www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > HomeSeer Products & Services > HomeSeer General Discussion Area > Migrating to HomeSeer (From Another System)

Migrating to HomeSeer (From Another System) Are you migrating from another system to HomeSeer? Use this forum to connect with others who've done the same thing!

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old April 13th, 2017, 06:18 AM
smargi smargi is offline
Seer
 
Join Date: Jul 2016
Location: israel
Posts: 51
Aeotec Z-stick Gen 5 or z-wave.me UZB1 stick...?

Hi..

I'm moving from vera plus to a new homeseer HS3 windows 10 controller
i like to know what is the best z-wave stick of the two above to use with homeseer controller what are the pros and cons...?
Reply With Quote
  #2  
Old April 13th, 2017, 08:56 AM
aptalca aptalca is offline
Seer
 
Join Date: Nov 2016
Location: Maryland, US
Posts: 53
Quote:
Originally Posted by smargi View Post
Hi..

I'm moving from vera plus to a new homeseer HS3 windows 10 controller
i like to know what is the best z-wave stick of the two above to use with homeseer controller what are the pros and cons...?
Both will work, but you should perhaps go for the homeseer branded zstick+ since it has full support

I believe the aeon one has a battery so you can unplug and move it around to include devices, but the backup / restore is not fully supported in hs3
Reply With Quote
  #3  
Old April 13th, 2017, 09:23 AM
Tomgru Tomgru is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Nov 2016
Location: Washington State
Posts: 412
Another transplant... welcome!

I did my testing with the Aeotec, and it worked fine. mostly because I could get it from Amazon.

That said, I'm moved to a different PC that I couldn't easily place in a central location, and decided to use the z-net instead and haven't regretted it. Costs a bit more, but you should look at that as well as an option.
Reply With Quote
  #4  
Old April 13th, 2017, 09:38 AM
cowinger cowinger is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Mar 2017
Location: Colorado
Posts: 323
I have tried both the Aeotec Z-Stick Gen5 and the Homeseer SmartStick+ and prefer the SmartStick+. But mostly because it is supported as aptalca said.

Also I have found that putting it on a 3-6 ft USB extension really helps improve it's performance. Especially if it is plugged into a box or laptop computer.

Hope this helps.
Reply With Quote
  #5  
Old April 13th, 2017, 10:04 AM
gd1210's Avatar
gd1210 gd1210 is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Mar 2016
Location: Edinburgh
Posts: 417
I have z-net but had the aeon labs and the zwave.me uzb in the past. I found them to be on par with each other.
Z-net without a doubt is better though
Reply With Quote
  #6  
Old April 13th, 2017, 11:39 AM
smargi smargi is offline
Seer
 
Join Date: Jul 2016
Location: israel
Posts: 51
I use the europe version of z-wave stick so homeseer branded zstick+ is not an option.. can the aeotec backup my homeseer network and restore when needed or just the zwave.me uzb have that option...?

how does the aeotec stick work to add modules without the controller...?
Reply With Quote
  #7  
Old April 13th, 2017, 02:41 PM
gd1210's Avatar
gd1210 gd1210 is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Mar 2016
Location: Edinburgh
Posts: 417
You have to back up the Aeon labs stick with there own utility.

It's got a great range and works very well.
However for homeseer I'd buy the zwave.me every time.
I'm in Europe too. (At least for a while)

Both are excellent but for backup and restore zwave.me

Or go all out and get z-net
Reply With Quote
  #8  
Old August 2nd, 2017, 01:23 AM
ajgurrieri ajgurrieri is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 20
Quote:
Originally Posted by cowinger View Post
I have tried both the Aeotec Z-Stick Gen5 and the Homeseer SmartStick+ and prefer the SmartStick+. But mostly because it is supported as aptalca said.

Also I have found that putting it on a 3-6 ft USB extension really helps improve it's performance. Especially if it is plugged into a box or laptop computer.

Hope this helps.
Does the USB extension help improve distance? I ask because I have a pool light that doesn't reach unless I move the controller closer.
Reply With Quote
  #9  
Old August 2nd, 2017, 09:48 AM
cowinger cowinger is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Mar 2017
Location: Colorado
Posts: 323
I have found that the performance is improved if you get the controller up and as far away from metal objects as you can. Metal objects will reduce RF transmission distance if too close. Also getting the controller as far away as possible from your router couldn't hurt either even though they are different frequencies.
Reply With Quote
  #10  
Old August 2nd, 2017, 11:17 AM
WfromL WfromL is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Jan 2007
Location: Belgium
Posts: 290
I got all kind of problems with the Aeotech gen 5, got fed up with it and bought the z-wave me about 18 months ago. Not a single problem since. Backup and restore works perfectly with z-wave me.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Aeotec Z-Stick S2 and Windows 10 Johnnylawless HomeSeer Z-Wave Plug-in 6 January 2nd, 2017 09:42 PM
Does Aeotec Z-Stick Gen5 work with HSPro2 Andrew44 HS2 / HSPRO 0 December 6th, 2015 11:26 PM
Portable Zwave Software for Aeotec Z-stick skarragallagher HomeSeer Z-Wave Plug-in 1 June 22nd, 2015 08:11 PM
Aeotec Z-Stick S2 ?wrong TYPE and ID mminehan Lighting & Primary Technology Discussion 0 February 4th, 2015 08:23 PM
Aeotec Z-Stick Reliability ???? doctorpd HS3 / HS3PRO Discussion 2 November 3rd, 2014 02:55 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:59 PM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC