Announcement

Collapse
No announcement yet.

HELTUN - High Load Switch HE-HLS01

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    HELTUN - High Load Switch HE-HLS01

    Has anyone experience with the HELTUN High Load Switch HE-HLS01 in combination with HomeSeer?

    ---
    John

    ​

    #2
    Hi John,

    Is there anything in specific that you would like to know? I do have a HE-HLS01 for a while, but it's just not in use yet. If you want, I can test it tomorrow (with HS4 Windows, Aeotec Z-stick and version 3.x or 4.x plugin).
    Plugins I developed for HS4: Somfy Local, MiLight (LimitlessLED), Updates, Volvo (VoC), OpenTherm Gateway (OTGW)
    Running HS4 Pro on Windows 10 Pro on a Synology VM, with Node-RED running as a container.

    Comment


      #3
      Originally posted by Bernold View Post
      Hi John,

      Is there anything in specific that you would like to know? I do have a HE-HLS01 for a while, but it's just not in use yet. If you want, I can test it tomorrow (with HS4 Windows, Aeotec Z-stick and version 3.x or 4.x plugin).
      I ordered two, but I'm not able to include it in HomeSeer 4 yet. I' using a Z-net in combination with the latest version of the 4.x plugin.

      I would appreciate if you can try to include.

      Do you also have a black version (all the pictures on internet shows a white device, while I got a black one).

      ---
      John

      Comment


        #4
        Well, I got it out of its - still wrapped - box. Should have made an unboxing video, I guess 🙄 It's black!

        I have actually tested both 3.x and 4.x plugin, just to make sure. In between I have excluded and deleted anything Z-wave related from the folders.

        Did get it included. First as a Thermostat:

        Code:
        Add Node started...
        Activate the 'Add to Network' function on the device...
        Activate the 'Add to Network' function on the device...
        A new node is being added...
        Adding a new SLAVE NODE...
        DONE - Add Node Operation is Complete.
        Done. Node 10 Added.
        Reloading (importing) node information...
        Synchronizing node information with HomeSeer and creating new device(s) as necessary...
        Synchronize nodes finished. Number of device nodes to be created/added = 1
        Adding using S0 Security, Negotiating or Verifying SECURITY SCHEME for node 10
        Z-Wave Security Scheme and Key Exchange was successful for node 10, now waiting for the device to finish storing information before proceeding...
        Getting SECURITY class information for node 10
        Z-Wave manufacturer information for node 10, ID: 836=344H (UNKNOWN), Type: 4=4H, ID: 10=AH
        Node: 10 Supports Class(es): ZWAVEPLUS_INFO, ASSOCIATION, ASSOCIATION_GRP_INFO_V2, MULTI_INSTANCE_ASSOCIATION, TRANSPORT_SERVICE, VERSION, MANUFACTURER_SPECIFIC_V2, DEVICE_RESET_LOCALLY, POWERLEVEL, INDICATOR, SECURITY, SECURITY_2, SUPERVISION, METER_V2, CONFIGURATION, THERMOSTAT_OPERATING_STATE_V2, THERMOSTAT_MODE_V3, THERMOSTAT_SETPOINT, SENSOR_MULTILEVEL_V8, CLOCK, NOTIFICATION_V6, APPLICATION_STATUS, FIRMWARE_UPDATE_MD
        Node: 10 Supports Secure Class(es): ASSOCIATION, ASSOCIATION_GRP_INFO_V2, MULTI_INSTANCE_ASSOCIATION, VERSION, MANUFACTURER_SPECIFIC_V2, DEVICE_RESET_LOCALLY, POWERLEVEL, INDICATOR, METER_V2, CONFIGURATION, THERMOSTAT_OPERATING_STATE_V2, THERMOSTAT_MODE_V3, THERMOSTAT_SETPOINT, SENSOR_MULTILEVEL_V8, CLOCK, NOTIFICATION_V6, FIRMWARE_UPDATE_MD
        Node 10 is Z-Wave version: Lib: 7,11 App: 1.2
        Node 10 is a Z-Wave Plus node. Retrieving ZWPlus Info...
        Node 10 Supports 3 Notification Types: Heat Power_Management System
        Heat Supports Events: Overheat Detected Unknown Location(2), Rapid Temperature Rise Unknown Location(4)
        Power_Management Supports Events: AC Mains Disconnected(2), AC Mains ReConnected(3), Surge Detected(4), Voltage Drop Drift(5), Over Current Detected(6), Over Voltage Detected(7), Over Load Detected(8), Load Error(9)
        System Supports Events: System Hardware Failure OEM Failure Code(3)
        Node 10 Supports Thermostat Mode CC and supports these modes: Off, Heat, Dry Air, Auto Change, Energy Save Heat, Away
        Node 10 Supports Thermostat Setpoint CC and supports these setpoints: Heating 1, Dry Air, Auto Changeover, Energy Save Heating, Away Heating
        All associations for node 10 have been retrieved successfully, it supports associations on these groups: 1, 2, 3, 4.
        Root Node Device Node 10 Z-Wave Thermostat was created for node 10 on network XXXXXXXX
        Aeotec Z-stick: Adding association for Z-Wave device Node 10 Z-Wave Thermostat (Node 10, Group 1) to HomeSeer
        15 out of 15 Child devices of node 10 were created successfully.
        Finished.
        Saving network information to file: XXXXXXXX.nodes. Please wait...
        Done!
        ​
        Click image for larger version  Name:	afbeelding.png Views:	0 Size:	121.4 KB ID:	1577623​

        Which is not how I want to use it, I want it to be a switch (Want to place it inside and run wires to my front garden and back garden for some sockets, which is why it's not in use yet - still have to do some digging). Had to the read the manual for that. Apparently it's how you include it. Two presses of the button will include it as switch, 4 as a thermostat. I always keep pressing, because in my experience usually nothing much happens - with Fibaro devices anyway.. So, after some exclusion trouble I got it included as a switch by pressing the button 2 times:

        Click image for larger version  Name:	afbeelding.png Views:	0 Size:	72.4 KB ID:	1577624​
        Tested on/off and heard the relay switch. That's pretty much what I can test right now, I think.
        Plugins I developed for HS4: Somfy Local, MiLight (LimitlessLED), Updates, Volvo (VoC), OpenTherm Gateway (OTGW)
        Running HS4 Pro on Windows 10 Pro on a Synology VM, with Node-RED running as a container.

        Comment


          #5
          Originally posted by Bernold View Post
          Well, I got it out of its - still wrapped - box. Should have made an unboxing video, I guess 🙄 It's black!

          I have actually tested both 3.x and 4.x plugin, just to make sure. In between I have excluded and deleted anything Z-wave related from the folders.

          Did get it included. First as a Thermostat:

          Code:
          Add Node started...
          Activate the 'Add to Network' function on the device...
          Activate the 'Add to Network' function on the device...
          A new node is being added...
          Adding a new SLAVE NODE...
          DONE - Add Node Operation is Complete.
          Done. Node 10 Added.
          Reloading (importing) node information...
          Synchronizing node information with HomeSeer and creating new device(s) as necessary...
          Synchronize nodes finished. Number of device nodes to be created/added = 1
          Adding using S0 Security, Negotiating or Verifying SECURITY SCHEME for node 10
          Z-Wave Security Scheme and Key Exchange was successful for node 10, now waiting for the device to finish storing information before proceeding...
          Getting SECURITY class information for node 10
          Z-Wave manufacturer information for node 10, ID: 836=344H (UNKNOWN), Type: 4=4H, ID: 10=AH
          Node: 10 Supports Class(es): ZWAVEPLUS_INFO, ASSOCIATION, ASSOCIATION_GRP_INFO_V2, MULTI_INSTANCE_ASSOCIATION, TRANSPORT_SERVICE, VERSION, MANUFACTURER_SPECIFIC_V2, DEVICE_RESET_LOCALLY, POWERLEVEL, INDICATOR, SECURITY, SECURITY_2, SUPERVISION, METER_V2, CONFIGURATION, THERMOSTAT_OPERATING_STATE_V2, THERMOSTAT_MODE_V3, THERMOSTAT_SETPOINT, SENSOR_MULTILEVEL_V8, CLOCK, NOTIFICATION_V6, APPLICATION_STATUS, FIRMWARE_UPDATE_MD
          Node: 10 Supports Secure Class(es): ASSOCIATION, ASSOCIATION_GRP_INFO_V2, MULTI_INSTANCE_ASSOCIATION, VERSION, MANUFACTURER_SPECIFIC_V2, DEVICE_RESET_LOCALLY, POWERLEVEL, INDICATOR, METER_V2, CONFIGURATION, THERMOSTAT_OPERATING_STATE_V2, THERMOSTAT_MODE_V3, THERMOSTAT_SETPOINT, SENSOR_MULTILEVEL_V8, CLOCK, NOTIFICATION_V6, FIRMWARE_UPDATE_MD
          Node 10 is Z-Wave version: Lib: 7,11 App: 1.2
          Node 10 is a Z-Wave Plus node. Retrieving ZWPlus Info...
          Node 10 Supports 3 Notification Types: Heat Power_Management System
          Heat Supports Events: Overheat Detected Unknown Location(2), Rapid Temperature Rise Unknown Location(4)
          Power_Management Supports Events: AC Mains Disconnected(2), AC Mains ReConnected(3), Surge Detected(4), Voltage Drop Drift(5), Over Current Detected(6), Over Voltage Detected(7), Over Load Detected(8), Load Error(9)
          System Supports Events: System Hardware Failure OEM Failure Code(3)
          Node 10 Supports Thermostat Mode CC and supports these modes: Off, Heat, Dry Air, Auto Change, Energy Save Heat, Away
          Node 10 Supports Thermostat Setpoint CC and supports these setpoints: Heating 1, Dry Air, Auto Changeover, Energy Save Heating, Away Heating
          All associations for node 10 have been retrieved successfully, it supports associations on these groups: 1, 2, 3, 4.
          Root Node Device Node 10 Z-Wave Thermostat was created for node 10 on network XXXXXXXX
          Aeotec Z-stick: Adding association for Z-Wave device Node 10 Z-Wave Thermostat (Node 10, Group 1) to HomeSeer
          15 out of 15 Child devices of node 10 were created successfully.
          Finished.
          Saving network information to file: XXXXXXXX.nodes. Please wait...
          Done!
          ​
          Click image for larger version Name:	afbeelding.png Views:	0 Size:	121.4 KB ID:	1577623​

          Which is not how I want to use it, I want it to be a switch (Want to place it inside and run wires to my front garden and back garden for some sockets, which is why it's not in use yet - still have to do some digging). Had to the read the manual for that. Apparently it's how you include it. Two presses of the button will include it as switch, 4 as a thermostat. I always keep pressing, because in my experience usually nothing much happens - with Fibaro devices anyway.. So, after some exclusion trouble I got it included as a switch by pressing the button 2 times:

          Click image for larger version Name:	afbeelding.png Views:	0 Size:	72.4 KB ID:	1577624​
          Tested on/off and heard the relay switch. That's pretty much what I can test right now, I think.
          Looks promising.

          Thanks for testing, much appreciated..

          ---
          John

          Comment


            #6
            Originally posted by Bernold View Post
            Well, I got it out of its - still wrapped - box. Should have made an unboxing video, I guess 🙄 It's black!

            I have actually tested both 3.x and 4.x plugin, just to make sure. In between I have excluded and deleted anything Z-wave related from the folders.

            Did get it included. First as a Thermostat:

            Code:
            Add Node started...
            Activate the 'Add to Network' function on the device...
            Activate the 'Add to Network' function on the device...
            A new node is being added...
            Adding a new SLAVE NODE...
            DONE - Add Node Operation is Complete.
            Done. Node 10 Added.
            Reloading (importing) node information...
            Synchronizing node information with HomeSeer and creating new device(s) as necessary...
            Synchronize nodes finished. Number of device nodes to be created/added = 1
            Adding using S0 Security, Negotiating or Verifying SECURITY SCHEME for node 10
            Z-Wave Security Scheme and Key Exchange was successful for node 10, now waiting for the device to finish storing information before proceeding...
            Getting SECURITY class information for node 10
            Z-Wave manufacturer information for node 10, ID: 836=344H (UNKNOWN), Type: 4=4H, ID: 10=AH
            Node: 10 Supports Class(es): ZWAVEPLUS_INFO, ASSOCIATION, ASSOCIATION_GRP_INFO_V2, MULTI_INSTANCE_ASSOCIATION, TRANSPORT_SERVICE, VERSION, MANUFACTURER_SPECIFIC_V2, DEVICE_RESET_LOCALLY, POWERLEVEL, INDICATOR, SECURITY, SECURITY_2, SUPERVISION, METER_V2, CONFIGURATION, THERMOSTAT_OPERATING_STATE_V2, THERMOSTAT_MODE_V3, THERMOSTAT_SETPOINT, SENSOR_MULTILEVEL_V8, CLOCK, NOTIFICATION_V6, APPLICATION_STATUS, FIRMWARE_UPDATE_MD
            Node: 10 Supports Secure Class(es): ASSOCIATION, ASSOCIATION_GRP_INFO_V2, MULTI_INSTANCE_ASSOCIATION, VERSION, MANUFACTURER_SPECIFIC_V2, DEVICE_RESET_LOCALLY, POWERLEVEL, INDICATOR, METER_V2, CONFIGURATION, THERMOSTAT_OPERATING_STATE_V2, THERMOSTAT_MODE_V3, THERMOSTAT_SETPOINT, SENSOR_MULTILEVEL_V8, CLOCK, NOTIFICATION_V6, FIRMWARE_UPDATE_MD
            Node 10 is Z-Wave version: Lib: 7,11 App: 1.2
            Node 10 is a Z-Wave Plus node. Retrieving ZWPlus Info...
            Node 10 Supports 3 Notification Types: Heat Power_Management System
            Heat Supports Events: Overheat Detected Unknown Location(2), Rapid Temperature Rise Unknown Location(4)
            Power_Management Supports Events: AC Mains Disconnected(2), AC Mains ReConnected(3), Surge Detected(4), Voltage Drop Drift(5), Over Current Detected(6), Over Voltage Detected(7), Over Load Detected(8), Load Error(9)
            System Supports Events: System Hardware Failure OEM Failure Code(3)
            Node 10 Supports Thermostat Mode CC and supports these modes: Off, Heat, Dry Air, Auto Change, Energy Save Heat, Away
            Node 10 Supports Thermostat Setpoint CC and supports these setpoints: Heating 1, Dry Air, Auto Changeover, Energy Save Heating, Away Heating
            All associations for node 10 have been retrieved successfully, it supports associations on these groups: 1, 2, 3, 4.
            Root Node Device Node 10 Z-Wave Thermostat was created for node 10 on network XXXXXXXX
            Aeotec Z-stick: Adding association for Z-Wave device Node 10 Z-Wave Thermostat (Node 10, Group 1) to HomeSeer
            15 out of 15 Child devices of node 10 were created successfully.
            Finished.
            Saving network information to file: XXXXXXXX.nodes. Please wait...
            Done!
            ​
            Click image for larger version Name:	afbeelding.png Views:	0 Size:	121.4 KB ID:	1577623​

            Which is not how I want to use it, I want it to be a switch (Want to place it inside and run wires to my front garden and back garden for some sockets, which is why it's not in use yet - still have to do some digging). Had to the read the manual for that. Apparently it's how you include it. Two presses of the button will include it as switch, 4 as a thermostat. I always keep pressing, because in my experience usually nothing much happens - with Fibaro devices anyway.. So, after some exclusion trouble I got it included as a switch by pressing the button 2 times:

            Click image for larger version Name:	afbeelding.png Views:	0 Size:	72.4 KB ID:	1577624​
            Tested on/off and heard the relay switch. That's pretty much what I can test right now, I think.
            Looks like you are missing amperes.
            Click image for larger version

Name:	image.png
Views:	175
Size:	104.1 KB
ID:	1577655

            ---
            John​

            Comment


              #7
              Good to see you got it working. Thanks for the heads up. It could be the firmware version. If I'm correct mine is 1.2 (App Version in the inclusion log). On the Heltun site I saw an .OTA file for version 1.5. I wonder if that can be used from HS. What's your firmware version?
              Plugins I developed for HS4: Somfy Local, MiLight (LimitlessLED), Updates, Volvo (VoC), OpenTherm Gateway (OTGW)
              Running HS4 Pro on Windows 10 Pro on a Synology VM, with Node-RED running as a container.

              Comment


                #8
                Originally posted by Bernold View Post
                Good to see you got it working. Thanks for the heads up. It could be the firmware version. If I'm correct mine is 1.2 (App Version in the inclusion log). On the Heltun site I saw an .OTA file for version 1.5. I wonder if that can be used from HS. What's your firmware version?
                I'm on 1.7
                Click image for larger version

Name:	image.png
Views:	169
Size:	8.7 KB
ID:	1577707​
                Although that one is not mentioned on HELTUN's site. Wondering if this is an error or that their site is outdated.

                Contacted the supplier of the HELTUN. I ordered two, he suggested to open also the second unit (I did not want to open that unit before contacting them)..

                Do you also own the 5-relay switch? I ordered and was disappointed that the energy measuring is in fact an energy calculation.

                ---
                John

                Comment


                  #9
                  I saw the firmware changelog confirms that 1.5 adds this functionality: "Added a new feature to show the current consumption in the controller measured in Amperes."
                  So I'll try Z-Flash before I start using the device.

                  No, I don't own the 5-relay switch. Wow, I just noticed how much more expensive this brand became..
                  Plugins I developed for HS4: Somfy Local, MiLight (LimitlessLED), Updates, Volvo (VoC), OpenTherm Gateway (OTGW)
                  Running HS4 Pro on Windows 10 Pro on a Synology VM, with Node-RED running as a container.

                  Comment


                    #10
                    Originally posted by Bernold View Post
                    I saw the firmware changelog confirms that 1.5 adds this functionality: "Added a new feature to show the current consumption in the controller measured in Amperes."
                    So I'll try Z-Flash before I start using the device.

                    No, I don't own the 5-relay switch. Wow, I just noticed how much more expensive this brand became..
                    I also noticed the increase in price. With these prices I will use other devices.

                    ---
                    John

                    Comment


                      #11
                      Originally posted by Bernold View Post
                      I saw the firmware changelog confirms that 1.5 adds this functionality: "Added a new feature to show the current consumption in the controller measured in Amperes."
                      So I'll try Z-Flash before I start using the device.

                      No, I don't own the 5-relay switch. Wow, I just noticed how much more expensive this brand became..
                      HELTUN confirmed that the 1.7 FW version displayed in HS is correct. They only did not made this update publicly available.

                      ---
                      John

                      Comment


                        #12
                        Is that their way of saying you got a beta?

                        Thanks for your update!
                        Plugins I developed for HS4: Somfy Local, MiLight (LimitlessLED), Updates, Volvo (VoC), OpenTherm Gateway (OTGW)
                        Running HS4 Pro on Windows 10 Pro on a Synology VM, with Node-RED running as a container.

                        Comment


                          #13
                          Originally posted by Bernold View Post
                          Is that their way of saying you got a beta?

                          Thanks for your update!
                          No, they are not that quick in making updates available OTA.

                          ---

                          John

                          Comment

                          Working...
                          X