www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > Media Plug-ins > Media Discussion > PI-SonosController (3P)

PI-SonosController (3P) Discussion of Sonos Controller Plug-in

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old March 6th, 2018, 01:45 PM
MNB's Avatar
MNB MNB is offline
Seer Master
 
Join Date: Jun 2017
Location: New York
Posts: 520
Sonos Error on random speakers

I noticed recently that my SONOs speakers are exhibiting a fair number of Sonos Errors associated with specific speakers, is anyone else getting these type of messages and more importantly missing TTS announcements. I've done a number of HS3 Restarts but still get these types of error messages any help/guidance would be greatly appreciated. Mike

Quote:
Sonos Error ERROR in SetMute for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/RenderingControl1.xml with Action = SetMute. Parameters were passed by service but action was not found

Sonos Error ERROR in SetVolumeLevel for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/RenderingControl1.xml with Action = SetVolume. Parameters were passed by service but action was not found

Sonos Error ERROR in PlayURI for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. URI= and isObjectID = False, MetaData=, Error =MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/AVTransport1.xml with Action = SetAVTransportURI. Parameters were passed by service but action was not found

Sonos Error ERROR in PlayURI for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. URI=x-rincon-queue:RINCON_B8E93739883401400#0 and isObjectID = False, MetaData=, Error =MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/AVTransport1.xml with Action = SetAVTransportURI. Parameters were passed by service but action was not found

Sonos Error ERROR in SetVolumeLevel for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/RenderingControl1.xml with Action = SetVolume. Parameters were passed by service but action was not found

Sonos Error ERROR in PlayURI for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. URI=x-rincon:RINCON_949F3E01683401400 and isObjectID = False, MetaData=http://192.168.0.55:10210/images/Sonos/Announcement.jpgHomeSeer Announcementobject.item.audioItem.musicTrackDirk CorsusSonosControllerDirk Corsus, Error =MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/AVTransport1.xml with Action = SetAVTransportURI. Parameters were passed by service but action was not found
Quote:
Sonos Error ERROR in DeletePreviousSavedQueues/Browse for zoneplayer = Dining Room with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.123:1400/xml/ContentDirectory1.xml while preparing to send Action = Browse for URI = http://192.168.0.123:1400/MediaServe...ectory/Control and Request = SQ: BrowseDirectChildren * 0 10 with error = Unable to connect to the remote server

Sonos Error ERROR in SetMute for zoneplayer = Dining Room with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.123:1400/xml/RenderingControl1.xml while preparing to send Action = SetMute for URI = http://192.168.0.123:1400/MediaRende...ontrol/Control and Request = 0 Master 0 with error = Unable to connect to the remote server

Sonos Error ERROR in SetVolumeLevel for zoneplayer = Dining Room with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.123:1400/xml/RenderingControl1.xml while preparing to send Action = SetVolume for URI = http://192.168.0.123:1400/MediaRende...ontrol/Control and Request = 0 Master 0 with error = Unable to connect to the remote server

Sonos Error ERROR in PlayURI for zoneplayer = Dining Room with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. URI= and isObjectID = False, MetaData=, Error =MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.123:1400/xml/AVTransport1.xml while preparing to send Action = SetAVTransportURI for URI = http://192.168.0.123:1400/MediaRende...nsport/Control and Request = 0 with error = Unable to connect to the remote server

Sonos Error ERROR in PlayURI for zoneplayer = Dining Room with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. URI=x-rincon-queue:RINCON_949F3EF224C801400#0 and isObjectID = False, MetaData=, Error =MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.123:1400/xml/AVTransport1.xml while preparing to send Action = SetAVTransportURI for URI = http://192.168.0.123:1400/MediaRende...nsport/Control and Request = 0 x-rincon-queue:RINCON_949F3EF224C801400#0 with error = Unable to connect to the remote server

Sonos Error ERROR in SetVolumeLevel for zoneplayer = Dining Room with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.123:1400/xml/RenderingControl1.xml while preparing to send Action = SetVolume for URI = http://192.168.0.123:1400/MediaRende...ontrol/Control and Request = 0 Master 60 with error = Unable to connect to the remote server

Sonos Error ERROR in PlayURI for zoneplayer = Dining Room with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. URI=x-rincon:RINCON_B8E937ED7C4C01400 and isObjectID = False, MetaData=http://192.168.0.55:10210/images/Sonos/Announcement.jpgHomeSeer Announcementobject.item.audioItem.musicTrackDirk CorsusSonosControllerDirk Corsus, Error =MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.123:1400/xml/AVTransport1.xml while preparing to send Action = SetAVTransportURI for URI = http://192.168.0.123:1400/MediaRende...nsport/Control and Request = 0 x-rincon:RINCON_B8E937ED7C4C01400 <DIDL-Lite xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:upnp="urn:schemas-upnp-org:metadata-1-0/upnp/" xmlns:r="urn:schemas-rinconnetworks-com:metadata-1-0/" xmlns="urn:schemas-upnp-org:metadata-1-0/DIDL-Lite/"><item id="-1" parentID="-1" restricted="true"><upnp:albumArtURI>http://192.168.0.55:10210/images/Sonos/Announcement.jpg</upnp:albumArtURI><dc:title>HomeSeer Announcement</dc:title><upnp:class>object.item.audioItem.musicTrack</upnp:class><dc:creator>Dirk Corsus</dc:creator><upnp:album>SonosController</upnp:album><r:albumArtist>Dirk Corsus</r:albumArtist></item></DIDL-Lite> with error = Unable to connect to the remote server
Detection

Sonos Error ERROR in PlayURI for zoneplayer = Patio Room with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. URI=x-rincon:RINCON_B8E937ED7C4C01400 and isObjectID = False, MetaData=http://192.168.0.55:10210/images/Sonos/Announcement.jpgHomeSeer Announcementobject.item.audioItem.musicTrackDirk CorsusSonosControllerDirk Corsus, Error =MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.109:1400/xml/AVTransport1.xml while sending Action = SetAVTransportURI for URI = http://192.168.0.109:1400/MediaRende...nsport/Control and Request = 0 x-rincon:RINCON_B8E937ED7C4C01400 <DIDL-Lite xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:upnp="urn:schemas-upnp-org:metadata-1-0/upnp/" xmlns:r="urn:schemas-rinconnetworks-com:metadata-1-0/" xmlns="urn:schemas-upnp-org:metadata-1-0/DIDL-Lite/"><item id="-1" parentID="-1" restricted="true"><upnp:albumArtURI>http://192.168.0.55:10210/images/Sonos/Announcement.jpg</upnp:albumArtURI><dc:title>HomeSeer Announcement</dc:title><upnp:class>object.item.audioItem.musicTrack</upnp:class><dc:creator>Dirk Corsus</dc:creator><upnp:album>SonosController</upnp:album><r:albumArtist>Dirk Corsus</r:albumArtist></item></DIDL-Lite> UPNP Error = faultcode = s:Client, faultstring = UPnPError, detail = 501 with error = The remote server returned an error: (500) Internal Server Error.
__________________
Computer: CUK Intel NUC7i7BNH
Op System: Windows 10 Pro - Work Station
HS Version: HS3 Pro Edition 3.0.0.435

Plug-Ins: BLBackup, BLGData, BLRoombaWifi, Device History, EasyTrigger, ImperiHome, Nest, PHLocation, Pushover 3P, Restart, Sonos, UltraCID3, UltraWeatherWU3, Z-Wave, and Jon00 scripts.
Reply With Quote
  #2  
Old March 6th, 2018, 02:37 PM
rprade's Avatar
rprade rprade is offline
OverSeer
 
Join Date: Jan 2014
Location: Colorado
Posts: 6,944
Quote:
Originally Posted by MNB View Post
I noticed recently that my SONOs speakers are exhibiting a fair number of Sonos Errors associated with specific speakers, is anyone else getting these type of messages and more importantly missing TTS announcements. I've done a number of HS3 Restarts but still get these types of error messages any help/guidance would be greatly appreciated. Mike
Those errors are probably the result of your Sonos network topology or firewall issues. First, try disabling your HS computer's firewall and see if that clears it. If not please state exactly
  • How many Sonos speakers or clients you have
  • Are you using a separate boost
  • How many are connected to wired Ethernet
I was having the same problems using one Sonos client hardwired to my network. I finally eliminated most of the errors by going to a completely WiFi (non boost in Sonos parlance) setup. With any or many hardwired clients, I had the same errors affecting one or more clients during an announcement. Now with every client on WiFi, the errors are astonishingly rare.
__________________
Randy Prade
Aurora, CO
Prades.net

PHLocation - Pushover - EasyTrigger - UltraECM3 - Ultra1Wire3 - Arduino
Reply With Quote
  #3  
Old March 6th, 2018, 02:51 PM
MNB's Avatar
MNB MNB is offline
Seer Master
 
Join Date: Jun 2017
Location: New York
Posts: 520
Quote:
Originally Posted by rprade View Post
Those errors are probably the result of your Sonos network topology or firewall issues. First, try disabling your HS computer's firewall and see if that clears it. If not please state exactly
  • How many Sonos speakers or clients you have currently have eight; 2 (S3), 3 (S1), and 3 (S12)
  • Are you using a separate boost No
  • How many are connected to wired Ethernet other than the controller all are wireless
I was having the same problems using one Sonos client hardwired to my network. I finally eliminated most of the errors by going to a completely WiFi (non boost in Sonos parlance) setup. With any or many hardwired clients, I had the same errors affecting one or more clients during an announcement. Now with every client on WiFi, the errors are astonishingly rare.
@Randy, thanxs for comeback. I answered your questions in bold/red. I just did a POR (Power On Reset) of my Wireless router in the attempts of clearing the errors. I too only occasionally would have sporadic messages but with the recent Beta activity they seemed to be come more constant. I will keep an I on my log to see if I have a reduction of Sonos Error messages. I might try turning off my firewall, although I never had any issues prior nor have I done any recent changes that I could put my finger on. Mike
Reply With Quote
  #4  
Old March 6th, 2018, 05:31 PM
dcorsus dcorsus is offline
OverSeer
 
Join Date: Mar 2010
Location: California
Posts: 3,731
Quote:
Originally Posted by MNB View Post
I noticed recently that my SONOs speakers are exhibiting a fair number of Sonos Errors associated with specific speakers, is anyone else getting these type of messages and more importantly missing TTS announcements. I've done a number of HS3 Restarts but still get these types of error messages any help/guidance would be greatly appreciated. Mike
What kind of players is this and what version of the PI are you running?
Is this player an S1 perhaps linked to a soundbar?
Could you post a screenshot of your player table and your announcement group table?
Dirk
Reply With Quote
  #5  
Old March 7th, 2018, 12:07 AM
MNB's Avatar
MNB MNB is offline
Seer Master
 
Join Date: Jun 2017
Location: New York
Posts: 520
Quote:
Originally Posted by dcorsus View Post
What kind of players is this and what version of the PI are you running? 3.1.0.22
Is this player an S1 perhaps linked to a soundbar? No they are individual single speakers they look like the S12, I had assumed that the S12 was a newer version?
Could you post a screenshot of your player table and your announcement group table? See attached
Dirk
Dirk, I've responded to your enquires in bold/red. I did reset my Wifi router which in turned seemed to take care of the majority of my SONOS errors with exception of my Kitchen which is a S3 speaker, what's interesting is that I can control and play music using the SONOs App but I seem to be getting error messages related to the SONOs PI. I also did a power-on reset of the speaker in question in the hopes of possibly resetting it but that didn't resolve the issue with the Kitchen speaker. Mike
Quote:
Sonos Error ERROR in DeletePreviousSavedQueues/Browse for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/ContentDirectory1.xml with Action = Browse. Parameters were passed by service but action was not found

Sonos Error ERROR in SetMute for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/RenderingControl1.xml with Action = SetMute. Parameters were passed by service but action was not found

Sonos Error ERROR in SetVolumeLevel for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/RenderingControl1.xml with Action = SetVolume. Parameters were passed by service but action was not found

Sonos Error ERROR in PlayURI for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. URI= and isObjectID = False, MetaData=, Error =MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/AVTransport1.xml with Action = SetAVTransportURI. Parameters were passed by service but action was not found

Sonos Error ERROR in PlayURI for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. URI=x-rincon-queue:RINCON_B8E93739883401400#0 and isObjectID = False, MetaData=, Error =MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/AVTransport1.xml with Action = SetAVTransportURI. Parameters were passed by service but action was not found

Sonos Error ERROR in SetVolumeLevel for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/RenderingControl1.xml with Action = SetVolume. Parameters were passed by service but action was not found

Sonos Error ERROR in PlayURI for zoneplayer = Kitchen with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. URI=x-rincon:RINCON_949F3E01683401400 and isObjectID = False, MetaData=http://192.168.0.55:10210/images/Sonos/Announcement.jpgHomeSeer Announcementobject.item.audioItem.musicTrackDirk CorsusSonosControllerDirk Corsus, Error =MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.0.110:1400/xml/AVTransport1.xml with Action = SetAVTransportURI. Parameters were passed by service but action was not found

TTS Speak: ($SONOS$Time$:*):c:\program Files (x86)\HomeSeer HS3\Media\Ship_Bell.mp3|The time is 11:00 PM
Attached Images
    
Reply With Quote
  #6  
Old March 7th, 2018, 10:09 AM
MNB's Avatar
MNB MNB is offline
Seer Master
 
Join Date: Jun 2017
Location: New York
Posts: 520
Dirk, I had again had a large number of Kitchen SONOs error messages so I thought I would delete the Kitchen device within SONOs Player table but the PI seemed to hang and when I looked at my PI manage screen I had the following SONOs failure that has now hung my HS3 whilst trying to disable the PI.... any thoughts, Mike
Attached Images
 
Reply With Quote
  #7  
Old March 7th, 2018, 11:40 AM
dcorsus dcorsus is offline
OverSeer
 
Join Date: Mar 2010
Location: California
Posts: 3,731
Quote:
Originally Posted by MNB View Post
Dirk, I had again had a large number of Kitchen SONOs error messages so I thought I would delete the Kitchen device within SONOs Player table but the PI seemed to hang and when I looked at my PI manage screen I had the following SONOs failure that has now hung my HS3 whilst trying to disable the PI.... any thoughts, Mike
Did you hit the delete all player button or just Kitchen? The prior causes the PI to restart which could explain why HS lost communication with the PI. The latter shouldn't.

Just restart HS

Dirk
Reply With Quote
  #8  
Old March 7th, 2018, 03:54 PM
MNB's Avatar
MNB MNB is offline
Seer Master
 
Join Date: Jun 2017
Location: New York
Posts: 520
Quote:
Originally Posted by dcorsus View Post
Did you hit the delete all player button or just Kitchen? The prior causes the PI to restart which could explain why HS lost communication with the PI. The latter shouldn't.

Just restart HS

Dirk
@Dirk, I hit just the Kitchen delete. As my manage PI screen was hung, I then performed a HS restart. When I went back to SONOS it appeared like all of the player devices were deleted and re-found. So far I have not seen any SONO error message (knock on wood). I guess my question to you, when deleting players and allowing the app to rediscover the SONO devices are we rewriting a new config file that over time can become corrupt/flawed? Do we have to delete players over time to refresh them? Mike

Last edited by MNB; March 7th, 2018 at 05:24 PM.
Reply With Quote
  #9  
Old March 7th, 2018, 04:22 PM
dcorsus dcorsus is offline
OverSeer
 
Join Date: Mar 2010
Location: California
Posts: 3,731
Quote:
Originally Posted by MNB View Post
When I went back to SONOS it appeared like all of the player devices were deleted and re-found.
This sounds like the delete all option got somehow clicked

Quote:
Originally Posted by MNB View Post
I guess my question to you, when deleting players and allowing the app to rediscover the SONO devices are we rewriting a new config file that over time can become corrupt/flawed?
Delete all players wipes out the part in the .ini file that is associated with the players and removes all HS devices to start all over. It does however maintain your linkgroup table but players will have different HS device references so events you created are probably dead.
Unless somehow you had issues with the HS PC, say power outages, HW issues etc. the config is very static and hence doesn't corrupt easily (not to say at all). Typically when it becomes corrupt is due to user error, where HS DB was restored and the Sonos.ini wasn't (or ported between different PC). The biggest source is when people delete Sonos devices directly from the HS devices management page, that is the #1 source of mis-allignment of information between the Sonos PI and the HS DB.

Quote:
Originally Posted by MNB View Post
Do we have to delete players over time to refresh them?
Absolutely NOT!

The delete options on the Sonos config page are there to remove players that might not be on your network anymore (else they will be re-added) or if you ran into issues such as PC corruption or HS crashes and you suspect an issue (typically you have "object not found" errors at start-up).
In your case, it didn't look like a corruption but there were some error details that caused me pause and made me doubt you had a network issue. Having that said, some of the other errors however had network issues written all over them ....
So hopefully corruption was the source and you are good now.

Dirk
Reply With Quote
  #10  
Old March 7th, 2018, 05:27 PM
MNB's Avatar
MNB MNB is offline
Seer Master
 
Join Date: Jun 2017
Location: New York
Posts: 520
@Dirk, thank-you for taking the time to explain, so far after the deleting the device players I'm running normal and hope that I've made the "bad anomaly" go away . Mike
Reply With Quote
  #11  
Old March 9th, 2018, 05:03 PM
prsmith777 prsmith777 is offline
Seer Master
 
Join Date: Oct 2001
Location: Colorado
Posts: 575
I was getting a lot of these exact errors and they decreased significantly when I changed out the S1 players with newer version of S12 players.

I do still get the occasional error and it seems to always be the same player. Only way I can get it to go away is to reboot the homeseer server.
Reply With Quote
  #12  
Old March 19th, 2018, 09:32 PM
bebaldin bebaldin is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Mar 2016
Location: Illinois
Posts: 477
I am having the exact same issues lately, and they seem to be getting worse.

ERROR in GetSoftwareVersion for zoneplayer = Bathroom with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.1.158:1400/xml/DeviceProperties1.xml while sending Action = GetZoneInfo for URI = http://192.168.1.158:1400/DeviceProperties/Control and Request = UPNP Error = with error = Error getting response stream (ReadDone2): ReceiveFailure

Usually the only possible way to regain control of Sonos from Homeseer is to reboot HS completely. The Sonos PI will not stop correctly, and locks up the PI Management page.
Reply With Quote
  #13  
Old March 19th, 2018, 09:52 PM
prsmith777 prsmith777 is offline
Seer Master
 
Join Date: Oct 2001
Location: Colorado
Posts: 575
Quote:
Originally Posted by bebaldin View Post
The Sonos PI will not stop correctly, and locks up the PI Management page.
I can confirm this. When I try to disable sonos plugin homeseer hangs and I have to reboot.
Reply With Quote
  #14  
Old March 19th, 2018, 09:57 PM
rprade's Avatar
rprade rprade is offline
OverSeer
 
Join Date: Jan 2014
Location: Colorado
Posts: 6,944
Also here.
Reply With Quote
  #15  
Old March 19th, 2018, 11:58 PM
dcorsus dcorsus is offline
OverSeer
 
Join Date: Mar 2010
Location: California
Posts: 3,731
Quote:
Originally Posted by bebaldin View Post
I am having the exact same issues lately, and they seem to be getting worse.

ERROR in GetSoftwareVersion for zoneplayer = Bathroom with UPNP Error = Read only tag / Transport is locked / Access denied. Error = MyUPnPService.InvokeAction for ServiceID = http://192.168.1.158:1400/xml/DeviceProperties1.xml while sending Action = GetZoneInfo for URI = http://192.168.1.158:1400/DeviceProperties/Control and Request = UPNP Error = with error = Error getting response stream (ReadDone2): ReceiveFailure

Usually the only possible way to regain control of Sonos from Homeseer is to reboot HS completely. The Sonos PI will not stop correctly, and locks up the PI Management page.
This error ONLY can show up if you had restarted the PI.
Please take logs or do you have the log of the shutdown?
Reply With Quote
  #16  
Old March 19th, 2018, 11:58 PM
dcorsus dcorsus is offline
OverSeer
 
Join Date: Mar 2010
Location: California
Posts: 3,731
Quote:
Originally Posted by prsmith777 View Post
I can confirm this. When I try to disable sonos plugin homeseer hangs and I have to reboot.
Please take log
Reply With Quote
  #17  
Old March 20th, 2018, 12:31 PM
dcorsus dcorsus is offline
OverSeer
 
Join Date: Mar 2010
Location: California
Posts: 3,731
Quote:
Originally Posted by prsmith777 View Post
I can confirm this. When I try to disable sonos plugin homeseer hangs and I have to reboot.
Just want to add some insight to better zoom in what might be going on. First of all PI are stand-alone applications. They communicate with HS over a framework, sort of like a TCP connection where both ends of the communication know that the other side is still alive or dead. Unless you have the developer mode clicked, this timeout is fairly short. So in theory (and in 99.999% of case in practice), PIs don't hang up HS or vice-versa. I can see say the HS screen to manage PIs to get stuck but that would be an HS issue (or improvement) and might point to the communication framework not doing what it is supposed to or you just wait until it times-out, I don't think it influences the HS behavior at all nor would it require a restart. Having that said, if the comm framework is in trouble I bet you your environment is in trouble (memory, handles, stuck threads...) and I'd recommend you to go to the tools page and display the resources (is it under about and HS version xxx?).
If we are talking about a page the PI provided, say the config page or the player control page, if the PI is not running, HS should have removed those links from its menu. It works fairly well but not all the time, so on occasion you may have a menu item that is not responding. As to the PI, there are few if any cases I can remember where the PI is stuck, it is fairly multi-threaded and unless there is a resource issue, tends to remain responsive, especially the main thread which maintains communication with HS and for sure would see the shut-down coming in. One thing to note though is that this PI is a multipleinstancesingleexe kind of PI, so HS knows it has multiple instances but it is all one big executable. There is a good chance that HS is still thinking some instance is still alive and perhaps that's why it is "waiting for the PI to shut down".
So next time all of it gets stuck, open another browser, open in log, go to other browser window, hit refresh or do whatever caused no response and see if you can capture anything. Also display resources!!
Hope this will help focus where we should look.
Dirk
Reply With Quote
  #18  
Old March 20th, 2018, 04:21 PM
bebaldin bebaldin is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Mar 2016
Location: Illinois
Posts: 477
Quote:
Originally Posted by dcorsus View Post
Just want to add some insight to better zoom in what might be going on. First of all PI are stand-alone applications. They communicate with HS over a framework, sort of like a TCP connection where both ends of the communication know that the other side is still alive or dead. Unless you have the developer mode clicked, this timeout is fairly short. So in theory (and in 99.999% of case in practice), PIs don't hang up HS or vice-versa. I can see say the HS screen to manage PIs to get stuck but that would be an HS issue (or improvement) and might point to the communication framework not doing what it is supposed to or you just wait until it times-out, I don't think it influences the HS behavior at all nor would it require a restart. Having that said, if the comm framework is in trouble I bet you your environment is in trouble (memory, handles, stuck threads...) and I'd recommend you to go to the tools page and display the resources (is it under about and HS version xxx?).
If we are talking about a page the PI provided, say the config page or the player control page, if the PI is not running, HS should have removed those links from its menu. It works fairly well but not all the time, so on occasion you may have a menu item that is not responding. As to the PI, there are few if any cases I can remember where the PI is stuck, it is fairly multi-threaded and unless there is a resource issue, tends to remain responsive, especially the main thread which maintains communication with HS and for sure would see the shut-down coming in. One thing to note though is that this PI is a multipleinstancesingleexe kind of PI, so HS knows it has multiple instances but it is all one big executable. There is a good chance that HS is still thinking some instance is still alive and perhaps that's why it is "waiting for the PI to shut down".
So next time all of it gets stuck, open another browser, open in log, go to other browser window, hit refresh or do whatever caused no response and see if you can capture anything. Also display resources!!
Hope this will help focus where we should look.
Dirk
Will do. I saw the same error this morning early a couple of times, but I had to run to work and didn't have a chance to do anything. I will see if I can get something the next time it happens.
Reply With Quote
  #19  
Old March 20th, 2018, 04:33 PM
dcorsus dcorsus is offline
OverSeer
 
Join Date: Mar 2010
Location: California
Posts: 3,731
Quote:
Originally Posted by bebaldin View Post
Will do. I saw the same error this morning early a couple of times, but I had to run to work and didn't have a chance to do anything. I will see if I can get something the next time it happens.
If you see errors in getswversion this means the pi is restarting! We would need to find out why. The PI cannot restart itself only HS can do that. Forgot to ask whether you are in Windows or Linux but if Windows, If the PI crashes it leaves error windows so most likely HS kills the PI for some reason.
Reply With Quote
  #20  
Old March 28th, 2018, 01:10 PM
dcorsus dcorsus is offline
OverSeer
 
Join Date: Mar 2010
Location: California
Posts: 3,731
Quote:
Originally Posted by prsmith777 View Post
I can confirm this. When I try to disable sonos plugin homeseer hangs and I have to reboot.
I also noticed this last night on my development setup, where I just updated to the latest HS3 version 423. I suspect a change in HS3 that either broke something or it now has problems with. You probably should post this in the HS3 beta forum for Rich to look at. It would indeed not time out and hang and I couldn't immediately see any error, the log showed a proper shutdown of the PI but I forgot to check whether the exe was really gone. I'll look at it when I have some more time, but I'm curious to hear from those who see it as well whether they are on new(er) HS3 versions.

Dirk
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sending voice from scripts to sonos speakers? wdeertz PI-SonosController (3P) 12 December 21st, 2017 11:55 PM
How do you link speakers? They keep getting deleted from Sonos. 416to305 PI-SonosController (3P) 1 August 30th, 2017 10:41 AM
SONOS Speakers freeze smokeycoles PI-SonosController (3P) 3 August 27th, 2016 11:05 PM
Speak weather to Sonos speakers...easy way? mpovolo PI-SonosController (3P) 3 December 10th, 2013 10:10 AM
New error after fixed IP for sonos speakers Jakob.Sand PI-SonosController (3P) 2 June 1st, 2013 11:05 PM


All times are GMT -4. The time now is 10:37 AM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC