www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > Irrigation Plug-ins > Irrigation Discussion > EZFlora Insteon Irrigation Controller Plug-in

EZFlora Insteon Irrigation Controller Plug-in Discussions of Adam Telford's EZFlora Insteon Irrigation Controller Plug-in

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old October 16th, 2016, 03:28 PM
nfrobertson's Avatar
nfrobertson nfrobertson is offline
Seer Master
 
Join Date: Jan 2006
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 528
EZFlora hardware just stopped working - 2 yrs

Has anyone else experienced their EZFlora just completely stop working? LED appears off no matter what?

I purchased my EZFlora in June 2014. Worked great that summer and pretty good the summer of 2015. This summer 2016 I had quite a few freeze ups and communication issues that required unplugging the EZFlora device and sometimes stopping/starting this plugin but I'd get it working again. Today after having my system off for a couple weeks due to October temps, it's warm again so I wanted to water this weekend. The EZFlora LED is off. I've tried unplug/plug. I've tried the factory reset by unplug, holding set button and plug back in. I've tested the outlet I plug EZFlora into and it has power. I've tested the 24v power supply for valves and that is working. The EZFlora just appears dead.

I read reviews over at smarthome.com that others have had issues in the 1.5-2 year range with this device. I"m wondering if others here have had any issues or experience bringing this device back to life?

Adam's plugin works so I'd hate to just lose my total investment...

Thanks
Nathan
__________________
HS 3.0.0.318 (PRO)
Hardware: Napco GEM-P9600 | VenstarT1800 w/Insteon 2441V adapter | Insteon PLM
Plugins HS3: Napco Gemini (mine) | Insteon Thermostat (mine) | Insteon Plug-in (mnsandler) | HSTouch Server (HST)
Platform: Windows 10 Pro 64bit, core2 duo 2.0Ghz, 4GB memory
http://www.kazteel.com/
Reply With Quote
  #2  
Old October 24th, 2016, 08:22 PM
nfrobertson's Avatar
nfrobertson nfrobertson is offline
Seer Master
 
Join Date: Jan 2006
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 528
Against my better justment I went ahead and ordered another EZFlora from smarthome. To my slight surprise, it's the exact same hardware revision. The Insteon address isn't that much higher that my previous one. Maybe they didn't sell many of these? Am guessing if there is a power problem with these this one may only be good for a year or two as well. Here's crossing my fingers it lasts longer.

2443
V2.B
1304

Rev 1C
1714
Reply With Quote
  #3  
Old August 8th, 2017, 12:57 AM
Bill Grant Bill Grant is offline
Seer Plus
 
Join Date: Oct 2012
Location: Vancouver Island, BC Canada
Posts: 80
Mine died also. Worked for one season and half of a second. Lots of complaints about this poorly-made device. I'm not buying another one. Too bad I can't use the EZ Flora plugin with other devices.
Reply With Quote
  #4  
Old August 24th, 2017, 09:42 PM
FearlessOne FearlessOne is offline
Seer
 
Join Date: Nov 2010
Location: Canada
Posts: 22
My EZ Flora appears to have bit the dust today. It still has green LED when plugged-in but does not respond. Factory reset didn't help. Thought it may be interference but no response even when plugged-in next to PLM controller.

I opened it up and discovered that the base module is a 2413X with an Ezrain daughter board.

I found a long thread about bad capacitors and DIY fixes for the 2413U and 2413S PLMs and someone mentioned that the 2413X shares same components. Sure enough, the capacitors I found inside the EZflora matched those mentioned.

I just ordered the recommended capacitors from Digikey and will attempt the fix when the components arrive. I will post back with results.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #5  
Old August 30th, 2017, 07:25 AM
FearlessOne FearlessOne is offline
Seer
 
Join Date: Nov 2010
Location: Canada
Posts: 22
EZflora fixed; failure mode was no transmission reaching unit and side LED not lit while plugged-in.
I replaced all the electrolyte capacitors -- total of 6 capacitors.

There is a long thread on fixing 2413S/U PLMs and the same capacitors are used in the 2413X based in the EZFlora.
http://forum.universal-devices.com/t...-supply-fails/

Overall, a fairly straight forward fix if you are handy with soldering. Sure beats having to buy a new one if device is out of warranty.

Last edited by FearlessOne; September 6th, 2017 at 02:38 PM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
EZFlora - not working krufka EZFlora Insteon Irrigation Controller Plug-in 6 July 19th, 2017 11:28 AM
Stopped Working?? Kbevo UltraGCIR HSPI 17 April 11th, 2016 03:32 PM
Stopped Working brandnewbie BLRandom (3P) 18 September 12th, 2015 09:43 AM
EZFlora stopped working brianjhomeseer EZFlora Insteon Irrigation Controller Plug-in 3 July 18th, 2013 07:06 PM
EZFLora stopped working gregtee EZFlora Insteon Irrigation Controller Plug-in 2 March 22nd, 2013 12:04 PM


All times are GMT -4. The time now is 01:39 PM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC