Announcement

Collapse
No announcement yet.

Set device to device is setting two devices

Collapse
X
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Set device to device is setting two devices

    I've got a strange issue going on that I can't figure out.

    I was setting up a way to restore devices to their last value. I use ET to save the devices value whenever it's changed with some exceptions that I'm still working out. The problem is that when I set the last value device with the current value another device also changes that's not even being referenced.

    So, If I change the "Fan Light" to a given value the "Left Desk" light will also change to that same value. I have the same thing happens for the "Files Light" and it also changes the "Left Desk" level. Both of these events are the same except for the devices being used. I know it's happening in the saving event as I can execute it manually and get the same result.

    I also created a manual test event that only did the copy and it also effects the other light. Somehow Everytime ET does a copy between those two devices the anther device get changed.

    In fact it doesn't seem to matter what devices you copy from to that one light also gets changed. I've even tries rebutting and that doesn't fix it.

    I'm at a loss to understand this one.

    Here are the screen shots for the devices, event and the log. My current plugin are in my sig.







    John (N6BER), Joyce, Lucas (Golden Ret mix), Bella (Great Pyrenees) and Lance (GP).

    HomeSeer Version: HS3 Standard Edition 3.0.0.478
    Linux version: Linux auto 4.15.0-43-generic #46-Ubuntu SMP Thu Dec 6 14:45:28 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    Number of Devices: 347
    Number of Events: 535
    Available Threads: 399
    HSTouch Enabled: True

    Enabled Plug-Ins
    3.0.0.13: AirplaySpeak
    2.0.59.0: BLBackup
    3.0.0.56: EasyTrigger
    1.3.6927.42284: LiftMaster MyQ
    3.4.18.2: mcsMQTT
    3.0.1.109: PHLocation
    0.0.0.45: Pushover 3P
    3.0.1.252: Z-Wave

  • #2
    you may have devices linked together, check in the device configuration that is "Not Linked"

    Comment


    • #3
      Here is an update. It seems that this only happens when ET is setting the value on a virtual device. If I set a real device it doesn't happen. Doesn't matter what virtual device is being set trying to set it will cause this one device to be changed.

      This is even more weird.
      John (N6BER), Joyce, Lucas (Golden Ret mix), Bella (Great Pyrenees) and Lance (GP).

      HomeSeer Version: HS3 Standard Edition 3.0.0.478
      Linux version: Linux auto 4.15.0-43-generic #46-Ubuntu SMP Thu Dec 6 14:45:28 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
      Number of Devices: 347
      Number of Events: 535
      Available Threads: 399
      HSTouch Enabled: True

      Enabled Plug-Ins
      3.0.0.13: AirplaySpeak
      2.0.59.0: BLBackup
      3.0.0.56: EasyTrigger
      1.3.6927.42284: LiftMaster MyQ
      3.4.18.2: mcsMQTT
      3.0.1.109: PHLocation
      0.0.0.45: Pushover 3P
      3.0.1.252: Z-Wave

      Comment


      • #4
        Originally posted by Timon View Post
        Here is an update. It seems that this only happens when ET is setting the value on a virtual device. If I set a real device it doesn't happen. Doesn't matter what virtual device is being set trying to set it will cause this one device to be changed.

        This is even more weird.
        Did you check the "Linked device" property?
        What happens when you manually set the virtual device from the device management page.

        According to your logs the set of the second device doesn't seem to come from ET, otherwise you would see 2 lines like this:

        Code:
        Device Control	Device: YYYY to XXX by/from: CAPI Control Handler

        Comment


        • #5
          I used to have links to the alias for each of the two desk lamps but I removed the links just incase that was a factor but nothing changed. Neither were ever linked back to the last value setting virtual devices since I just added those. Check events for any references to "Left Desk" and found only the ones I expected.

          I never see the "Device Control Device: YYYY to XXX by/from: CAPI Control Handler" in the log even though the value does get copied.

          Another thing is that I have two of these working with two different devices and both do the same thing to the "Left Desk" device.

          I also created a test event with the copy device to device and when executed the "Left Desk" light changes no matter which two devices I copy between. Did another test and get the same results.

          May-17 7:02:27 AM Device Control Device: Virtual Status Room Status Office is On to On (100)
          May-17 7:02:27 AM Event Event Trigger "Office Office - Status Any Lights On"
          May-17 7:02:27 AM EasyTrigger DEBUG Firing event 103
          May-17 7:02:27 AM EasyTrigger DEBUG Firing event 102
          May-17 7:02:27 AM EasyTrigger DEBUG Device 38 value changed from 0 to 50
          May-17 7:02:27 AM Z-Wave Device: Lighting Office Left Desk Set to 50
          May-17 7:02:27 AM EasyTrigger DEBUG Device 252 value changed from 30 to 50
          May-17 7:02:27 AM Device Control Device: Lighting_Controls Office Right Desk Previous Level to Dim 50% (50) by/from: CAPI Control Handler
          May-17 7:02:27 AM Event Event Trigger "Office Test ET"
          May-17 7:02:27 AM Event Event Office Test ET triggered by the event page 'Run' button.

          Device 38 is "Left Desk"
          Device 252 is "Right Desk Previous Value"

          I had let the system sit idle then ran the event.
          All lights in the house were off except for "Right Desk" which I had set to 50%, was 30%.
          "Left Desk" was off.
          Manually executed Event to copy from "Right Desk" to "Right Desk Previous Value" which was done correctly however "Left Desk" was also set which is shouldn't have.

          I tried one more thing and got a different result. I copied from "Right Desk" to "Files" and everything worked correctly. the difference is that "Files" is a real device not a virtual one. Could this be the cause?

          May-17 7:12:19 AM Event Event Trigger "Office Office - Status Any Lights On"
          May-17 7:12:19 AM EasyTrigger DEBUG Firing event 103
          May-17 7:12:19 AM EasyTrigger DEBUG Firing event 102
          May-17 7:12:19 AM EasyTrigger DEBUG Device 41 value changed from 0 to 50
          May-17 7:12:19 AM Z-Wave Device: Lighting Office Files Set to 50
          May-17 7:12:19 AM Device Control Device: Lighting Office Files to Dim 50% (50) by/from: CAPI Control Handler
          May-17 7:12:19 AM Event Event Trigger "Office Test ET"
          May-17 7:12:19 AM Event Event Office Test ET triggered by the event page 'Run' button.

          Device 41 is Files Light.

          This would driving me to drink if I drank
          John (N6BER), Joyce, Lucas (Golden Ret mix), Bella (Great Pyrenees) and Lance (GP).

          HomeSeer Version: HS3 Standard Edition 3.0.0.478
          Linux version: Linux auto 4.15.0-43-generic #46-Ubuntu SMP Thu Dec 6 14:45:28 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
          Number of Devices: 347
          Number of Events: 535
          Available Threads: 399
          HSTouch Enabled: True

          Enabled Plug-Ins
          3.0.0.13: AirplaySpeak
          2.0.59.0: BLBackup
          3.0.0.56: EasyTrigger
          1.3.6927.42284: LiftMaster MyQ
          3.4.18.2: mcsMQTT
          3.0.1.109: PHLocation
          0.0.0.45: Pushover 3P
          3.0.1.252: Z-Wave

          Comment


          • #6
            please answer this question:
            What happens when you manually set the virtual device from the device management page?

            Comment


            • #7
              Originally posted by spud View Post
              please answer this question:
              What happens when you manually set the virtual device from the device management page?
              The one thing I apparently didn't check. All of the virtual devices when change will cause the real device to change. However none of them are linked in anyway I can see.

              I'd say that leave ET out of the loop.

              Now to figure out when to look next.

              Sorry about the false alarm.
              John (N6BER), Joyce, Lucas (Golden Ret mix), Bella (Great Pyrenees) and Lance (GP).

              HomeSeer Version: HS3 Standard Edition 3.0.0.478
              Linux version: Linux auto 4.15.0-43-generic #46-Ubuntu SMP Thu Dec 6 14:45:28 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
              Number of Devices: 347
              Number of Events: 535
              Available Threads: 399
              HSTouch Enabled: True

              Enabled Plug-Ins
              3.0.0.13: AirplaySpeak
              2.0.59.0: BLBackup
              3.0.0.56: EasyTrigger
              1.3.6927.42284: LiftMaster MyQ
              3.4.18.2: mcsMQTT
              3.0.1.109: PHLocation
              0.0.0.45: Pushover 3P
              3.0.1.252: Z-Wave

              Comment


              • #8
                Now I'm supper embarrassed but I figured out what happen.

                I have a set of template I use so I don't have to create various virtual devices every time from scratch. One of them is Last Value and it's one that I made months ago.

                Well, somehow, and I have no idea how, my Last Value Template got a link set to Left Desk Light. I never even bothered to check the links on the Last Value devices I just created.

                So this doesn't happen again I'm going back through all my templates, plus any Last Values I've made but not yet setup, and checking them for links.

                Again sorry for the false alarm.
                John (N6BER), Joyce, Lucas (Golden Ret mix), Bella (Great Pyrenees) and Lance (GP).

                HomeSeer Version: HS3 Standard Edition 3.0.0.478
                Linux version: Linux auto 4.15.0-43-generic #46-Ubuntu SMP Thu Dec 6 14:45:28 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
                Number of Devices: 347
                Number of Events: 535
                Available Threads: 399
                HSTouch Enabled: True

                Enabled Plug-Ins
                3.0.0.13: AirplaySpeak
                2.0.59.0: BLBackup
                3.0.0.56: EasyTrigger
                1.3.6927.42284: LiftMaster MyQ
                3.4.18.2: mcsMQTT
                3.0.1.109: PHLocation
                0.0.0.45: Pushover 3P
                3.0.1.252: Z-Wave

                Comment

                Working...
                X