www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > HomeSeer Products & Services > HomeSeer Help

HomeSeer Help Help, How-to's and Documentation

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old January 1st, 2017, 02:52 PM
scg scg is offline
Seer Plus
 
Join Date: Dec 2015
Location: Spring Hill,FLORIDA
Posts: 124
Circles devices not updating

I'm having a problem with my device manager updating. I tried restoring a backup but no good. I'm using HS3 on ZEE S2 3.0.0.297.
I also lost the node on a light switch. It works from the Device Manger but shows unknown. I tried uninstalling and reinstalling but it won't work either way. Is ther a way to manually add the node number?

Last edited by scg; January 1st, 2017 at 05:28 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old January 5th, 2017, 08:15 PM
Andy Andy is offline
Seer Plus
 
Join Date: Jan 2001
Location: Overland Park, KS
Posts: 120
Same Problem

Current Date/Time: 1/5/2017 6:11:14 PM
HomeSeer Version: HS3 ZEE S2 Edition 3.0.0.297
Linux version: Linux HomeTrollerZeeS2 3.18.7-v7+ #755 SMP PREEMPT Thu Feb 12 17:20:48 GMT 2015 armv7l GNU/Linux System Uptime: 18 Days 4 Hours 3 Minutes 42 Seconds
IP Address: 192.168.1.112
Number of Devices: 117
Number of Events: 70
Available Threads: 399

Enabled Plug-Ins
3.0.0.79: HSTouch Server
3.0.1.95: Z-Wave

Noticed this (device updates) but haven't worried, thought about adding a script to poll updates. Not a critical problem here, but you are not alone.
Reply With Quote
  #3  
Old January 5th, 2017, 09:50 PM
scg scg is offline
Seer Plus
 
Join Date: Dec 2015
Location: Spring Hill,FLORIDA
Posts: 124
no update

I tried polling from the homeseer web control...No good.
Also tried uninstalling and reinstalling (removing and re-including)the switch using the Z tool+app. The app can not find the device to uninstall so I tried to include and Z too still can find the switch. I used Audit this node and replaced the missing node with a new number. The test connectivity and optimize now works but still will not update on the web control. I will try to remove it again tomorrow now that it accepted a node number.
Reply With Quote
  #4  
Old January 6th, 2017, 11:12 AM
Andy Andy is offline
Seer Plus
 
Join Date: Jan 2001
Location: Overland Park, KS
Posts: 120
different oroblem

office light shows dim level but light is off. If I poll device from menu, it polls and updates to correct off state.
Reply With Quote
  #5  
Old January 6th, 2017, 12:06 PM
Andy Andy is offline
Seer Plus
 
Join Date: Jan 2001
Location: Overland Park, KS
Posts: 120
Issue - Zwave All Off

My issue is command Zwave All Off. Lights go out but device status not updated. Reset polling to 59 minutes, will see if device status is updated. If I manually poll from menu, devices will update.
Reply With Quote
  #6  
Old January 6th, 2017, 12:27 PM
scg scg is offline
Seer Plus
 
Join Date: Dec 2015
Location: Spring Hill,FLORIDA
Posts: 124
Well I did not get a chance to try the re-include. It just started working. Web control is now updating the device that was bad and not updating. Maybe adding the new node number worked, Maybe the polling, not sure.
Art
Reply With Quote
  #7  
Old January 6th, 2017, 02:21 PM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is offline
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,007
Quote:
Originally Posted by Andy View Post
My issue is command Zwave All Off. Lights go out but device status not updated. Reset polling to 59 minutes, will see if device status is updated. If I manually poll from menu, devices will update.
With the Z-Wave All Off/All On commands, the devices do not acknowledge back to the controller that they have changed state, so HS has no confirmation that it is done and therefore does not update. You may be better off using events that turns each device on/off individually.

Cheers
Al
__________________
HS3Pro 3.0.0.318 on Jetway JBC501F9Q-Q87-B i7 8GB 1874 Devices, 955 Events, 28 Plugins
Z-Wave 3.0.1.131 Z-Net 105 nodes:Leviton Vizia,Kwikset,FortrezZ Valve/Sensors,Everspring Sensors/Modules/Outlets,CT30 Stats,MIMOLites,Aeotec Smart Switches
RFXCom W800,RFXrec433,RFXtrx433|APCUPSD|Pushover|Squeezebox|weatherXML|HS Phone W2C|APCUPSD|UltraLog
UltraGCIR GC-100|UltraNetcam|UltraPioneer|Ultra1Wire|DSC PC1832|BLLED|BLTVGuide|ImperiHome|jon00 Utilities|MySensors

PHLocation|X10 CM11A IOLinc,etc
Reply With Quote
  #8  
Old January 6th, 2017, 02:23 PM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is offline
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,007
Quote:
Originally Posted by scg View Post
Well I did not get a chance to try the re-include. It just started working. Web control is now updating the device that was bad and not updating. Maybe adding the new node number worked, Maybe the polling, not sure.
Art
Might be both. You may just have needed to optimize the node to make sure it could communicate back to HS through the z-wave mesh. By removing it and re-adding it, it could have resolved that.

Cheers
Al
Reply With Quote
  #9  
Old January 9th, 2017, 05:18 PM
scg scg is offline
Seer Plus
 
Join Date: Dec 2015
Location: Spring Hill,FLORIDA
Posts: 124
Circles

Well it started again. Nothing is updating. No device updates. Devices show on when they are off. If I poll devices on the main page of web control all devices update. I tried to test the new washer event (watts =3 Speak) but the status stayed on 0 watts. Any thing I'm doing wrong? I have the devices set at different times in polling and have z health checked.

Also is there a way to change the name font colors on the web control page.
A different color for each type of device?
Reply With Quote
  #10  
Old January 9th, 2017, 05:33 PM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is offline
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,007
Quote:
Originally Posted by scg View Post
Well it started again. Nothing is updating. No device updates. Devices show on when they are off. If I poll devices on the main page of web control all devices update. I tried to test the new washer event (watts =3 Speak) but the status stayed on 0 watts. Any thing I'm doing wrong? I have the devices set at different times in polling and have z health checked.

Also is there a way to change the name font colors on the web control page.
A different color for each type of device?
I would not run z-health on an ongoing basis. Run a full optimize on each device that is not properly updating. Besides the energy meter, what other types of devices do you have? Do they support instant status? How often are you polling them? Under the z-wave tab of the root device for each physical device, what happens when you click on "Test Connectivity"? If you run the full-optimize from there, does it optimize properly with no errors in the log?

Re. the last question, I don't think that's possible, so you'd have to build a custom page to do that. jon00 has a great web page builder tool.

Cheers
Al
Reply With Quote
  #11  
Old January 9th, 2017, 06:06 PM
scg scg is offline
Seer Plus
 
Join Date: Dec 2015
Location: Spring Hill,FLORIDA
Posts: 124
I ran Test Connectivity, optimize and full-optimize on three devices that did not update. Kitchen Light (wall switch) Washer Watts and Washer Module
All three acts were successful. Polling is set at 3- 5 seconds except for washer module on off which is set for 20 minutes.
Reply With Quote
  #12  
Old January 16th, 2017, 02:52 PM
mikedr mikedr is offline
Seer Master
 
Join Date: Oct 2004
Location: Seattle and Phoenix
Posts: 1,198
Most Z-Wave devices are not instant status. This means that when you change a switch locally, the switch does not inform the Z-Wave controller.

Polling means that the controller asks the device what it's status is.

It is recommended not to poll often, as the amount of network traffic on the network can make the network unstable. I've gotten away with polling every 90 seconds for a few key devices.

I'm afraid that polling even a small number of devices every 2-3-4 seconds could cause instability.

Your best option is to upgrade to switches that support instant status. I prefer the HomeSeer ones. GE switches support pseudo instant status -- they essentially are instant status so longer as they communicate directly with the controller.
Reply With Quote
  #13  
Old January 16th, 2017, 06:00 PM
scg scg is offline
Seer Plus
 
Join Date: Dec 2015
Location: Spring Hill,FLORIDA
Posts: 124
Quote:
Originally Posted by mikedr View Post
Most Z-Wave devices are not instant status. This means that when you change a switch locally, the switch does not inform the Z-Wave controller.

Polling means that the controller asks the device what it's status is.

It is recommended not to poll often, as the amount of network traffic on the network can make the network unstable. I've gotten away with polling every 90 seconds for a few key devices.

I'm afraid that polling even a small number of devices every 2-3-4 seconds could cause instability.

Your best option is to upgrade to switches that support instant status. I prefer the HomeSeer ones. GE switches support pseudo instant status -- they essentially are instant status so longer as they communicate directly with the controller.
I removed the BLMapper plugin and all seems to be updating now.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Modbus devices not updating Webby Modbus Plug-In 8 May 13th, 2017 11:53 AM
Not all devices are updating on CT-80 spknapp RadioThermostat Plug-in (3P) 17 February 24th, 2017 05:18 AM
No devices updating ZoRaC WeatherXML 0 November 4th, 2016 04:36 AM
Devices not updating Uncle Michael SqueezeBox Plug-In (3P) 2 May 23rd, 2014 04:24 PM
Rain8net devices not updating in HS completelyhis HomeSeer General Discussion Area 5 July 4th, 2009 09:14 AM


All times are GMT -4. The time now is 02:20 AM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC