Announcement

Collapse
No announcement yet.

Zone Fault Detection Delayed But Chime Sounds Immediately

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Zone Fault Detection Delayed But Chime Sounds Immediately

    I'm using the latest version of the Ademco Vista plugin on Homeseer 2 with an AD2USB v2 on a Vista-20SE alarm panel. Everything works fine with the exception of the amount of time it takes the plugin to detect a fault.

    When I enable Chime on the alarm panel, opening a door or window immediately triggers a chime from my physical alarm system keypads as expected. However, in order for HomeSeer to detect the fault, the zone must remain open/faulted for a period of time. The HomeSeer logs do not reflect the fault unless I leave the door or window open for several additional seconds.

    I've been able to open a door, enter the house and close the door behind me without triggering or logging any events in HomeSeer. This obviously defeats the purpose.

    I wish to trigger HomeSeer events as soon as an alarm panel zone fault occurs, similar to how the alarm panel chime sounds. FYI: All of my alarm zones are hard wired.

    As stated, everything else is working just fine. What needs to be changed for the plugin to to detect faults immediately?

    Thanks!

  • #2
    the delay of detecting the faults is because the 20se does not generate the fault msgs very quickly; ususally there is a 3-4 sec delay. there is no changing this. Even the vista 20p can take 1-2 seconds.

    if you are using RF door sensors then i suggest setting them up as RF Devices in the plugin. you will get much better response.
    Mark

    HS3 Pro 3.0.0.534
    Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
    Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
    Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

    Comment


    • #3
      hello Mark,

      I'm not an expert and I need your help. I'm having exactly the same problem, chime sound immediately but delayed zone fault detection. My system was working without problems when I noticed I wasn't getting emails from the event I've created that emails me when a door is opened. It works if the door is opened for a long time, between 10 to 50 seconds. I think that this is depending on what stage of the panel message cycle the zone is triggered.
      I'm using HS3 and Vista 48.
      It worked perfectly before.

      Thanks

      Comment


      • #4
        in the ad2usb config (via putty) please make sure you have the deduplicate set to No.

        if that doesn't resolve it, please enable debug mode in the plugin and then capture a log that shows the zone faulting. i need to see the plugin's response and timing

        start from disarm-ready and work with a single zone first.
        Mark

        HS3 Pro 3.0.0.534
        Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
        Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
        Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

        Comment

        Working...
        X