Announcement

Collapse
No announcement yet.

HS2: Ademco Vista Alarm Plug-In Version 1.3 Release

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    HS2: Ademco Vista Alarm Plug-In Version 1.3 Release

    this is basically a release of the beta 1.2.15.2

    Changes
    - Added support for the FTDI usb drivers (see the first post here http://board.homeseer.com/showthread.php?t=155300)
    - Added LLR message processing (this is a feature of the AD2USB) to track users arming and disarming the system
    - Added LLR triggers
    - Bug fixes and minor improvements

    Existing Users
    to install:
    shutdown hs
    replace the hspi_vistaalarm.dll with this new one (ignore the other files)
    restart hs

    New Users
    install the current version (1.2) for the Updater
    then follow the instructions above to upgrade
    Attached Files
    Last edited by mnsandler; June 5, 2014, 09:55 AM.
    Mark

    HS3 Pro 3.0.0.534
    Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
    Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
    Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

    #2
    Is this for HS2 or HS3? What are the improvements?

    I've been running 1.2.0.0 on HS2 with my Vista 10 without issue since install.
    If there's something I can benefit from with the new release, I may take advantage of it.

    Thanks,

    Robert
    HS3PRO 3.0.0.500 as a Fire Daemon service, Windows 2016 Server Std Intel Core i5 PC HTPC Slim SFF 4GB, 120GB SSD drive, WLG800, RFXCom, TI103,NetCam, UltraNetcam3, BLBackup, CurrentCost 3P Rain8Net, MCsSprinker, HSTouch, Ademco Security plugin/AD2USB, JowiHue, various Oregon Scientific temp/humidity sensors, Z-Net, Zsmoke, Aeron Labs micro switches, Amazon Echo Dots, WS+, WD+ ... on and on.

    Comment


      #3
      Originally posted by langenet View Post
      Is this for HS2 or HS3? What are the improvements?

      I've been running 1.2.0.0 on HS2 with my Vista 10 without issue since install.
      If there's something I can benefit from with the new release, I may take advantage of it.

      Thanks,

      Robert
      Robert,
      I don't think there is anything earth shattering here. I'll update the original post with a few highlights. the previous betas attempted to resolve the usb disconnect issue
      Mark

      HS3 Pro 3.0.0.534
      Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
      Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
      Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

      Comment


        #4
        Receive Status but cannot control the system HS2Pro

        I have been running plugin version 1.2 with HS2Pro without problems for two years. About a week ago I purchased HS3Pro with the intent of slowing getting that system up to speed while I continued to rely upon HS2Pro for keeping the house in order. I do not run HS3 and HS2 at the same time and as you would expect they have different folders. While running with HS3 I purchased and downloaded the vista alarm plug in. In connects to the alarm and reports status but it will not arm or disarm the system or enter a zone in bypass. I went back to HS2 and the same problem occurs, I get system status but cannot control the system. The same is true with the alarm decoder gui. I re-installed plugin version 1.2 for HS2 but no luck. Any suggestions?

        Comment


          #5
          Originally posted by Viper8726 View Post
          I have been running plugin version 1.2 with HS2Pro without problems for two years. About a week ago I purchased HS3Pro with the intent of slowing getting that system up to speed while I continued to rely upon HS2Pro for keeping the house in order. I do not run HS3 and HS2 at the same time and as you would expect they have different folders. While running with HS3 I purchased and downloaded the vista alarm plug in. In connects to the alarm and reports status but it will not arm or disarm the system or enter a zone in bypass. I went back to HS2 and the same problem occurs, I get system status but cannot control the system. The same is true with the alarm decoder gui. I re-installed plugin version 1.2 for HS2 but no luck. Any suggestions?
          make sure you have Partition 1 defined and have entered a master code on the setup. also, enter a master code on the main config page with the plugin
          Mark

          HS3 Pro 3.0.0.534
          Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
          Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
          Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

          Comment


            #6
            Vista Model: Vista 128
            Security Code: ****
            zone Sort: By Number
            Message Timeout 10 secs
            Enable debugging - checked
            supress duplicae alarm messages - checked
            Auto start monitor when HS starts - checked

            Partition 1
            Device Address:18
            Partition DC: 27
            Chime CD: blank
            User Code: ****

            No error messages in the log when I attempt to send a command.

            Comment


              #7
              is addr 18 unique to the ad2usb? it can't be shared with an physical panel
              Mark

              HS3 Pro 3.0.0.534
              Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
              Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
              Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

              Comment


                #8
                Address 18 is unique to the AD2USB.
                Confirmed the Alarm System Device 18 is programmed as:
                01 Alpha Keyboard
                Partition 1 (there is only one partition)
                Sound Disabled (00)
                Keypad Global (0 False)
                AUI (0 False)

                Re-loaded the AD2USB Firmware, no change in performance. Also, the individual zones programmed in HS2 also do not get updates from the Alarm System (faulted etc. They used to).

                Something happened when I installed HS3 on the system or the HS3 AD2USB plug-in. It appears as if the the device receives but cannot communicate with the alarm system. Could it be something with the device or an ini file that was changed or a setting in the Windows 10 registry was changed. Both HS2 Pro and HS3 have separate .ini files -- as they should. I do not operate both version of HS at the same time.

                The log reporting in HS3 is more robust then the reporting from HS2 Pro.

                Here are relevant entries from the HS3 start log (newest at the bottom):

                4/9/2016 08:59:46 ~!~Startup~!~Checking for available plug-ins
                4/9/2016 08:59:46 ~!~Plug-In~!~Found plug-in: HSTouch Server, version: 3.0.0.68
                4/9/2016 08:59:46 ~!~Plug-In~!~Found plug-in: Vista Alarm, version: 3.0.0.15
                4/9/2016 08:59:46 ~!~Plug-In~!~Found plug-in: X10, version: 3.0.0.36
                4/9/2016 08:59:46 ~!~Plug-In~!~Found plug-in: Z-Wave, version: 3.0.1.25
                4/9/2016 08:59:46 ~!~Startup~!~Initializing Plug-Ins

                4/9/2016 08:59:47 ~!~Info~!~Plugin Vista Alarm has connected. IP:127.0.0.1:54556 [should this have an IP address????]
                4/9/2016 08:59:47 ~!~Vista Alarm~!~Loading the Partitions
                4/9/2016 08:59:47 ~!~Vista Alarm~!~Opened COM port COM7
                4/9/2016 08:59:47 ~!~Vista Alarm~!~Sent cmd: V
                4/9/2016 08:59:47 ~!~Vista Alarm~!~Received msg: !VER:ffffffff,V2.2a.6,TX;RX;SM;VZ;RF;ZX;RE;AU;3X;CG;DD;MF;LR ;KE;MK;CB
                4/9/2016 08:59:47 ~!~Vista Alarm~!~Found the AD2USB on port COM7 running firmware version V2.2a.6
                4/9/2016 08:59:47 ~!~Vista Alarm~!~Loading RF Devices...
                4/9/2016 08:59:48 ~!~Vista Alarm~!~Monitor started...
                4/9/2016 08:59:48 ~!~Plug-In~!~Finished initializing plug-in Vista Alarm

                4/9/2016 08:59:49 ~!~Startup~!~Creating ASP.NET application host...
                4/9/2016 08:59:50 ~!~Vista Alarm~!~Ignoring Message
                4/9/2016 08:59:50 ~!~Vista Alarm~!~[1001000100000000----],000,[f70000000000001c080200004000c0],"SYSTEM 1 STATUS R "

                Here are the relevant entries from an attempt to arm the system in stay from the HS3 log (newest at the top):

                Apr-09 09:01:15 Vista Alarm 0057860,84
                Apr-09 09:01:14 Vista Alarm !Sending.....done

                Apr-09 09:01:05 Vista Alarm Sending [code]+3
                Apr-09 09:01:05 Device Control Device: Vista Alarm Vista Alarm Partition 1 Status to Arm-Stay (104) by/from: CAPI Control Handler

                Apr-09 08:59:55 Vista Alarm [1000000100000000----],000,[f70300040000001c080200004000c0],"****DISARMED**** READY TO ARM "
                Apr-09 08:59:55 Vista Alarm Processing msg on Partition 1

                Thanks in advance your help!

                Comment


                  #9
                  did you set the Vista 50 on the plug settings?

                  are you seeing a lot of these msgs?
                  4/9/2016 08:59:50 ~!~Vista Alarm~!~Ignoring Message
                  have you tried Putty to access the ad2serial and control the panel?
                  Mark

                  HS3 Pro 3.0.0.534
                  Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                  Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                  Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                  Comment


                    #10
                    The system is set to Vista 128, is that wrong?

                    I see the ignored messages, but not a a lot. They occur right after or before an alarm system status.

                    I have not tried putty. Do you have a link for Win 10 version?

                    Thanks!

                    Comment


                      #11
                      Originally posted by Viper8726 View Post
                      The system is set to Vista 128, is that wrong?

                      I see the ignored messages, but not a a lot. They occur right after or before an alarm system status.

                      I have not tried putty. Do you have a link for Win 10 version?

                      Thanks!
                      if you have a vista 50, then you need to set it to 50. the 50 uses a 2 digit zone number where as the 128 uses a three digit zone number.

                      putty here: you don't need a specific win10 version.
                      http://www.chiark.greenend.org.uk/~s.../download.html
                      Mark

                      HS3 Pro 3.0.0.534
                      Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                      Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                      Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                      Comment


                        #12
                        AD2USB Address correction

                        This is fixed now. Thank you very much for your support. I downloaded Putty and waded through the documentation, used it in the serial mode with correct port and buad rate. It was a little confusing as I continued to receive messages from the alarm system as I attempted to configure the AD2USB; but in the end it worked. The problem was the AD2USB had an alarm terminal address of "27" instead of the default of "18" I have no clue how that got changed. But I entered 18 and stepped through all the options with the defaults. Works great now. Again thanks for the assistance. I am now ready to start the migration to HS3... that will be fun.
                        Last edited by Viper8726; April 16, 2016, 12:18 PM.

                        Comment


                          #13
                          Glad you got it working. Thanks for reporting back the issue.
                          Mark

                          HS3 Pro 3.0.0.534
                          Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                          Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                          Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                          Comment


                            #14
                            Like Viper8726 here I am still using HS2 as the workhorse to control my home. My AD2USB was destroyed by lightning this week (Open Ckt error). This has happen twice now. I bought a new AD2USB from homeseer but it was listed as "series 2". Running version 1.2.3.0 of the HS2 plugin. Is the AD2USB - Series 2 compatible with the HS2 version of the plugin? Should I upgrade to v1.3.0 of the plugin?
                            Thanks!

                            Comment


                              #15
                              Originally posted by mmikem View Post
                              Like Viper8726 here I am still using HS2 as the workhorse to control my home. My AD2USB was destroyed by lightning this week (Open Ckt error). This has happen twice now. I bought a new AD2USB from homeseer but it was listed as "series 2". Running version 1.2.3.0 of the HS2 plugin. Is the AD2USB - Series 2 compatible with the HS2 version of the plugin? Should I upgrade to v1.3.0 of the plugin?
                              Thanks!
                              try the new ad2usb with your current hs2 setup. it should work.

                              if you are having troubles, report back.
                              Mark

                              HS3 Pro 3.0.0.534
                              Hardware: Insteon Serial PLM | AD2USB for Vista Alarm | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
                              Plugins: Insteon (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire3 | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | BLDenon | Jon00 Charting
                              Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory

                              Comment

                              Working...
                              X