Announcement

Collapse
No announcement yet.

UPB Plug-in - Beta Testing

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • spud
    started a topic UPB Plug-in - Beta Testing

    UPB Plug-in - Beta Testing

    This plugin is designed to allow HomeSeer (HS3 or HS3PRO) to control UPB (Universal Powerline Bus) hardware.

    Please report any bug.

    Please read the User Guide before installing.

    Installation:
    • download the zip attached to this post and save it in the HS3 application folder /updates3/zips
    • download the file named updater_override.txt attached to this post and save it in the HS3 application folder.
    • go to the "PLUG-INS > Manage" page and click the "Update Listing" button, then click "Additional interfaces > Test Plugin" and check the UPB line.
    • click the "Download and Install" button
    • enable the plugin from the "PLUG-INS > Manage" page
    • delete updater_override.txt from your HS3 application folder
    Changes to v3.0.0.44
    - Fixed exception thrown when a parsing error happen with the PulseWorx Gateway PGW

    Changes to v3.0.0.43
    - Handle SA UCT Tabletop Controller, as generic keypad devices.

    Changes to v3.0.0.42
    - Added possibility to change port for the PGW

    Changes to v3.0.0.41
    - Automatic update of Link devices so that the "Is Dimmable" field is set.

    Changes to v3.0.0.40
    - Added room to the name of device in the device list of the "Poll Device State" action

    Changes to v3.0.0.39
    - Automatic update of Link devices created with version < 3.0.0.35 so that ControUse field is set for Activate/Deactivate.

    Changes to v3.0.0.38
    - Fixed regression introduced in .35 for UMI-32 3-Input / 2-Output Module

    Changes to v3.0.0.37
    - Fixed problem with multiple instances feature.

    Changes to v3.0.0.36
    - Added ability to run multiple instances of the plug-in
    - Fixed import error

    Changes to v3.0.0.35
    - Support for UCQF-W 3-Speed Fan controller
    - Set Control-Use On/Off property for Link devices Activate/Deactivate controls

    Changes to v3.0.0.31
    - Added possibility to change number of transmission attempts

    Changes to v3.0.0.30
    - Added support for PulseWorx Gateway PGW (Ethernet based controller)
    - Added icon for different dim levels

    Changes to v3.0.0.29
    - Fixed possible buffer overrun
    - Added more error trapping

    Changes to v3.0.0.28
    - Fixed error when accessing config page for the first time.

    Changes to v3.0.0.27
    - Added "Fade Up", "Fade Down", "Goto On", "Goto Off" as possible actions for the "UPB device transmits Link" trigger
    - Fixed "Fade Stop" problem

    Changes to v3.0.0.26
    - Added "Action" parameter to "UPB device transmits Link" trigger
    - Speed up handling of HS devices

    Changes to v3.0.0.25
    - Added "UPB Device transmits Link" trigger

    Changes to v3.0.0.24
    - Fixed problem with devices being updated after each plugin restart.

    Changes to v3.0.0.23
    - Added setting to disable polling of devices at startup.

    Changes to v3.0.0.22
    - Automatic upgrade of devices.

    Changes to v3.0.0.21
    - Added Blink feature for both links and devices

    Changes to v3.0.0.20
    - Fixed Snap On/Snap Off status for Links

    Changes to v3.0.0.19
    - ignore messages received that have already been treated in a previous transmission

    Changes to v3.0.0.18
    - added support for HAI keypad indicator lights
    - fixed status device update when turning on a dimming device

    Changes to v3.0.0.15:
    - Fixed problem with using default fade rate (255) for non dimming devices.

    Changes to v3.0.0.14:
    - Added indicator lights on/off buttons for keypads

    Changes to v3.0.0.13:
    - Fixed crash when the plugin is shut down.

    Changes to v3.0.0.12:
    - Implemented ControlUse interface for UPB devices

    Changes to v3.0.0.11:
    - Fixed issue with Timed Event Controller.
    - Cosmetic changes

    Changes to v3.0.0.9:
    - Added support for keypads.
    - Implemented HS polling feature

    Changes to v3.0.0.8:
    - Added "Poll Device State" Action.

    Changes to v3.0.0.7:
    - Fixed problem when turning on non dimmable devices

    Changes to v3.0.0.6:
    - Fixed problem with I/O devices
    - Fixed problem with Links not reporting their status to HS devices

    Changes to v3.0.0.5:
    - Added support for I/O devices and devices with several channels
    - Added an import button on config page which allow to re-import the .upe file without restarting the plugin.

    Changes to v3.0.0.4:
    - Renamed plugin to UPBSpud to avoid license issues with the HS2 UPB plugin

    Changes to v3.0.0.3:
    - Possibility to override the serial port configuration from UPB.ini

    Changes to v3.0.0.2:
    - Fixed a problem preventing import of device with more than 1 channel

    Changes to v3.0.0.1:
    - Plugin now works on Linux
    - Fixed a problem preventing the plugin to shutdown gracefully.

    spud
    Attached Files
    Last edited by macromark; September 12th, 2018, 03:09 PM.

  • Tj in Bristol
    replied
    application folder

    my hs3 is installed on a raspberry pi3, can some please tell me where the applications folder is so I can install the patch, Thank you, Tj

    Leave a comment:


  • spud
    replied
    Originally posted by rwarren View Post
    I apologize for asking a question that has been previously covered but I couldn't find any direction for using UPB links.

    I have the Plugin running and all my devices and links function perfectly.

    However, I can't find is a way to activate/deactivate a link from a plugin event.
    Simple functions like triggering a LightsUp Link at sunset.

    Any help would be appreciated.
    You can use a native event action like "Control a device" and then select your link device and the Activate/Deactivate control.

    Leave a comment:


  • rwarren
    replied
    UPB Links

    I apologize for asking a question that has been previously covered but I couldn't find any direction for using UPB links.

    I have the Plugin running and all my devices and links function perfectly.

    However, I can't find is a way to activate/deactivate a link from a plugin event.
    Simple functions like triggering a LightsUp Link at sunset.

    Any help would be appreciated.

    Leave a comment:


  • bjhiltbrand
    replied
    Originally posted by spud View Post
    can you send me your .upe file and tell me what is the device name and room
    I sent you a private message. Although I just realized I forgot to say which device names were having issues. It is the Craft Room Light and the Office Light. Thank you for all your help.

    Leave a comment:


  • spud
    replied
    Originally posted by bjhiltbrand View Post
    When I added them to the UPB network in Upstart, I set them to be dimming devices, before I exported the .upe configuration and imported in to Home Seer.

    I Deleted the devices in question and imported them again, to no avail. I was looking at the .upe file, but can't figure out what value I'm looking for. I was thinking if Upstart isn't setting the dimmable value correctly, that I could manually edit the configuration file. However, I have to figure out how to read it first.
    can you send me your .upe file and tell me what is the device name and room

    Leave a comment:


  • bjhiltbrand
    replied
    Originally posted by spud View Post
    As Travis said, delete the device from the management screen, then reimport the upe file after you made the changes in upstart. The device should be recreated as a dimming device.
    When I added them to the UPB network in Upstart, I set them to be dimming devices, before I exported the .upe configuration and imported in to Home Seer.

    I Deleted the devices in question and imported them again, to no avail. I was looking at the .upe file, but can't figure out what value I'm looking for. I was thinking if Upstart isn't setting the dimmable value correctly, that I could manually edit the configuration file. However, I have to figure out how to read it first.

    Leave a comment:


  • spud
    replied
    Originally posted by bjhiltbrand View Post
    Hello all, I have a question for you. I have a couple HAI 35A00-3 Light Switches. These switches are physically identical (from what I have read) to their out-of-the-box dimmable counterparts, the 35A00-1. The difference between them is that the 35A00-3 comes from the factory set to only turn on and off (no dimming). However, they can be programmed in upstart to allow dimming. I have done this with the switches I have. They dim fine when I physically do so at the switch, and when I test them in upstart. However, in the plugin in HS3, the checkbox that states whether or not they are dimmable switches is greyed out. I'm unable to check this box, and as such am unable to gain access to the dimming features this awesome plugin provides. Any thoughts as to a workaround, or if this might be fixed in a future release of the plugin? Thank you.
    As Travis said, delete the device from the management screen, then reimport the upe file after you made the changes in upstart. The device should be recreated as a dimming device.

    Leave a comment:


  • Daweeze
    replied
    Couple of things...

    Did you reimport your Upstart Export after you made the changes and wrote them to the switch?

    Did you remove the device and restart the plugin to see if that worked?

    -Travis

    Leave a comment:


  • bjhiltbrand
    replied
    Plugin Use with HAI 35A00-3 UPB Switches

    Hello all, I have a question for you. I have a couple HAI 35A00-3 Light Switches. These switches are physically identical (from what I have read) to their out-of-the-box dimmable counterparts, the 35A00-1. The difference between them is that the 35A00-3 comes from the factory set to only turn on and off (no dimming). However, they can be programmed in upstart to allow dimming. I have done this with the switches I have. They dim fine when I physically do so at the switch, and when I test them in upstart. However, in the plugin in HS3, the checkbox that states whether or not they are dimmable switches is greyed out. I'm unable to check this box, and as such am unable to gain access to the dimming features this awesome plugin provides. Any thoughts as to a workaround, or if this might be fixed in a future release of the plugin? Thank you.

    Leave a comment:


  • spud
    replied
    in version 3.0.0.25 available here I have added the "UPB Device transmits Link" trigger

    Click image for larger version

Name:	upbtrigger.jpg
Views:	1
Size:	21.0 KB
ID:	1180673

    this trigger is only fired when a physical UPB device transmits a Link, so it can be used to determine when a physical switch is actually pressed.

    Leave a comment:


  • Overst
    replied
    problem solved

    I found the problem. There were several old devices that were not being used and had npt been deleted, and when I created new devices Upstart takes the first available device. I found the old entries, deleted them and reimported. Works Fine. On another note is there a way to list devices by their address? It would have made my hunt a lot easier.

    Leave a comment:


  • spud
    replied
    Originally posted by Overst View Post
    I am adding a OCQT-40 4 Button Controller (Simply automated). It is device 128. Room name = his sitting Device name= 4 button Bath
    Are you sure it is not created? Sometimes when new device are created I have to completely reset the filters (i.e. click "Show all" button) on the device management page before I can see them

    Also make sure you don't have some old HS devices with the same id. You should look for devices with an address that begins with 91-D128. If you have some delete them then re-import your upe file

    Leave a comment:


  • Overst
    replied
    debug log as requested

    I am adding a OCQT-40 4 Button Controller (Simply automated). It is device 128. Room name = his sitting Device name= 4 button Bath
    Attached Files

    Leave a comment:


  • spud
    replied
    Originally posted by Overst View Post
    I updated to 3.0.24. I made a couple of changes to my UPE file using upstart. Told plugin to import. Log says completed successfully. New devices I added do not show up in homeseer.

    Any ideas?
    what kind of devices have you added?

    could you send me debug logs of the plugin start up.

    Leave a comment:

Working...
X