean - Cleared 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 to locate next possible STX
                        Jan-22 13:08:48 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/1?XB=M=1
                        Jan-22 13:08:48 Insteon ..My XML buffer begins with: 15151515
                        Jan-22 13:08:47 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/3?0262201BE30F1F06=I=3
                        Jan-22 13:08:47 Insteon Sending command 02 62 20 1B E3 0F 1F 06 to Hub, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
                        Jan-22 13:08:47 Insteon Get Device Op Flags for '20.1B.E3'
                        Jan-22 13:08:47 Insteon Got Op Flags response from Insteon ID 20.1B.E3, Op Flags 00=00
                        Jan-22 13:08:47 Insteon ..Got Hub Response 02 62 20 1B E3 0F 1F 00 06
                        Jan-22 13:08:47 Insteon PLMBuffer_Clean - Cleared 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 to locate next possible STX
                        Jan-22 13:08:47 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/1?XB=M=1
                        Jan-22 13:08:47 Insteon ..My XML buffer begins with: 0262201BE30F1F0006
                        Jan-22 13:08:46 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/3?0262201BE30F1F00=I=3
                        Jan-22 13:08:46 Insteon ..Retry #1 required. Pausing 250ms for Hub to clear...
                        Jan-22 13:08:46 Insteon ..did not receive a response from the Hub
                        Jan-22 13:08:46 Insteon Received a Direct ACK from Children Small Room Children - Shades (20.1B.E3)
                        Jan-22 13:08:46 Insteon Received message from Children Small Room Children - Shades (20.1B.E3) taking hops: 3
                        Jan-22 13:08:46 Insteon PLMBuffer_Clean - Cleared 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 to locate next possible STX
                        Jan-22 13:08:46 Insteon Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):20 1B E3 2C BA 5A 23 1F 00
                        Jan-22 13:08:46 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/1?XB=M=1
                        Jan-22 13:08:46 Insteon ..My XML buffer begins with: 0250201BE32CBA5A231F
                        Jan-22 13:08:43 Insteon PLMBuffer_Clean - Cleared 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 to locate next possible STX
                        Jan-22 13:08:43 Insteon Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):20 1B E3 2C BA 5A 23 2E 00 Debouncing repeat.
                        Jan-22 13:08:43 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/1?XB=M=1
                        Jan-22 13:08:43 Insteon ..My XML buffer begins with: 0250201BE32CBA5A232E
                        Jan-22 13:08:43 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/3?0262201BE30F1F00=I=3
                        Jan-22 13:08:43 Insteon Sending command 02 62 20 1B E3 0F 1F 00 to Hub, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
                        Jan-22 13:08:43 Insteon Received a Direct ACK from Children Small Room Children - Shades (20.1B.E3)
                        Jan-22 13:08:43 Insteon Get Device Op Flags for '20.1B.E3'
                        Jan-22 13:08:43 Insteon Received message from Children Small Room Children - Shades (20.1B.E3) taking hops: 1
                        Jan-22 13:08:43 Insteon PLMBuffer_Clean - Cleared 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 to locate next possible STX
                        Jan-22 13:08:43 Insteon Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):20 1B E3 2C BA 5A 2B 2E 00
                        Jan-22 13:08:43 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/1?XB=M=1
                        Jan-22 13:08:43 Insteon ..My XML buffer begins with: 0250201BE32CBA5A2B2E
                        Jan-22 13:08:42 Insteon ..Finished Scheduled Polling for 0 devices.
                        Jan-22 13:08:42 Insteon Starting Scheduled Polling...
                        Jan-22 13:08:42 Insteon ..Finished Scheduled Polling for 0 devices.
                        Jan-22 13:08:42 Insteon Starting Scheduled Polling...
                        Jan-22 13:08:42 Insteon ..Finished Scheduled Polling for 0 devices.
                        Jan-22 13:08:42 Insteon Starting Scheduled Polling...
                        Jan-22 13:08:41 Insteon ..Got Hub Response 02 62 20 1B E3 1F 2E 00 01 10 06 90 00 00 00 00 00 00 00 00 00 2B 06
                        Jan-22 13:08:41 Insteon PLMBuffer_Clean - Cleared 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 to locate next possible STX
                        Jan-22 13:08:41 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/1?XB=M=1
                        Jan-22 13:08:41 Insteon ..My XML buffer begins with: 0262201BE31F2E00011006900000000000000000002B06
                        Jan-22 13:08:40 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/3?0262201B...000000002B=I=3
                        Jan-22 13:08:40 Insteon Sending command 02 62 20 1B E3 1F 2E 00 01 10 06 90 00 00 00 00 00 00 00 00 00 2B to Hub, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
                        Jan-22 13:08:40 Insteon Did not receive a response from Children Small Room Children - Shades (20.1B.E3). Try #1 failed.
                        Jan-22 13:08:35 Insteon PLMBuffer_Clean - Cleared 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 to locate next possible STX
                        Jan-22 13:08:35 Insteon ..Got Hub Response 02 62 20 1B E3 1F 2E 00 01 10 06 90 00 00 00 00 00 00 00 00 00 2B 06
                        Jan-22 13:08:35 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/1?XB=M=1
                        Jan-22 13:08:35 Insteon ..My XML buffer begins with: 0262201BE31F2E00011006900000000000000000002B06
                        Jan-22 13:08:34 Insteon Sending http://192.168.1.253:2176/3?0262201B...000000002B=I=3
                        Jan-22 13:08:34 Insteon Sending command 02 62 20 1B E3 1F 2E 00 01 10 06 90 00 00 00 00 00 00 00 00 00 2B to Hub, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
                        Jan-22 13:08:34 Insteon Now attempting to program the Run Time (secs) setting...
                        Jan-22 13:08:34 Insteon Programming the Device 20.1B.E3 with the new settings...
                        Jan-22 13:08:34 Insteon In BackgroundUpdate Thread...
                        Jan-22 13:08:34 Insteon Launching new BackgroundUpdate Thread with job type 17...
                        Jan-22 13:08:34 Insteon Program Device Settings

                        Comment


                          #72
                          hey Mark
                          has anything changed on this?

                          as you remember i need to read the open/close modules runtime to get it to sync.
                          i also noticed that it doesnt remember quite the runtime seconds.

                          if i am at 60% open and i want to go to 20%, it will actually close the shades completely, but if i close it all the way, wait 5 seconds and open it to 20% it will be just fine.

                          could it be it homeseer / insteon plugin doesnt know what state it is or it changes?

                          thanks

                          Comment


                            #73
                            Originally posted by ez1976 View Post
                            hey Mark
                            has anything changed on this?

                            as you remember i need to read the open/close modules runtime to get it to sync.
                            i also noticed that it doesnt remember quite the runtime seconds.

                            if i am at 60% open and i want to go to 20%, it will actually close the shades completely, but if i close it all the way, wait 5 seconds and open it to 20% it will be just fine.

                            could it be it homeseer / insteon plugin doesnt know what state it is or it changes?

                            thanks
                            not much. I'll check to see if they have a new fw ver out on this device

                            what fw ver are you using now?
                            Last edited by mnsandler; March 13, 2015, 02:30 PM. Reason: what fw ver are you using now
                            Mark

                            HS3 Pro 3.0.0.534
                            Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                            Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                            Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                            Comment


                              #74
                              Hey Mark
                              i have a question regarding this.
                              sorry i cant let this go but it is driving me mad

                              if the shades are open (at 100 value) and i select to open at 20%, it will close the shades completely
                              but if i close the shades (value at 0) and then select 20% it will open correctly

                              could it be that it looses the value and forgets where is the correct timing?
                              this happens on all open/close modules so if i need to open to 30% i close them all the way and then open to 30%


                              is there a way to resolve this?

                              Comment


                                #75
                                suggestions:

                                try a different software as a test? Houselinc or Insteon Explorer for example

                                check on the smarthome forums to see if others are having issues

                                verify with smarthome that you have the latest fw on this device
                                Mark

                                HS3 Pro 3.0.0.534
                                Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                                Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                                Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                                Comment

                                Working...
                                X