www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > Lighting & Primary Technology Plug-ins > Lighting & Primary Technology Discussion > Insteon Plug-in (Mark Sandler)

Insteon Plug-in (Mark Sandler) Discussions related to Mark Sandler's 3rd parth plug-in for controlling Insteon devices via Smarthome's PLM interfaces (the 2412 & 2413 series controllers)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #21  
Old February 12th, 2018, 08:55 AM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 10,324
Quote:
Originally Posted by rg65 View Post
Yes, it was assigning COM4 which was verified by plugging and unplugging the interface.

At the present time, I am using the 2413S that is fixed on the COM1 port on the S6 Windows 10 box.
will the plugin recognize the 2413u on COM4?
__________________
Mark

HS3 Pro 3.0.0.368
Hardware: Insteon Serial PLM | Vista Alarm 20P with AD2USB | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
Plugins: Insteon 3.0.6.23 (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | Jon00 Charting
Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory
Reply With Quote
  #22  
Old February 12th, 2018, 12:20 PM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 10,324
My understand from HST is that the Zee exposes ports as ttyUSB0, ttyUSB1, etc.

these are the values that should work in the plugin
Reply With Quote
  #23  
Old February 12th, 2018, 09:36 PM
rg65 rg65 is online now
Seer
 
Join Date: Feb 2018
Location: Memphis, TN
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by mnsandler View Post
will the plugin recognize the 2413u on COM4?
Yes, if I switch to the 2413U it will see it. However, it takes 4 or 5 times of disabling the plugin and re-enabling it.

The 2413S only takes 1 time of disabling and re-enabling.

So, I can make it work, but shouldn't this start up on its own without my intervention?
Reply With Quote
  #24  
Old February 12th, 2018, 09:51 PM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 10,324
Quote:
Originally Posted by rg65 View Post
Yes, if I switch to the 2413U it will see it. However, it takes 4 or 5 times of disabling the plugin and re-enabling it.
this is an issue with the usb port not the plugin. The port isn't being initialized properly/timely when you connect the 2413U.

all the plugin does is open the port and send a couple of cmds to the plm. if the plugin can't open the port then it errors out.

Does it work immediately when you restart the Zee S2 or other appliance?
Reply With Quote
  #25  
Old February 13th, 2018, 12:35 AM
rg65 rg65 is online now
Seer
 
Join Date: Feb 2018
Location: Memphis, TN
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by mnsandler View Post
this is an issue with the usb port not the plugin. The port isn't being initialized properly/timely when you connect the 2413U.

all the plugin does is open the port and send a couple of cmds to the plm. if the plugin can't open the port then it errors out.

Does it work immediately when you restart the Zee S2 or other appliance?
No, as a matter of fact, that is when it fails. Since I am a newbie, is this something homeseer should address? It is their box and software.

The zwave device starts up every time without fail.
Reply With Quote
  #26  
Old February 13th, 2018, 06:00 AM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 10,324
Quote:
Originally Posted by rg65 View Post
No, as a matter of fact, that is when it fails. Since I am a newbie, is this something homeseer should address? It is their box and software.

The zwave device starts up every time without fail.
can you tell me the port name you entered into the plugin for the 2413U?

and for the 2413S

HST will just refer you back to me if the issue is plugin specific.
Reply With Quote
  #27  
Old February 13th, 2018, 10:28 AM
rg65 rg65 is online now
Seer
 
Join Date: Feb 2018
Location: Memphis, TN
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by mnsandler View Post
can you tell me the port name you entered into the plugin for the 2413U?

and for the 2413S

HST will just refer you back to me if the issue is plugin specific.
COM1 for the 2413S

COM4 for the 2413U

It's almost like maybe the port comes up delayed from a reboot and you poll it before its up.

Is there a log file i can capture for you?
Reply With Quote
  #28  
Old February 13th, 2018, 10:57 AM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 10,324
Quote:
Originally Posted by rg65 View Post
COM1 for the 2413S

COM4 for the 2413U

It's almost like maybe the port comes up delayed from a reboot and you poll it before its up.

Is there a log file i can capture for you?
It might be helpful, if you could enable detailed logging on the plugin config page, and then copy and paste the hs startup log into a post here. I'm curious if the plugin is generating an insteon error report.log file if there is an exception during startup.

In general the plugin starts when hs initializes it. I guess the assumption is that hs and the underlying hardware are ready when a plugin starts.
Reply With Quote
  #29  
Old February 13th, 2018, 10:49 PM
rg65 rg65 is online now
Seer
 
Join Date: Feb 2018
Location: Memphis, TN
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by mnsandler View Post
It might be helpful, if you could enable detailed logging on the plugin config page, and then copy and paste the hs startup log into a post here. I'm curious if the plugin is generating an insteon error report.log file if there is an exception during startup.

In general the plugin starts when hs initializes it. I guess the assumption is that hs and the underlying hardware are ready when a plugin starts.
I restarted the machine and after it booted completely, I had to restart the plug-in to get it started. I noted the place in the log that I restarted it.

This is with using the 2413S on COM1 on a rs232 port. There are no converters, etc....


Feb-13 8:38:50 PM Plug-In Finished initializing plug-in Insteon
Feb-13 8:38:50 PM Insteon Generic Event Raised: Ready for Registration
Feb-13 8:38:50 PM Insteon Exit InitIO
Feb-13 8:38:50 PM Insteon Exit InitPlugin
Feb-13 8:38:50 PM Insteon I/O(Insteon Protocol) Interface Initialized.
Feb-13 8:38:50 PM Insteon External Device Registration complete.
Feb-13 8:38:50 PM Insteon Note: External device support script does not exist in the HomeSeer scripts directory.
Feb-13 8:38:50 PM Insteon Waiting to initialize External Devices...
Feb-13 8:38:50 PM Insteon Exit CreateDevices
Feb-13 8:38:50 PM Insteon Scheduled polling resumed.
Feb-13 8:38:50 PM Insteon 0 matching HS device records were found and updated for the Insteon group database.
Feb-13 8:38:50 PM Insteon 1 Matching HS device records were found and updated for the Insteon device database.
Feb-13 8:38:50 PM Insteon Reloading 1 Insteon device information tables...
Feb-13 8:38:50 PM Insteon Scheduled polling temporarily stopped.
Feb-13 8:38:50 PM Insteon In CreateDevices
Feb-13 8:38:50 PM Insteon In TransmitMessageThread
Feb-13 8:38:50 PM Insteon Scheduled polling enabled.
Feb-13 8:38:50 PM Insteon I/O (Insteon Protocol) Interface Initializing...
Feb-13 8:38:50 PM Insteon Insteon hardware interface initialized.
Feb-13 8:38:50 PM Insteon ..Got RF PLM Response 02 6B 48 06
Feb-13 8:38:49 PM Insteon ..Retry #2 required. Pausing 300ms for RF PLM to clear...
Feb-13 8:38:49 PM Insteon ..Got NAK from the RF PLM for command
Feb-13 8:38:49 PM Insteon ..Retry #1 required. Pausing 250ms for RF PLM to clear...
Feb-13 8:38:49 PM Insteon ..Got NAK from the RF PLM for command
Feb-13 8:38:49 PM Insteon Sending command 02 6B 48 to RF PLM, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-13 8:38:49 PM Insteon RF PLM contacted on COM1 with an Insteon address of 44.32.1C and firmware version 9E
Feb-13 8:38:49 PM Insteon ..Got Interface Response 02 60 44 32 1C 03 11 9E 06
Feb-13 8:38:48 PM Insteon Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-13 8:38:48 PM Insteon ..Got Interface Response 02 60 44 32 1C 03 11 9E 06
Feb-13 8:38:48 PM Insteon Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-13 8:38:48 PM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-13 8:38:47 PM Insteon ..Retry #2 required. Pausing 300ms for Interface to clear...
Feb-13 8:38:47 PM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-13 8:38:47 PM Insteon ..Retry #1 required. Pausing 250ms for Interface to clear...
Feb-13 8:38:47 PM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-13 8:38:46 PM Insteon Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-13 8:38:46 PM Insteon ..Got Interface Response 02 60 44 32 1C 03 11 9E 06
Feb-13 8:38:46 PM Insteon Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-13 8:38:46 PM Insteon In PLMBuffer_ProcessBufferThread
Feb-13 8:38:46 PM Insteon Initializing Interface...
Feb-13 8:38:46 PM Insteon In ProcessRawReceiveThread
Feb-13 8:38:46 PM Insteon Initializing Insteon hardware interface...
Feb-13 8:38:46 PM Insteon Global initialization of plug-in required, starting up.
Feb-13 8:38:46 PM Insteon Enter InitPlugin
Feb-13 8:38:46 PM Insteon Enter InitIO
Feb-13 8:38:46 PM Insteon RegisterCallback Completed
Feb-13 8:38:46 PM Insteon Insteon Support library (Insteon.dll) version: 1.0.6.0
Feb-13 8:38:46 PM Insteon Plugin HSPI_Insteon.exe version: 3.0.6.0
Feb-13 8:38:46 PM Insteon Host System: 192.168.1.233 (HomeTrollerS) 3.0.0.368
Feb-13 8:38:45 PM Info Plugin Insteon has connected. IP:127.0.0.1:62347

*********************************************************
*****AT THIS POINT I STOPPED THE PLUG-IN AND RESTARTED IT.***
*********************************************************

Feb-13 8:36:58 PM Z-Wave Starting Z-Wave Polling for Network CA5E04D1...
Feb-13 8:36:44 PM TTS Speak ():Welcome to Home-Seer
Feb-13 8:36:43 PM Speaker Speaker host added, Name: HomeTrollerS Instance: Default IP address: 127.0.0.1
Feb-13 8:36:43 PM Web Server Web Server authorized local login successful from: 192.168.1.233 User: default
Feb-13 8:36:39 PM Info System connected to MyHS Service successfully with license ID 78461.
Feb-13 8:36:39 PM Info System connected to MyHS Service, waiting for acknowledge...
Feb-13 8:36:39 PM Startup Start up complete.
Feb-13 8:36:39 PM Startup HSSentry is disabled in Setup, sentry will not be started.
Feb-13 8:36:39 PM Startup (Startup.vb script) No speaker clients detected, waiting up to 30 seconds for any to connect...
Feb-13 8:36:39 PM Startup (Startup.vb script) Scripting is OK and is now running Startup.vb
Feb-13 8:36:39 PM Startup Starting Event Scheduler...
Feb-13 8:36:37 PM Z-Wave ************************************************************ *******************
Feb-13 8:36:37 PM Z-Wave STARTUP COMPLETE: All configured interfaces were successfully initialized.
Feb-13 8:36:37 PM Z-Wave ************************************************************ *******************
Feb-13 8:36:36 PM Startup Running the startup script Startup.vb
Feb-13 8:36:36 PM Info Starting speaker client...
Feb-13 8:36:36 PM Startup Starting Find service...
Feb-13 8:36:36 PM Startup Updater services starting...
Feb-13 8:36:35 PM Database Opening (Mode=Read/Write) up HomeSeer Energy database C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\Data\Energy\Energy.hsd
Feb-13 8:36:35 PM Speech Listening for remote speaker connections on port 10401
Feb-13 8:36:35 PM Startup Initializing Speaker Client Interface
Feb-13 8:36:35 PM Startup Start automation engine...
Feb-13 8:36:32 PM Z-Wave HS ZW USB: ............................................................ ..........
Feb-13 8:36:32 PM Z-Wave HS ZW USB: .............................. FINISHED ..............................
Feb-13 8:36:31 PM Z-Wave HS ZW USB: ............................................................ ..........
Feb-13 8:36:31 PM Z-Wave HS ZW USB is the SIS for the network.
Feb-13 8:36:31 PM Z-Wave HS ZW USB There is a SUC/SIS in the network.
Feb-13 8:36:31 PM Z-Wave HS ZW USB Controller is static lib.
Feb-13 8:36:31 PM Z-Wave HS ZW USB Controller chip type is ZW050x.
Feb-13 8:36:31 PM Z-Wave The interface's security support has been set.
Feb-13 8:36:31 PM Z-Wave HS ZW USB: Found 6 Z-Wave nodes in interface node ID 1 (HS ZW USB)
Feb-13 8:36:31 PM Z-Wave HS ZW USB: Z-Wave interface node ID: 1, Home ID: CA5E04D1
Feb-13 8:36:31 PM Z-Wave HS ZW USB: Z-Wave Serial API version: 5
Feb-13 8:36:31 PM Z-Wave HS ZW USB: Z-Wave services for the SECURITY COMMAND CLASS were successfully started.
Feb-13 8:36:30 PM Z-Wave HS ZW USB: Controller firmware version: 4.32
Feb-13 8:36:30 PM Startup Creating ASP.NET application host...
Feb-13 8:36:30 PM Web Server UPNP Discovery started
Feb-13 8:36:30 PM Web Server Web Server started on port 80
Feb-13 8:36:29 PM Web Server Local IP address (subnet) is: 192.168.1.233 (255.255.255.0)
Feb-13 8:36:28 PM Startup HStouch server started, waiting for clients to connect.
Feb-13 8:36:28 PM HSTouch Server Server started on port 10200
Feb-13 8:36:28 PM Plug-In Finished initializing plug-in Insteon
Feb-13 8:36:28 PM Error Initializing plug-in(2): Insteon Instance::Object reference not set to an instance of an object.STACK: Server stack trace: Exception rethrown at [0]: at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.HandleReturnMessag e(IMessage reqMsg, IMessage retMsg) at System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.PrivateInvoke(Mess ageData& msgData, Int32 type) at HomeSeerAPI.IPlugInAPI.InitIO(String port) at Scheduler.clsHSPI.CheckInterfaces()
Feb-13 8:36:28 PM Z-Wave HS ZW USB: Getting node information from controller...
Feb-13 8:36:28 PM Z-Wave HS ZW USB: The Z-Wave API Execution Thread was Started or Restarted.
Feb-13 8:36:28 PM Z-Wave HS ZW USB: The Z-Wave Command Execution Thread was Started or Restarted.
Feb-13 8:36:28 PM Z-Wave HS ZW USB: ----------------------------------------------------------------------
Feb-13 8:36:28 PM Info Plugin Insteon has connected. IP:127.0.0.1:62176
Feb-13 8:36:28 PM Z-Wave Initializing Z-Wave interface HS ZW USB (HomeSeer SmartStick +) on COM3
Feb-13 8:36:28 PM Z-Wave HS ZW USB: ----------------------------------------------------------------------
Feb-13 8:36:27 PM Z-Wave HS ZW USB: ============================================================ ==========
Feb-13 8:36:27 PM Z-Wave 465 Simple AV Control Command Class Control Commands have been loaded successfully.
Feb-13 8:36:27 PM Z-Wave 0 event triggers were loaded from HomeSeer.
Feb-13 8:36:27 PM Plug-In Finished initializing plug-in Z-Wave
Feb-13 8:36:27 PM Z-Wave 2 event actions were loaded from HomeSeer.
Feb-13 8:36:24 PM Z-Wave 21 total Z-Wave Data Objects loaded.
Feb-13 8:36:24 PM Z-Wave Network CA5E04D1 has 21 device data elements.
Feb-13 8:36:24 PM Z-Wave 1 Networks were restored from the data in the database... Building data connections.
Feb-13 8:36:24 PM Z-Wave Loading Z-Wave Data Objects...
Feb-13 8:36:24 PM Z-Wave 1 total Z-Wave Network Objects loaded.
Feb-13 8:36:24 PM Z-Wave Loading Z-Wave Network Objects...
Feb-13 8:36:23 PM Z-Wave Database: Opening (Mode=Read Only) up HomeSeer database C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\Data\Z-Wave\Z-Wave2.db
Feb-13 8:36:22 PM Z-Wave InitIO called, plug-in version 3.0.1.190 is being initialized...
Feb-13 8:36:22 PM Info Plugin Z-Wave has connected. IP:127.0.0.1:62174
Feb-13 8:36:21 PM Startup Initializing Plug-Ins
Feb-13 8:36:21 PM Plug-In Found plug-in: Z-Wave, version: 3.0.1.190
Feb-13 8:36:19 PM Plug-In Found plug-in: Insteon, version: 3.0.6.0
Feb-13 8:36:16 PM Startup Checking for available plug-ins
Feb-13 8:36:16 PM Info Remote plug-in API interface started on port 10400
Feb-13 8:36:16 PM Startup This version of HomeSeer is registered as a HS3PRO version.
Feb-13 8:36:16 PM Startup Creating Speaker Client Interface Object...
Feb-13 8:36:16 PM Startup HomeSeer version is: 3.0.0.368
Feb-13 8:36:16 PM Load Config Loading TIMERS...
Feb-13 8:36:16 PM Load Config Loading COUNTERS...
Feb-13 8:36:16 PM Load Config 3 total events loaded.
Feb-13 8:36:16 PM Load Config Loading Events...
Feb-13 8:36:16 PM Load Config Loading Event Groups...
Feb-13 8:36:16 PM Load Config 23 total devices loaded.
Feb-13 8:36:16 PM Database Loading Devices...
Feb-13 8:36:16 PM Database Opening (Mode=Read Only) up HomeSeer database C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\Data\HomeSeerData.hsd
Feb-13 8:36:15 PM Startup Loading configuration file ...
Feb-13 8:36:14 PM Startup Database SAVE process started.
Feb-13 8:36:14 PM Startup Local voice recognition class started.
Feb-13 8:36:14 PM Startup HSPhone external interface class started.
Feb-13 8:36:14 PM Startup Plug-In Interface class started.
Feb-13 8:36:14 PM Startup E-Mail RECEIVE class started.
Feb-13 8:36:14 PM Startup E-Mail SEND class started.
Feb-13 8:36:14 PM Startup Web server class started.
Feb-13 8:36:14 PM Startup Application interface class started.
Feb-13 8:36:13 PM Startup COM port classes started.
Feb-13 8:36:13 PM Startup Creating Class Objects...
Feb-13 8:36:13 PM Startup
Feb-13 8:36:13 PM Startup ************************************************************ ********************
Feb-13 8:36:13 PM Startup HomeSeer version 3.0.0.368 Edition: HS3 Pro Starting Now
Feb-13 8:36:13 PM Startup ************************************************************ ********************
Feb-13 8:36:13 PM Startup
Feb-13 8:36:12 PM Startup Settings Loaded.
Reply With Quote
  #30  
Old February 14th, 2018, 06:28 AM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 10,324
what would the startup log look like if you disabled the zwave interface and let the insteon plugin initialize?
Reply With Quote
  #31  
Old February 14th, 2018, 10:18 AM
rg65 rg65 is online now
Seer
 
Join Date: Feb 2018
Location: Memphis, TN
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by mnsandler View Post
what would the startup log look like if you disabled the zwave interface and let the insteon plugin initialize?
Here it is. After it booted, the Insteon plugin did not work. I disable and re-enabled and it came up fine.


Date/Time Pri Type/Error Message/Source
Feb-14 8:16:15 AM Plug-In Finished initializing plug-in Insteon
Feb-14 8:16:15 AM Insteon Generic Event Raised: Ready for Registration
Feb-14 8:16:15 AM Insteon External Device Registration complete.
Feb-14 8:16:15 AM Insteon Note: External device support script does not exist in the HomeSeer scripts directory.
Feb-14 8:16:15 AM Insteon Exit InitIO
Feb-14 8:16:15 AM Insteon Exit InitPlugin
Feb-14 8:16:15 AM Insteon Waiting to initialize External Devices...
Feb-14 8:16:15 AM Insteon I/O(Insteon Protocol) Interface Initialized.
Feb-14 8:16:15 AM Insteon Exit CreateDevices
Feb-14 8:16:15 AM Insteon Scheduled polling resumed.
Feb-14 8:16:15 AM Insteon 0 matching HS device records were found and updated for the Insteon group database.
Feb-14 8:16:15 AM Insteon 1 Matching HS device records were found and updated for the Insteon device database.
Feb-14 8:16:15 AM Insteon Reloading 1 Insteon device information tables...
Feb-14 8:16:15 AM Insteon Scheduled polling temporarily stopped.
Feb-14 8:16:15 AM Insteon In CreateDevices
Feb-14 8:16:15 AM Insteon Scheduled polling enabled.
Feb-14 8:16:15 AM Insteon In TransmitMessageThread
Feb-14 8:16:15 AM Insteon I/O (Insteon Protocol) Interface Initializing...
Feb-14 8:16:15 AM Insteon Insteon hardware interface initialized.
Feb-14 8:16:15 AM Insteon ..Got RF PLM Response 02 6B 48 06
Feb-14 8:16:14 AM Insteon ..Retry #1 required. Pausing 250ms for RF PLM to clear...
Feb-14 8:16:14 AM Insteon ..Got NAK from the RF PLM for command
Feb-14 8:16:14 AM Insteon Sending command 02 6B 48 to RF PLM, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-14 8:16:14 AM Insteon RF PLM contacted on COM1 with an Insteon address of 44.32.1C and firmware version 9E
Feb-14 8:16:14 AM Insteon ..Got Interface Response 02 60 44 32 1C 03 11 9E 06
Feb-14 8:16:14 AM Insteon Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-14 8:16:14 AM Insteon ..Got Interface Response 02 60 44 32 1C 03 11 9E 06
Feb-14 8:16:13 AM Insteon ..Retry #2 required. Pausing 300ms for Interface to clear...
Feb-14 8:16:13 AM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-14 8:16:13 AM Insteon ..Retry #1 required. Pausing 250ms for Interface to clear...
Feb-14 8:16:13 AM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-14 8:16:12 AM Insteon Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-14 8:16:12 AM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-14 8:16:12 AM Insteon ..Retry #2 required. Pausing 300ms for Interface to clear...
Feb-14 8:16:12 AM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-14 8:16:11 AM Insteon ..Retry #1 required. Pausing 250ms for Interface to clear...
Feb-14 8:16:11 AM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-14 8:16:11 AM Insteon Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-14 8:16:11 AM Insteon ..Got Interface Response 02 60 44 32 1C 03 11 9E 06
Feb-14 8:16:10 AM Insteon ..Retry #1 required. Pausing 250ms for Interface to clear...
Feb-14 8:16:10 AM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-14 8:16:10 AM Insteon Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-14 8:16:10 AM Insteon In PLMBuffer_ProcessBufferThread
Feb-14 8:16:10 AM Insteon Initializing Interface...
Feb-14 8:16:10 AM Insteon Initializing Insteon hardware interface...
Feb-14 8:16:10 AM Insteon In ProcessRawReceiveThread
Feb-14 8:16:10 AM Insteon Global initialization of plug-in required, starting up.
Feb-14 8:16:10 AM Insteon Enter InitPlugin
Feb-14 8:16:10 AM Insteon Enter InitIO
Feb-14 8:16:10 AM Insteon RegisterCallback Completed
Feb-14 8:16:10 AM Insteon Insteon Support library (Insteon.dll) version: 1.0.6.0
Feb-14 8:16:10 AM Insteon Plugin HSPI_Insteon.exe version: 3.0.6.0
Feb-14 8:16:10 AM Insteon Host System: 192.168.1.233 (HomeTrollerS) 3.0.0.368
Feb-14 8:16:09 AM Info Plugin Insteon has connected. IP:127.0.0.1:50025
Feb-14 8:16:00 AM Info Plugin Insteon with instance: has disconnected
Feb-14 8:16:00 AM Insteon Exit ShutdownIO
Feb-14 8:16:00 AM Insteon I/O plug-in shutdown requested.
Feb-14 8:16:00 AM Insteon Enter ShutdownIO
Feb-14 8:16:00 AM Plug-In Shutting down Plug-In: Insteon
Feb-14 8:15:06 AM Warning Error handling UPNP request: Unable to read data from the transport connection: An existing connection was forcibly closed by the remote host.
Feb-14 8:14:51 AM TTS Speak ():Welcome to Home-Seer
Feb-14 8:14:51 AM Speaker Speaker host added, Name: HomeTrollerS Instance: Default IP address: 127.0.0.1
Feb-14 8:14:49 AM Web Server Web Server authorized local login successful from: 192.168.1.233 User: default
Feb-14 8:14:47 AM Info System connected to MyHS Service successfully with license ID 78461.
Feb-14 8:14:47 AM Info System connected to MyHS Service, waiting for acknowledge...
Feb-14 8:14:46 AM Startup Start up complete.
Feb-14 8:14:46 AM Startup (Startup.vb script) No speaker clients detected, waiting up to 30 seconds for any to connect...
Feb-14 8:14:46 AM Startup (Startup.vb script) Scripting is OK and is now running Startup.vb
Feb-14 8:14:46 AM Startup HSSentry is disabled in Setup, sentry will not be started.
Feb-14 8:14:46 AM Startup Starting Event Scheduler...
Feb-14 8:14:45 AM Startup Running the startup script Startup.vb
Feb-14 8:14:45 AM Info Starting speaker client...
Feb-14 8:14:45 AM Startup Starting Find service...
Feb-14 8:14:45 AM Startup Updater services starting...
Feb-14 8:14:45 AM Database Opening (Mode=Read/Write) up HomeSeer Energy database C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\Data\Energy\Energy.hsd
Feb-14 8:14:45 AM Speech Listening for remote speaker connections on port 10401
Feb-14 8:14:45 AM Startup Initializing Speaker Client Interface
Feb-14 8:14:45 AM Startup Start automation engine...
Feb-14 8:14:43 AM Startup Creating ASP.NET application host...
Feb-14 8:14:43 AM Web Server UPNP Discovery started
Feb-14 8:14:43 AM Web Server Web Server started on port 80
Feb-14 8:14:43 AM Web Server Local IP address (subnet) is: 192.168.1.233 (255.255.255.0)
Feb-14 8:14:42 AM Startup HStouch server started, waiting for clients to connect.
Feb-14 8:14:42 AM HSTouch Server Server started on port 10200
Feb-14 8:14:42 AM Plug-In Finished initializing plug-in Insteon
Feb-14 8:14:42 AM Insteon Could not set the Interface configuration. Init failed.
Feb-14 8:14:42 AM Insteon Exit InitIO
Feb-14 8:14:42 AM Insteon Insteon hardware interface initialization failed.
Feb-14 8:14:42 AM Insteon ..Got NAK from the RF PLM for command
Feb-14 8:14:42 AM Insteon ..Retry #2 required. Pausing 300ms for RF PLM to clear...
Feb-14 8:14:42 AM Insteon ..Got NAK from the RF PLM for command
Feb-14 8:14:41 AM Insteon ..Retry #1 required. Pausing 250ms for RF PLM to clear...
Feb-14 8:14:41 AM Insteon ..Got NAK from the RF PLM for command
Feb-14 8:14:41 AM Insteon Sending command 02 6B 48 to RF PLM, (Expecting 0 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-14 8:14:41 AM Insteon RF PLM contacted on COM1 with an Insteon address of 44.32.1C and firmware version 9E
Feb-14 8:14:41 AM Insteon ..Got Interface Response 02 60 44 32 1C 03 11 9E 06
Feb-14 8:14:41 AM Insteon ..Retry #1 required. Pausing 250ms for Interface to clear...
Feb-14 8:14:41 AM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-14 8:14:40 AM Insteon Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-14 8:14:40 AM Insteon ..Got Interface Response 02 60 44 32 1C 03 11 9E 06
Feb-14 8:14:40 AM Insteon Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-14 8:14:40 AM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-14 8:14:39 AM Insteon ..Retry #2 required. Pausing 300ms for Interface to clear...
Feb-14 8:14:39 AM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-14 8:14:39 AM Insteon ..Retry #1 required. Pausing 250ms for Interface to clear...
Feb-14 8:14:39 AM Insteon ..Got NAK from the Interface for command
Feb-14 8:14:38 AM Insteon Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-14 8:14:38 AM Insteon ..Got Interface Response 02 60 44 32 1C 03 11 9E 06
Feb-14 8:14:38 AM Insteon Sending command 02 60 to Interface, (Expecting 6 bytes extra back) Pre-Payload ACK:False, NAK is ok:False
Feb-14 8:14:38 AM Insteon In PLMBuffer_ProcessBufferThread
Feb-14 8:14:37 AM Insteon Initializing Interface...
Feb-14 8:14:37 AM Insteon In ProcessRawReceiveThread
Feb-14 8:14:37 AM Insteon Initializing Insteon hardware interface...
Feb-14 8:14:37 AM Insteon Global initialization of plug-in required, starting up.
Feb-14 8:14:37 AM Insteon Enter InitPlugin
Feb-14 8:14:37 AM Insteon Enter InitIO
Feb-14 8:14:37 AM Insteon RegisterCallback Completed
Feb-14 8:14:37 AM Insteon Insteon Support library (Insteon.dll) version: 1.0.6.0
Feb-14 8:14:37 AM Insteon Plugin HSPI_Insteon.exe version: 3.0.6.0
Feb-14 8:14:37 AM Insteon Host System: () 3.0.0.368
Feb-14 8:14:37 AM Info Plugin Insteon has connected. IP:127.0.0.1:49798
Feb-14 8:14:37 AM Startup Initializing Plug-Ins
Feb-14 8:14:37 AM Plug-In Found plug-in: Z-Wave, version: 3.0.1.190
Feb-14 8:14:36 AM Plug-In Found plug-in: Insteon, version: 3.0.6.0
Feb-14 8:14:35 AM Startup Checking for available plug-ins
Feb-14 8:14:35 AM Info Remote plug-in API interface started on port 10400
Feb-14 8:14:35 AM Startup This version of HomeSeer is registered as a HS3PRO version.
Feb-14 8:14:35 AM Startup Creating Speaker Client Interface Object...
Feb-14 8:14:35 AM Startup HomeSeer version is: 3.0.0.368
Feb-14 8:14:34 AM Load Config Loading TIMERS...
Feb-14 8:14:34 AM Load Config Loading COUNTERS...
Feb-14 8:14:34 AM Load Config 3 total events loaded.
Feb-14 8:14:34 AM Load Config Loading Events...
Feb-14 8:14:34 AM Load Config Loading Event Groups...
Feb-14 8:14:34 AM Load Config 23 total devices loaded.
Feb-14 8:14:34 AM Database Loading Devices...
Feb-14 8:14:34 AM Database Opening (Mode=Read Only) up HomeSeer database C:\Program Files (x86)\HomeSeer HS3\Data\HomeSeerData.hsd
Feb-14 8:14:34 AM Startup Loading configuration file ...
Feb-14 8:14:34 AM Startup Database SAVE process started.
Feb-14 8:14:34 AM Startup Local voice recognition class started.
Feb-14 8:14:34 AM Startup HSPhone external interface class started.
Feb-14 8:14:34 AM Startup Plug-In Interface class started.
Feb-14 8:14:34 AM Startup E-Mail RECEIVE class started.
Feb-14 8:14:34 AM Startup E-Mail SEND class started.
Feb-14 8:14:34 AM Startup Web server class started.
Feb-14 8:14:34 AM Startup Application interface class started.
Feb-14 8:14:34 AM Startup COM port classes started.
Feb-14 8:14:34 AM Startup Creating Class Objects...
Feb-14 8:14:33 AM Startup
Feb-14 8:14:33 AM Startup ************************************************************ ********************
Feb-14 8:14:33 AM Startup HomeSeer version 3.0.0.368 Edition: HS3 Pro Starting Now
Feb-14 8:14:33 AM Startup ************************************************************ ********************
Feb-14 8:14:33 AM Startup
Feb-14 8:14:33 AM Startup Settings Loaded.
Reply With Quote
  #32  
Old February 14th, 2018, 10:27 AM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 10,324
Your PLM is NAKing all of the initialization requests. this is basically the problem. We need to resolve this otherwise your Insteon performance will be affected.

Can you do a factory reset on the PLM? (see the manual for instructions)

what is the PLM plugged into? it should be plugged into a wall outlet directly.

what else is plugged into that outlet? UPS, or some other noisy electrical device? These need a filterlinc

use an extension cord to plug the PLM into different outlets and retest
Reply With Quote
  #33  
Old February 16th, 2018, 11:25 PM
rg65 rg65 is online now
Seer
 
Join Date: Feb 2018
Location: Memphis, TN
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by mnsandler View Post
Your PLM is NAKing all of the initialization requests. this is basically the problem. We need to resolve this otherwise your Insteon performance will be affected.

Can you do a factory reset on the PLM? (see the manual for instructions)

what is the PLM plugged into? it should be plugged into a wall outlet directly.

what else is plugged into that outlet? UPS, or some other noisy electrical device? These need a filterlinc

use an extension cord to plug the PLM into different outlets and retest
I was plugged into a wall outlet directly. I factory reset the PLM and so far it appears to work every time. I'll let you know if something changes.

Thank you for all of your help!!!
Reply With Quote
  #34  
Old February 16th, 2018, 11:47 PM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 10,324
Glad you got it working. thanks for reporting back.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Feature Requests for the Mark Sandler Insteon PLM Plug-In mnsandler Insteon Plug-in (Mark Sandler) 327 January 3rd, 2018 10:39 PM
Base HS Insteon Plugin versus Mark Sandler's amr42 Insteon Plug-in (Mark Sandler) 4 September 13th, 2016 10:57 AM
Insteon Thermostat for HS3 v3.0.5.3 - (requires Mark Sandler's HS3 Insteon plugin) nfrobertson Insteon Thermostat (3P) 10 July 24th, 2016 08:07 AM
Insteon Mark's Plugin - New Values ez1976 HSTouch™ 10 September 5th, 2014 12:04 PM
HS Insteon vs. Sandler Insteon Plugin MarkHargrove Insteon Plug-in (Mark Sandler) 11 June 7th, 2014 06:23 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:37 AM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC