Announcement

Collapse
No announcement yet.

HS3 Vista Alarm plugin v3.0.1.5 BETA (multiple instance users only)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • HS3 Vista Alarm plugin v3.0.1.5 BETA (multiple instance users only)

    There is a new beta available in the Updater Beta section. I refactored the entire project to support multiple instances (ie, control a second panel with a second instance of the plugin). This is not for new users. There are no new features over the latest Release version 3.0.1.0. So If you have no need to control a second panel please do not install this beta (you're asking for trouble)

    I expect you will be upgrading from the latest release 3.0.1.0 so there no issues related to upgrading from a previous release.

    Please backup your homeseer database, hspi_vistaalarm.exe, and the vistaalarm.ini before installing and running this beta. I cannot help you recover your previous system if the beta screws everything up.

    here is my proposed test procedure:
    1. backup your system as outlined above
    2. install the beta from the Beta section of the Updater (you may need to stop the currently running plugin)
    3. verify that your currently configured panel is working as expected. (arm, disarm, events, triggers, actions)
    4. report any issues on this thread.
    5. To start a new instance, go to the plugin/vista alarm menu, select Instances
    6. Enter a single word to identify the instance (eg Shed, Barn, Workshop, etc). thus will be used as a prefix to device addresses, and as a suffix for the next vistaalarm.ini (i suggest something short and simply)
    7. click the Add Instance button; the new Instance will start and show up on the plugin/manage page
    8. from the plugin/manage page, enter the com port.
    9. you will need to config everything about the instance/new panel just as you did for the first panel. start on the Instances Settings page.
    10. verify the operation of the second panel (arm, disarm, events, triggers, actions)
    11. report any issues on this thread.
    Mark

    HS3 Pro 3.0.0.534
    Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
    Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
    Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

  • #2
    I got to step 2 and received the message, "Install/Update of package Vista Alarm was successful." I was watching the install directory and saw HSPI_VistaAlarm.exe update, but the plugin didn't display under Installed Plugins. I restarted HS3 and the following error was thrown: "~!~Error~!~Examining properties on plugin (2) HSPI_VistaAlarm.exe: Object reference not set to an instance of an object." I ran through that a couple of times and had the same result each time.

    I'm running HS 3.0.531 on Windows 10 Pro.

    Cliff

    Comment


    • #3
      Found the issue. I'll post another version later
      Mark

      HS3 Pro 3.0.0.534
      Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
      Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
      Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

      Comment


      • #4
        posted 3.0.1.4. this should startup without issue.
        Mark

        HS3 Pro 3.0.0.534
        Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
        Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
        Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

        Comment


        • #5
          I tried again and saw the same error on startup, "~!~Error~!~Examining properties on plugin (2) HSPI_VistaAlarm.exe: Object reference not set to an instance of an object."

          Here are the log entries during the update:

          Apr-28 07:31:57 Updater Install/Update of package Vista Alarm was successful.
          Apr-28 07:31:57 Updater Copying file: C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\html\vistaalarm\VistaAlarmHelp.htm
          Apr-28 07:31:57 Updater Warning File exists, not overwriting: C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\html\images\vistaalarm\warning.png
          Apr-28 07:31:57 Updater Warning File exists, not overwriting: C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\html\images\vistaalarm\question.png
          Apr-28 07:31:57 Updater Warning File exists, not overwriting: C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\html\images\vistaalarm\pik2.gif
          Apr-28 07:31:57 Updater Warning File exists, not overwriting: C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\html\images\vistaalarm\normal.png
          Apr-28 07:31:57 Updater Warning File exists, not overwriting: C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\html\images\vistaalarm\lowbat.png
          Apr-28 07:31:57 Updater Warning File exists, not overwriting: C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\html\images\vistaalarm\disabled.png
          Apr-28 07:31:57 Updater Warning File exists, not overwriting: C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\html\images\vistaalarm\alert.png
          Apr-28 07:31:57 Updater Warning File exists, not overwriting: C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\html\images\vistaalarm\alarm.png
          Apr-28 07:31:57 Updater Warning File exists, not overwriting: C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\bin\vistaalarm\FTD2XX_NET.dll
          Apr-28 07:31:57 Updater Copying file: C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\HSPI_VistaAlarm.exe.config
          Apr-28 07:31:57 Updater Copying file: C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\HSPI_VistaAlarm.exe
          Apr-28 07:31:57 Updater Installing package Vista Alarm
          Apr-28 07:31:57 Updater Update hspi_vistaalarm.exe downloaded successfully
          Apr-28 07:31:57 Updater Downloading update: Vista Alarm
          Apr-28 07:31:57 Updater Starting download of updates

          There was nothing in ..\html\vistaalarm except the help file. I renamed the folder and attempted to re-install the beta...no luck.

          The install behavior is unexpected. In the HS3 web interface, after I receive the message, "Install/Update of package Vista Alarm was successful.", the plugin disappears from the list of installed plugins. I can roll back to 3.0.1.0, but when I select it from the list of security plugins, the installed version shows 3.0.1.4.

          If I check Developer Mode on the plugins page, no console opens for Vista Alarm with 3.0.1.4 installed.

          Comment


          • #6
            This error is interesting as it is generated before the plugin is actually run. HS is making an internal call to the hspi class to check a few property values before running the plugin. I couldn't replicate the error in debug mode, so i had to keep restarting HS. The previous build didn't get the correct exe in the zip.

            Posted 3.0.1.5. Third time is a charm
            Mark

            HS3 Pro 3.0.0.534
            Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
            Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
            Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

            Comment


            • #7
              Third time was...installation worked with 3.0.1.5 and basic function checks look good with the primary panel. I'll have the second panel testing done later this afternoon.

              Just so I'm clear: on the plugin instance screen, the New Instance Name is for the second instance, so the first instance will remain "Vista Alarm"?

              Comment


              • #8
                Originally posted by calligoo View Post
                Third time was...installation worked with 3.0.1.5 and basic function checks look good with the primary panel. I'll have the second panel testing done later this afternoon.

                Just so I'm clear: on the plugin instance screen, the New Instance Name is for the second instance, so the first instance will remain "Vista Alarm"?
                technically (to the code and hs) the primary instance doesn't really have a name. I display Main just to help avoid confusion and provide a link to the config page.

                but to your question, Yes, "the New Instance Name is for the second instance". you don't need to register the Main or original instance.

                In the pic below, the instance I created is called Prod.the second pic is the Plugin Manage page with both instances listed
                Attached Files
                Mark

                HS3 Pro 3.0.0.534
                Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                Comment


                • #9
                  Anyone else brave enough to try this beta
                  Mark

                  HS3 Pro 3.0.0.534
                  Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                  Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                  Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                  Comment


                  • #10
                    Hi Mark,

                    I will gladly test.

                    I was looking to install another Vista 20p panel to be used for occupancy detection both indoor and outdoor. Do I need a second AD2USB device for this 2nd panel? Or just the second panel connected to the same AD2USB?

                    I currently have 1 Vista panel (First Alert branded) and 1 AD2USB device.

                    Thanks
                    Chris

                    Comment


                    • #11
                      You do need a second ad2usb for the second panel
                      Mark

                      HS3 Pro 3.0.0.534
                      Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                      Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                      Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                      Comment


                      • #12
                        Ok, so it took me 10 months, but 2nd Vista 20p panel and 2nd ad2usb on their way.

                        Once they arrive will perform the backups and install the new version.

                        Will report back once all is installed.

                        Cheers
                        Chris

                        Comment

                        Working...
                        X