Announcement

Collapse
No announcement yet.

T-Stat intermittently responding

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • T-Stat intermittently responding

    I am very confused why I am having this issue, as I have been running on HS2 with Sage's plugin and the same hardware for years. I am just now transitioning to HS3, and to this plugin. But alas, this is just another HS3 problem to throw on the pile.

    I was able to add my t-stat and reporting from the t-stat to the plugin works fine, but commands from the plugin to the t-stat only make it occasionally. Here is example output, where it took 3 tries to get the message acknowledged. Sometimes it fails after 10. Sometimes it works.

    Here is the detailed log, with both plugins reporting debug level. Running on T1800 with integrated INSTEON radio, [050E,95,2]. Insteon plug-in 3.0.4.4 and Insteon Thermostat plug-in 3.0.0.7. Any ideas?

    Code:
     
     May-22 11:03:13 PM         Insteon    Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):14 B8 E6 1A 78 84 42 13 01 Debouncing repeat.   
      May-22 11:03:13 PM         Insteon    Generic Event Raised: Data Received   
      May-22 11:03:13 PM         Insteon    RaiseGenericEvent: sending 01 14 B8 E6 1A 78 84 41 13 01...   
      May-22 11:03:13 PM         Insteon    Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):14 B8 E6 1A 78 84 41 13 01   
      May-22 11:03:13 PM         Insteon Thermostat    Living Room HVAC switching from Cool to Off   
      May-22 11:03:13 PM         Insteon Thermostat    Living Room Thermostat turning off COOL   
      May-22 11:03:13 PM         Insteon    Generic Event Raised: Data Received   
      May-22 11:03:13 PM         Insteon    RaiseGenericEvent: sending 01 14 B8 E6 00 00 01 C7 13 00...   
      May-22 11:03:13 PM         Insteon    Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):14 B8 E6 00 00 01 C7 13 00   
      May-22 11:03:11 PM         Insteon    Generic Event Raised: Data Received   
      May-22 11:03:11 PM         Insteon    RaiseGenericEvent: sending ACK 6C A0 01 14 B8 E6 1A 78 84 27 6C A0...   
      May-22 11:03:11 PM         Insteon    Generic Event Raised: Data Received   
      May-22 11:03:11 PM         Insteon    Received response 01 14 B8 E6 1A 78 84 27 6C A0 from the external device.   
      May-22 11:03:11 PM         Insteon    Wait: Found a matching Insteon raw message: 01 14 B8 E6 1A 78 84 27 6C A0   
      May-22 11:03:11 PM         Insteon    RaiseGenericEvent: sending 01 14 B8 E6 1A 78 84 27 6C A0...   
      May-22 11:03:11 PM         Insteon    Received STX 0x50 (Raw Insteon Rec):14 B8 E6 1A 78 84 27 6C A0   
      May-22 11:03:08 PM         Insteon    Waiting for ACK on behalf of external device support script...   
      May-22 11:03:08 PM         Insteon    ..Time to send message: 17.2128   
      May-22 11:03:08 PM         Insteon    ..Got RF PLM Response 02 62 14 B8 E6 1F 6C A0 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 F4 06   
      May-22 11:03:08 PM         Insteon    Sending command 02 62 14 B8 E6 1F 6C A0 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 F4 to RF PLM, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False   
      May-22 11:03:08 PM         Insteon    Transmitting message on behalf of external device support script...00 00 00 14 B8 E6 1F 6C A0 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 F4   
      May-22 11:03:08 PM         Insteon    **Did not receive a response from the external destination device for try #2   
      May-22 11:03:02 PM         Insteon    Waiting for ACK on behalf of external device support script...   
      May-22 11:03:02 PM         Insteon    ..Time to send message: 32.5574   
      May-22 11:03:02 PM         Insteon    ..Got RF PLM Response 02 62 14 B8 E6 1F 6C A0 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 F4 06   
      May-22 11:03:02 PM         Insteon    Sending command 02 62 14 B8 E6 1F 6C A0 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 F4 to RF PLM, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False   
      May-22 11:03:02 PM         Insteon    Transmitting message on behalf of external device support script...00 00 00 14 B8 E6 1F 6C A0 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 F4   
      May-22 11:03:02 PM         Insteon    **Did not receive a response from the external destination device for try #1   
     
     May-22 11:02:57 PM         Insteon    Waiting for ACK on behalf of external device support script...   
      May-22 11:02:57 PM         Insteon    ..Time to send message: 22.823   
      May-22 11:02:57 PM         Insteon    ..Got RF PLM Response 02 62 14 B8 E6 1F 6C A0 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 F4 06   
      May-22 11:02:57 PM         Insteon    Sending command 02 62 14 B8 E6 1F 6C A0 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 F4 to RF PLM, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False   
      May-22 11:02:57 PM         Insteon    Transmitting message on behalf of external device support script...00 00 00 14 B8 E6 1F 6C A0 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 F4   
      May-22 11:02:57 PM         Insteon    ExtDev_TransmitToExternalDevice received transmit request: Living Room Thermostat   
      May-22 11:02:57 PM         Insteon Thermostat    TransmitInsteon: [Living Room Thermostat] [1F] [6C] [A0] ((([00] [00] [00] [00] [00] [00] [00] [00] [00] [00] [00] [00] [00] [F4])))   
      May-22 11:02:57 PM         Insteon Thermostat    SetCoolSetpoint: Living Room Thermostat Cool SetPoint = 80
    -BD

  • #2
    Has anything changed with your Insteon network relative to RF only or dual-band devices? The thermostats are RF only so any degradation in your Insteon RF network might explain this. I've had power spikes kill off several old (2005-2006 era) Insteon switches and also one of my old RF repeaters. I've started installing a few dual-band devices to improve the RF at my home. Could there be new RF interference somehow?

    Have you checked with Mark about the retries on the Insteon protocol request? My thermostat plugin hands the Insteon command to his plugin which handles all the low level communication work. I don't want to simply punt you to his forum but I don't have visibility to the low level protocol.
    HS 3.0.0.435 (PRO)
    Hardware: Napco GEM-P9600 | VenstarT1800 w/Insteon 2441V adapter | Insteon PLM
    Plugins HS3: Napco Gemini (mine) | Insteon Thermostat (mine) | Insteon Plug-in (mnsandler) | HSTouch Server (HST)
    Platform: Windows 10 Pro 64bit, core2 duo 2.0Ghz, 4GB memory
    http://www.kazteel.com/

    Comment


    • #3
      Originally posted by nfrobertson View Post
      Has anything changed with your Insteon network relative to RF only or dual-band devices? The thermostats are RF only so any degradation in your Insteon RF network might explain this. I've had power spikes kill off several old (2005-2006 era) Insteon switches and also one of my old RF repeaters. I've started installing a few dual-band devices to improve the RF at my home. Could there be new RF interference somehow?

      Have you checked with Mark about the retries on the Insteon protocol request? My thermostat plugin hands the Insteon command to his plugin which handles all the low level communication work. I don't want to simply punt you to his forum but I don't have visibility to the low level protocol.
      Thanks. I should have investigated more (and still need to), but I don't think it is your plugin, which is clearly built on the Sage plugin.

      I switched back to HS2 and see that this T-stat is still slow to update. Not only that, my other 2 (three total) are also somewhat lagging. So something else is going on. I don't have any problem with the other INSTEON devices, so I am not sure yet. Bouncing back and forth between HS2 and HS3 may be the culprit.

      Thanks for your efforts on supporting this.

      -BD

      Comment

      Working...
      X