www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > Lighting & Primary Technology Plug-ins > Lighting & Primary Technology Discussion > Insteon Plug-in (Mark Sandler)

Insteon Plug-in (Mark Sandler) Discussions related to Mark Sandler's 3rd parth plug-in for controlling Insteon devices via Smarthome's PLM interfaces (the 2412 & 2413 series controllers)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old October 11th, 2017, 10:40 PM
timmymac123 timmymac123 is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2004
Location: MD
Posts: 72
PLM_ProcessInBuffer received STX 0x52 ???

Ok, what does this mean? I looked at my logs/console this evening and increased the errors to "detailed'. I see this:

Quote:
10:34:21:3227:[Insteon]->PLM_ProcessInBuffer received STX 0x52 (Raw X10 Rec):FF 80
10:34:21:3287:[Insteon]->Processing Received X10 Command: Status Request, Data:15
10:34:21:3303:[Insteon]->Unable to process X10 command because a devicecode was not transmitted first.
10:34:26:5267:[Insteon]->PLM_ProcessInBuffer received STX 0x52 (Raw X10 Rec):FF 80
10:34:26:5284:[Insteon]->Processing Received X10 Command: Status Request, Data:15
10:34:26:5299:[Insteon]->Unable to process X10 command because a devicecode was not transmitted first.
10:34:26:8271:[Insteon]->PLM_ProcessInBuffer received STX 0x52 (Raw X10 Rec):FF 80
10:34:26:8291:[Insteon]->Processing Received X10 Command: Status Request, Data:15
10:34:26:8308:[Insteon]->Unable to process X10 command because a devicecode was not transmitted first.
10:34:29:9294:[Insteon]->PLM_ProcessInBuffer received STX 0x52 (Raw X10 Rec):FF 80
10:34:29:9310:[Insteon]->Processing Received X10 Command: Status Request, Data:15
10:34:29:9325:[Insteon]->Unable to process X10 command because a devicecode was not transmitted first.
10:34:30:2293:[Insteon]->PLM_ProcessInBuffer received STX 0x52 (Raw X10 Rec):FF 80
10:34:30:2308:[Insteon]->Processing Received X10 Command: Status Request, Data:15
10:34:30:2323:[Insteon]->Unable to process X10 command because a devicecode was not transmitted first.
10:34:46:8454:[Insteon]->PLM_ProcessInBuffer received STX 0x52 (Raw X10 Rec):FF 80
10:34:46:8470:[Insteon]->Processing Received X10 Command: Status Request, Data:15
What can I do to fix?

Last edited by mnsandler; October 12th, 2017 at 06:53 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old October 12th, 2017, 05:24 AM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 9,964
these look like x10 status request msgs received by the plm

are you using x10? please elaborate on when these msgs are logged? are you doing polling, or something else?
__________________
Mark

HS3 Pro 3.0.0.280
Hardware: Insteon Serial PLM | Vista Alarm 20P with AD2USB | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
Plugins: Insteon 3.0.6.10 (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | Jon00 Charting
Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory
Reply With Quote
  #3  
Old October 12th, 2017, 06:29 AM
timmymac123 timmymac123 is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2004
Location: MD
Posts: 72
Not sure when they started. I have not made any changes other than keeping homeseer up-to-date along with the plugins.

I have 8 X10 devices that I have not yet replaced with Insteon.
None support anything fancy. Dimming light switches and receptacles. I did not think any of my X10 devices were capable of bi-directional communication.

I went from HS 3.0.0.318 (did not see the messages at all) to x.357.
I saw the messages last night and updated to 368.

The messages continued.

I am not entirely sure what to check for.
Reply With Quote
  #4  
Old October 12th, 2017, 06:55 AM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 9,964
which plugin version are you running?

try disabling your x10 devices one-by-one to see which might be transmitting these msgs.
Reply With Quote
  #5  
Old October 12th, 2017, 10:14 AM
timmymac123 timmymac123 is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2004
Location: MD
Posts: 72
The most current as of last night.

Will do on the x10
Reply With Quote
  #6  
Old October 13th, 2017, 05:58 PM
timmymac123 timmymac123 is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2004
Location: MD
Posts: 72
So, not really sure how to disable a pure X10 device.
FOr now, I checked the box for "Do not log commands from this device:" on each of the eight devices.

waiting to see what happens.
Reply With Quote
  #7  
Old October 14th, 2017, 08:16 AM
timmymac123 timmymac123 is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2004
Location: MD
Posts: 72
Ok, this may help a bit... Turned on DIAG logging. Seeing this repetitively:

Code:
Oct-14 7:33:05 AM	 	Insteon	Unable to process X10 command because a devicecode was not transmitted first.
Oct-14 7:33:05 AM	 	Insteon	Processing Received X10 Command: Status Request, Data:15
Oct-14 7:33:05 AM	 	Insteon	PLM_ProcessInBuffer received STX 0x52 (Raw X10 Rec):FF 80
Oct-14 7:30:44 AM	 	Insteon	Unable to process X10 command because a devicecode was not transmitted first.
Oct-14 7:30:44 AM	 	Insteon	Processing Received X10 Command: Status Request, Data:15
Oct-14 7:30:44 AM	 	Insteon	PLM_ProcessInBuffer received STX 0x52 (Raw X10 Rec):FF 80
Any idea on what that highlighted entry means?
Reply With Quote
  #8  
Old October 14th, 2017, 08:42 AM
timmymac123 timmymac123 is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2004
Location: MD
Posts: 72
Not sure if it helps, uploaded a zip file containing the Insteon.ini, the Insteon Error Report and the HS Log file.

To the best of my knowledge, I am not doing anything to cause this.
I do not believe I am purposefully polling any X10 device.

I do not see to how disable the X10 devices in homeSeer.

Insteon plugin: 3.0.6.23
HS3 Standard Edition 3.0.0.368 (Linux)

The messages seem to be sporadic. They come and go.
Attached Files
File Type: zip Insteon.zip (570.9 KB, 2 views)
Reply With Quote
  #9  
Old October 14th, 2017, 02:24 PM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 9,964
the plugin is only logging what it receives. its not generating these x10 msgs. its coming from your x10 devices or maybe someone else's.

there are entries in the posted log that might help you identify what's going on. for instance, I found this:

Quote:
10/12/2017 11:18:03 PM - PLM_ProcessInBuffer received STX 0x52 (Raw X10 Rec):FE 80
10/12/2017 11:18:03 PM - Processing Received X10 Command: J Status=Off
Quote:
10/13/2017 1:52:08 PM - PLM_ProcessInBuffer received STX 0x52 (Raw X10 Rec):7E 80
10/13/2017 1:52:08 PM - Processing Received X10 Command: I Status=Off
are you using housecode I, M, J?

also check device M13. I saw a status msg from that specific device

does the plugin log these status msgs when you turn any of the x10 devices on/off locally?
Reply With Quote
  #10  
Old October 14th, 2017, 08:18 PM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 9,964
found the following thread as well

http://forum.insteon.com/forum/main-...y-x10-messages
Reply With Quote
  #11  
Old October 15th, 2017, 09:44 AM
timmymac123 timmymac123 is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2004
Location: MD
Posts: 72
I guess that's it then.

All my X10 devices can only be set A-J (or whatever the hardware defaults are). So the M13 must be being generated from some electronic device somewhere in my house or a neighbors.

Too bad there is no way to suppress those two lines from going in the log file.
Or is there?

--tmac
Reply With Quote
  #12  
Old October 15th, 2017, 09:49 AM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 9,964
Quote:
Originally Posted by timmymac123 View Post
I guess that's it then.

All my X10 devices can only be set A-J (or whatever the hardware defaults are). So the M13 must be being generated from some electronic device somewhere in my house or a neighbors.

Too bad there is no way to suppress those two lines from going in the log file.
Or is there?

--tmac
I can adjust the logging level for these x10 msgs. i'll change this in the next beta
Reply With Quote
  #13  
Old October 15th, 2017, 09:50 AM
timmymac123 timmymac123 is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2004
Location: MD
Posts: 72
Fantastic...the implied "hint, hint. Wink, Wink" worked!

Thanks
Reply With Quote
  #14  
Old October 15th, 2017, 10:20 AM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 9,964
Quote:
Originally Posted by timmymac123 View Post
Fantastic...the implied "hint, hint. Wink, Wink" worked!

Thanks
Sort of. I actually changed the logging level on these msgs recently, so I am changing them back since they appear to be useless anyways.

the question is Debug, or Detailed level? I have to make them visible at some level. I believe they were originally at Detailed level.
Reply With Quote
  #15  
Old October 15th, 2017, 02:41 PM
timmymac123 timmymac123 is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2004
Location: MD
Posts: 72
I think Detail would be sufficient. Should not show up normally.

I could also make an argument that it should be under debug in that I do not have the actual device and none of my equipment should be making that "noise".

I understand your dilemma where it could go either. I'd still stick with detail.

thanks
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
insteon, plm, x10

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
In SMS received, can I have 'or' mikee123 SMS Gateway (3P) 1 January 26th, 2017 06:28 AM
Event "X10 Received - L4 ON" triggers when L14 ON received [resolved in v3.0.0.40] Mike Johnson HomeSeer X10 Plug-in 12 December 21st, 2016 12:30 AM
x10 received not triggering Raptor HomeSeer General Discussion Area 4 September 4th, 2013 10:23 AM
X10 off received but not x10 on TeleFragger HS3 / HS3PRO Discussion 3 August 28th, 2013 12:23 PM
received my AB8SS jruby WAF-AB8SS (3P) 10 April 28th, 2004 05:30 AM


All times are GMT -4. The time now is 01:44 AM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC