www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > Security Systems Plug-ins > Security System Discussion > HAI/OMNI Panel for HS3 Plug-in (rmasonjr)

HAI/OMNI Panel for HS3 Plug-in (rmasonjr) Discussion about Rob Mason's HAI/OMNI Panel Plug-in

Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
  #41  
Old March 25th, 2018, 06:25 PM
avpman avpman is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Jan 2017
Location: Tampa, FL
Posts: 157
Quote:
Originally Posted by uticanpioneer View Post
I performed a total factory reset on the SEL Pro Controller, just in case. I then installed the new Plug-In V.26. Dimming works great! All other functions including thermostats seem to be working with Alexa.

Had some extra time to play with buttons to control music zones. Created buttons in PC-Access for Nuvo On and Nuvo Off for each zone. Then in HomeSeer named them "Room Name Audio" & "Room Name Silent". Command I used with Alexa is "Alexa Turn On "Room Name" Audio" & "Alexa Turn on "Room Name" Silent". Primitive, but it works for turning on and off at a set volume level and source. It would be really nice to have full control of audio.

Question: Is there a way to make HAI buttons toggle? Didn't see a way to set this up in PC-Access.

Thank you for finally getting this plug-in fixed.

System:
OMNI PRO II - HomeTroller-SEL PRO - CENTRALITE Elegance XL (48 dimmable loads) (04 Ceiling Fans) (25 non-dimmable loads) - NUVO EG6 (12 Zones)
Anxiously awaiting audio control. Would think it is fair to pay extra for the plugin to have audio capability. Maybe an Omni+ version for extra bucks?

  #42  
Old March 25th, 2018, 10:22 PM
Jfree23 Jfree23 is offline
Seer
 
Join Date: Nov 2017
Location: MA
Posts: 40
Quote:
Originally Posted by Jfree23 View Post
Hi Rob, I'm afraid I can't report much success yet. I just got 3.0.2.6 loaded and disabled/re-enabled the plugin.

Don't have the time or patience to spend with it right now, but first I notice that the system devices (like AC power) still show last update times of last Nov. Pulling AC power results in a console report in a minute or 2, but HS3 does not see it at all. So that problem is still with me. The log does show an AC Power Trouble Cleared message, but no Trouble Now, and my events for this did not trigger. Now I see that the battery is reporting 0 volts in the device list, update time just before my simulated power fault.

Second, the dimmer sliders in HS3 now see to work as expected in the GUI, no more jumping up or down. However, they do not control my lights properly. I can see in the log that they are sending light level commands as I think you mentioned somewhere, but as I said in my experiment with lights, my lights do not respond to level commands, only to on, off, dim, brighten commands. So if the lights are turned on manually, HS3 OFF command will turn them off. That's about it, and the ON command now does nothing. Oddly enough, I turned on 2 lights manually, then turned off one via HS3 GUI, and BOTH went off! But the slider still showed 42%, although the light bulb symbol in GUI disappeared for that light! (and it is set up properly to always show) Turned both on again, and then one off with PC Access, and only the selected one goes off. So something strange there as well.

I will look at all the settings for the lights, and maybe remove/readd some, later.

Thanks
More success today! First seemed like HS3 had lost track of many Omni devices, even OFF commands didn't work, and I disabled/re-enabled the plug-in again. Then I disabled a few lights and re-enabled them. They now say created by '2.6 plugin, and ON = 255. And now the X-10 lights respond to the on/off buttons in HS3! They do not respond to the slider; as I said those switches only respond to DIM, BRIGHTEN commands, not LEVEL commands and I think you are sending LEVEL. The UPB lights were already working properly, setting up and down to any level yesterday, even via Alexa.

So looks like I'll have to disable/re-enable all my light devices, fix the voice names and locations, or just edit the ON=255, and try them all again. Is it better to just re-enable and let the 2.6 code rebuild them?
  #43  
Old March 26th, 2018, 08:30 AM
bjhampe bjhampe is offline
Seer Plus
 
Join Date: Oct 2016
Location: United States
Posts: 75
Quote:
Originally Posted by uticanpioneer View Post
Question: Is there a way to make HAI buttons toggle? Didn't see a way to set this up in PC-Access.
There is no ON or OFF with buttons, they are just activated. You would have to edit your Events to only turn them on for a second or turn them all off at a certain point or Event. If you have your Event set correctly it shouldn't matter if the Virtual Device is ON or OFF, the Event should still fire.
  #44  
Old March 26th, 2018, 10:05 PM
Jfree23 Jfree23 is offline
Seer
 
Join Date: Nov 2017
Location: MA
Posts: 40
Hi Rob, here's my experience, comments, questions on 3.0.2.6 - dimming and Omni core devices:

1. Battery reports 0 V, updated last I enabled plugin. Device built with 2.4
2. Omni core devices (freeze, ac, phone, comm, bell, fuse, dcm, codes, OmniIIe itself), all show last update 11/19/17, all built with 2.4. ac status never changes on ac power fail (pull power). phone has shown Trouble on console, never changes in HS3.
3. UPB switches - all good! - on, off, dim level, all built w/2.5, I edited ON=255 in status/graphics.
4. X10 switches - OK: on, off work, but no response to dimming as they can't use level commands. Some built with 2.4, 2.5, or 2.6; I edited 2.4, 2.5 to ON=255 (2.6 comes up that way)
5. X10 appliance module - good: on, off work, cannot dim anyway. Does not seem to be any way to tell panel or HS3 this fact.
6. "Is Dimmable" flag in Device Advanced can't be changed. Some are enabled, from 2.5, 2.6 built devices, some are disabled, from 2.4 built devices. Not sure what it really does.

Questions:
1. Is it worth removing/readding/setup every device, so gets built with 2.6? Or even uninstall plugin and reinstall so all devices including panel core come up with 2.6? Lot of re-setup work.
2. I thought the status/graphics settings only affected the display, so it is surprise that they affect device function. Does it make sense to manually remove the DIM-related entries and lines from all devices that can't dim anyway, or won't dim with current code? Just leave the OFF and ON sections? Is there a better way to make them ON/OFF only?
3. Is it even worth considering fixing X10 dimming? Sure it would be nice if it worked, but seems to me current code is "stateless", just sends the requested level command. Code for X10 switches would have to know and depend on current state and decide how to get to the requested level by sending appropriate DIM and BRIGHTEN steps. Very different, complicated, and may not be possible to know true current state for all cases. I'm open on this - nice to have but can live without. I do some X10 dimming in Omni panel level programming. May inspire me to get more UPB switches

Thanks for your hard work on this!
John
  #45  
Old March 30th, 2018, 08:50 PM
automatte automatte is offline
Seer
 
Join Date: Jan 2018
Location: Littleton
Posts: 19
Hi Rob,
Any news on ACL status updating correctly. I would be willing to help you debug if you let me know what you need.
  #46  
Old April 3rd, 2018, 02:24 PM
rmasonjr's Avatar
rmasonjr rmasonjr is online now
OverSeer
 
Join Date: May 2001
Location: Brookhaven, MS USA
Posts: 6,515
I have a log from @bjhampe and I might see what is going on.

Sent from my Galaxy S7 Edge using Tapatalk
__________________

HS3Pro Running on a Raspberry Pi2 (Raspbian)
64 Z-Wave Nodes, 162 Events, 293 Devices
UPB modules via OMNI plugin/panel
Plugins: Z-Wave, BLRF, OMNI, HSTouch, weatherXML, EasyTrigger
HSTouch Clients: 3 Android, 1 Joggler
  #47  
Old April 10th, 2018, 10:11 AM
rmasonjr's Avatar
rmasonjr rmasonjr is online now
OverSeer
 
Join Date: May 2001
Location: Brookhaven, MS USA
Posts: 6,515
New version released today:
https://forums.homeseer.com/showthread.php?t=195115
Closed Thread

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OMNI Plugin v3.0.2.5 rmasonjr HAI/OMNI Panel for HS3 Plug-in (rmasonjr) 52 March 7th, 2018 12:29 PM
OMNI Plugin v3.0.2.3 rmasonjr HAI/OMNI Panel for HS3 Plug-in (rmasonjr) 10 September 26th, 2017 11:26 AM
OMNI Plugin v3.0.2.2 rmasonjr HAI/OMNI Panel for HS3 Plug-in (rmasonjr) 22 September 11th, 2017 12:10 PM
Events using HAI plugin not working with OMNI plugin lakemirror HAI/OMNI Panel for HS3 Plug-in (rmasonjr) 7 August 15th, 2017 04:59 PM
Using the Omni plugin rod_tucker HAI/OnQ Panel (HS2) 4 September 2nd, 2003 01:04 PM


All times are GMT -4. The time now is 05:48 PM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC