www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > HomeSeer Products & Services > HomeSeer Software > HS3 / HS3PRO > HS3/PRO Beta Releases

HS3/PRO Beta Releases Discussion area for the beta releases of HomeSeer HS3 and HS3PRO software

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old October 19th, 2017, 10:41 AM
rjh's Avatar
rjh rjh is online now
HomeSeer Technologies
 
Join Date: Jan 2001
Location: Bedford, NH, USA
Posts: 8,241
Discussions related to HomeSeer Beta builds 3.0.0.369->3.0.0.383

Discussions related to the Beta version of HS3, builds 3.0.0.369+

The changes list is here:

https://forums.homeseer.com/showthread.php?t=181241
__________________
Rich,


website | products | support | youtube
Reply With Quote
  #2  
Old October 19th, 2017, 10:42 AM
rjh's Avatar
rjh rjh is online now
HomeSeer Technologies
 
Join Date: Jan 2001
Location: Bedford, NH, USA
Posts: 8,241
Beta 3.0.0.379 is posted. Details on changes here:

https://forums.homeseer.com/showthread.php?t=181241
Reply With Quote
  #3  
Old October 19th, 2017, 11:59 AM
Pete's Avatar
Pete Pete is offline
OverSeer
 
Join Date: Jan 2001
Location: House
Posts: 14,270
2-days V.377 Linux - steady stuff - no concerns relating to CPU/RAM utilization.

HS3 lite day 1 110M

Name:  day1hs3lite.jpg
Views: 1183
Size:  18.5 KB

HS3 Lite day 2 110M to 113M
Name:  164.jpg
Views: 1187
Size:  24.9 KB

HS3 Pro day 1 155

Name:  day1hs3Pro.jpg
Views: 1173
Size:  20.7 KB

HS3 Pro day 2 155 to 169MB
Name:  171.jpg
Views: 1171
Size:  27.1 KB
__________________
- Pete

Automator

HS3 Pro & Lite
Edition Beta 3.0.0.387 | Ubuntu 16.04 64 bit | Oracle Windows Virtual Box ==> for Wintel only SAPI and HS3 plugins


Last edited by Pete; October 20th, 2017 at 12:01 AM.
Reply With Quote
  #4  
Old October 19th, 2017, 08:45 PM
bdickhaus's Avatar
bdickhaus bdickhaus is offline
Super Seer
 
Join Date: Feb 2002
Location: Miami, FL
Posts: 2,035
I only have three plugins enabled, z-wave, rfxcom and jowihue and they are all running remotely. I turned off myhs, logging is set to 5MB. For several hours things looked good, but HSConsole just went from around 190MB to 310MB (monitoring with htop). Nothing going on. Nothing out of sorts in the log. I am now going to turn off event processing, reboot and let it run all night. I'll have to do the light controlling manually (otherwise I will have a revolt here if the lights don't work).
Reply With Quote
  #5  
Old October 20th, 2017, 12:17 AM
Pete's Avatar
Pete Pete is offline
OverSeer
 
Join Date: Jan 2001
Location: House
Posts: 14,270
I only have three plugins enabled, z-wave, rfxcom and jowihue and they are all running remotely.

Remotely via mono plugin server ip?
or
Remotely via sertonet?

Think you mentioned you are running on an RPi3 with Jessie lite; eh?

I am not running RFXCOM or JOWIHUE here but noticed that my Z-Wave (remote via sertonet) is running steady at 145Mb's where as console is running at 117Mb.

Looking at another HS3 user running Linux (46 days) but at V318 see his hsconsole steady at 412Mb, RFXCOM at 78k and JOWIHUE at 130Mb and ZWave at 154Mb.

This is the same user I mentioned before where I saw a 100% HSConsole for days and never could figure it out.
Reply With Quote
  #6  
Old October 20th, 2017, 01:50 AM
bdickhaus's Avatar
bdickhaus bdickhaus is offline
Super Seer
 
Join Date: Feb 2002
Location: Miami, FL
Posts: 2,035
Remote plugin over IP on a second rpi3. Yes, Raspbian Jessie.

I've had fun with this, but I've got other things I want to spend time on.

So, I have this rock64 with 4GB waiting in the wings, with Ubuntu 16.04 64 bit. I was going to wait for the rock64 OS development to stabilize a bit more, but it seems stable enough at this point for HS3. I am about to go that way.
Reply With Quote
  #7  
Old October 20th, 2017, 09:02 AM
Pete's Avatar
Pete Pete is offline
OverSeer
 
Join Date: Jan 2001
Location: House
Posts: 14,270
Yeah Homeseer will still run in 32 bit mode on the 64 bit Ubuntu.

Mono will run at 64bit mode.

Day three here at 129Mb for the HSConsole on HS3 lite up from 110Mb which is OK for me...want to see if it climbs some more. It should really plateau after a few days (hopefully).

Well while watching HTop for a few minutes it went to 107Mb and settled there before exiting SSH.

Last edited by Pete; October 20th, 2017 at 10:02 AM.
Reply With Quote
  #8  
Old October 20th, 2017, 12:28 PM
The Profit's Avatar
The Profit The Profit is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Jul 2015
Location: San Diego, CA
Posts: 287
Quote:
Originally Posted by rjh View Post
Beta 3.0.0.379 is posted. Details on changes here:



https://forums.homeseer.com/showthread.php?t=181241


Hello Rich,
I am using an S6 with HS3 .376 for the last 7 days, it was running normal up until yesterday when I started to have issues trying to connect to HST via MyHS. When I got home and Remote Desktop into the Hometroller the CPU was between 80-96% and memory was at 1.5 GB. Normally the memory runs at 690MB with very low @1-30% CPU usage.
I do not have BitDefender or any AV installed.


Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
HS3 3.0.0.391 & HSTouch 3.0.52 with 602 Devices, 268 Events
Plugin's:
BLBackup, BLOccupied, BLShutdown, EasyTrigger, Ecobee,
EnvisaLink DSC, PHLocation, Pushover, SONOS, UltraRachio3,
weatherXML, Z-Wave 3.0.1.165
Reply With Quote
  #9  
Old October 20th, 2017, 01:08 PM
rprade's Avatar
rprade rprade is offline
OverSeer
 
Join Date: Jan 2014
Location: Colorado
Posts: 5,900
Quote:
Originally Posted by The Profit View Post
Hello Rich,
I am using an S6 with HS3 .376 for the last 7 days, it was running normal up until yesterday when I started to have issues trying to connect to HST via MyHS. When I got home and Remote Desktop into the Hometroller the CPU was between 80-96% and memory was at 1.5 GB. Normally the memory runs at 690MB with very low @1-30% CPU usage.
I do not have BitDefender or any AV installed.


Sent from my iPad using Tapatalk
I have had 4 instances of CPU utilization going through the ceiling in the last several weeks. Each time it was the Z-Wave plug-in that was consuming the extra, going from a normal 1-3% CPU to over 50%. Disabling/enabling the plug-in cures it. I have yet to figure out what triggers it in the first place. The most recent time it did it was at 1:30PM last Tuesday. At 3:30PM HS CPU spiked to 65% and that is when an event automatically disabled/enabled the Z-Wave plug-in.


Name:  Capture.jpg
Views: 1076
Size:  72.6 KB
__________________
Randy Prade
Aurora, CO
Prades.net

"Do or do not, there is no try"
-Yoda

PHLocation - Pushover - EasyTrigger - UltraECM3 - Ultra1Wire3 - Arduino

Last edited by rprade; October 20th, 2017 at 01:46 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old October 20th, 2017, 01:26 PM
The Profit's Avatar
The Profit The Profit is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Jul 2015
Location: San Diego, CA
Posts: 287
Quote:
Originally Posted by rprade View Post
I have had 4 instances of CPU utilization going through the ceiling in the last several weeks. Each time it was the Z-Wave plug-in that was consuming the extra, going from a normal 1-3% CPU to over 50%. Disabling/enabling the plug-in cures it. I have yet to figure out what triggers it in the first place. The most recent time it did it was at 1:30PM last Friday. At 3:30PM HS CPU spiked to 65% and that is when an event automatically disabled/enabled the Z-Wave plug-in.
Attachment 64010
Hey Randy,
I shutdown HS3 then relaunched the program, waited about 20 minutes and it was still showing 1GB Memory usage. It didn't get back down to 690MB until I restarted the Hometroller. What version of HS3 are you on? Which version of the z-wave plugin? I've pasted mine below.

Thinking that I will move to .379 to see if the more recent changes Rich made will help.

Current Date/Time: 10/20/2017 10:17:22 AM
HomeSeer Version: HS3 Pro Edition 3.0.0.376
Operating System: Microsoft Windows Embedded Standard - Work Station
System Uptime: 0 Days 3 Hours 15 Minutes 52 Seconds
IP Address: 192.168.0.18
Number of Devices: 555
Number of Events: 253
Available Threads: 200
Event Threads:1
Event Trigger Eval Queue:0
Event Trigger Priority Eval Queue:0
Device Exec Queue:0
Plugin Callback Queue:0
HSTouch Event Queue:0
Email Send Queue:0

Enabled Plug-Ins
2.0.47.0: BLBackup
2.0.22.0: BLOccupied
1.0.3.0: BLShutdown
3.0.0.40: EasyTrigger
3.0.0.20: Ecobee
3.0.0.38: EnvisaLink
3.0.1.90: PHLocation
0.0.0.34: Pushover 3P
3.1.0.22: Sonos
3.0.6104.19146: UltraRachio3
3.0.0.77: weatherXML
3.0.1.130: Z-Wave
Reply With Quote
  #11  
Old October 20th, 2017, 01:42 PM
rprade's Avatar
rprade rprade is offline
OverSeer
 
Join Date: Jan 2014
Location: Colorado
Posts: 5,900
Quote:
Originally Posted by The Profit View Post
Hey Randy,
I shutdown HS3 then relaunched the program, waited about 20 minutes and it was still showing 1GB Memory usage. It didn't get back down to 690MB until I restarted the Hometroller. What version of HS3 are you on? Which version of the z-wave plugin? I've pasted mine below.

Thinking that I will move to .379 to see if the more recent changes Rich made will help.
Here you go:

Current Date/Time: 10/20/2017 11:41:35 AM
HomeSeer Version: HS3 Pro Edition 3.0.0.379
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro - Work Station
System Uptime: 2 Days 3 Hours 30 Minutes 39 Seconds
IP Address: 192.168.2.36
Number of Devices: 2460
Number of Events: 1543
Available Threads: 800
HSTouch Enabled: True
Event Threads: 8
Event Trigger Eval Queue: 0
Event Trigger Priority Eval Queue: 0
Device Exec Queue: 0
Plugin Callback Queue: 8
HSTouch Event Queue: 0
Email Send Queue: 0
Anti Virus Installed: Windows Defender

Enabled Plug-Ins
1.0.0.142: Arduino Plugin
2.0.47.0: BLBackup
2.0.8.0: BLEditor
3.0.15.0: BLReminders
1.0.3.0: BLShutdown
2.0.69.0: BLSpeech
2.0.70.0: BLStat
1.2.0.0: Device History
3.0.0.18: DirecTV
3.0.0.18: DirecTV
3.0.0.18: DirecTV
3.0.0.18: DirecTV
3.0.0.18: DirecTV
3.0.0.40: EasyTrigger
3.0.0.38: EnvisaLink
3.6.5.0: Harmony Hub
3.0.0.7: Hyperion
1.1.17290.156: MyQ
3.0.1.109: PHLocation
0.0.0.34: Pushover 3P
3.1.0.22: Sonos
1.0.0.1: Store and Restore
3.0.6405.17148: Ultra1Wire3
3.0.6483.20715: UltraECM3
3.0.5917.35093: UltraLog3
3.0.6440.19101: UltraMon3
3.0.6377.20892: UltraWeatherWU3
3.0.0.77: weatherXML
3.0.1.150: Z-Wave
Reply With Quote
  #12  
Old October 20th, 2017, 01:44 PM
rjh's Avatar
rjh rjh is online now
HomeSeer Technologies
 
Join Date: Jan 2001
Location: Bedford, NH, USA
Posts: 8,241
If you are doing any testing, please update to the latest beta build 379 and report any issues with that build. I am not tracking down issues with previous builds.
If you see an issue, please post the system profile from the help page as there is more information on that page.
Reply With Quote
  #13  
Old October 20th, 2017, 05:01 PM
mk1 black limited mk1 black limited is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Oct 2013
Location: Norway
Posts: 137
Not sure if this is at all related, but I just thought I'd mention it. Disabling UPNP in my HS .318 -install (seems to have) fixed the memory problems I've had for ages.

https://forums.homeseer.com/showpost.php?p=1329238
Reply With Quote
  #14  
Old October 20th, 2017, 05:22 PM
Pete's Avatar
Pete Pete is offline
OverSeer
 
Join Date: Jan 2001
Location: House
Posts: 14,270
Thank you Rich. Updated machines to V379
Reply With Quote
  #15  
Old October 21st, 2017, 06:42 PM
bdickhaus's Avatar
bdickhaus bdickhaus is offline
Super Seer
 
Join Date: Feb 2002
Location: Miami, FL
Posts: 2,035
379 ran overnight for about 20 hours with a gradual, but slow, increase in memory, from around 169M to 239M when I checked it around 7:30AM. I was OK with it, and was going to let it run. Around 8 AM, the system cpu spiked. According to webmin, about half of that spike was "iowait". I wasn't aware it was happening, so was not able to troubleshoot. I can't find anything in the logs to determine what might have triggered this.

The interesting thing, though, is that after the system recovered (and it did) the HSConsole memory started a much faster increase (it is now over 700M 10 hours later), and the HSConsole CPU is sustaining more than 100% according to htop, and it appears to be increasing.

Current Date/Time: 10/21/2017 6:38:50 PM
HomeSeer Version: HS3 Pro Edition 3.0.0.379
Linux version: Linux rpi5855 4.9.35-v7+ #1014 SMP Fri Jun 30 14:47:43 BST 2017 armv7l GNU/Linux System Uptime: 1 Day 17 Hours 32 Minutes 14 Seconds
IP Address: 192.168.2.145
Number of Devices: 307
Number of Events: 172
Available Threads: 399
HSTouch Enabled: True
Event Threads: 0
Event Trigger Eval Queue: 0
Event Trigger Priority Eval Queue: 0
Device Exec Queue: 0
Plugin Callback Queue: 1655882
HSTouch Event Queue: 0
Email Send Queue: 0
Anti Virus Installed:

Enabled Plug-Ins

The remote plugins don't show up here. They are:
JowiHue 2.0.1.0
RFXCOM 3.0.0.35
Z-Wave 3.0.1.148
Reply With Quote
  #16  
Old October 21st, 2017, 08:43 PM
rjh's Avatar
rjh rjh is online now
HomeSeer Technologies
 
Join Date: Jan 2001
Location: Bedford, NH, USA
Posts: 8,241
So I believe your problem is the plugin callback queue, it has a really high value (should be 0). For some reason callbacks are being put in the queue and are not being handled. I have to study the code, but it would appear that a plugin was called with an event and the plugin did not return. This is allowing the queue to fill and not empty so no plugins are getting called with event info. I guess I need to figure out a way to handle this, maybe thread the callbacks and stop calling a plugin that is not returning.

Maybe you could disable your plugins and run one at time and monitor that queue and see which plugin is causing this.

Quote:
Originally Posted by bdickhaus View Post
379 ran overnight for about 20 hours with a gradual, but slow, increase in memory, from around 169M to 239M when I checked it around 7:30AM. I was OK with it, and was going to let it run. Around 8 AM, the system cpu spiked. According to webmin, about half of that spike was "iowait". I wasn't aware it was happening, so was not able to troubleshoot. I can't find anything in the logs to determine what might have triggered this.

The interesting thing, though, is that after the system recovered (and it did) the HSConsole memory started a much faster increase (it is now over 700M 10 hours later), and the HSConsole CPU is sustaining more than 100% according to htop, and it appears to be increasing.

Current Date/Time: 10/21/2017 6:38:50 PM
HomeSeer Version: HS3 Pro Edition 3.0.0.379
Linux version: Linux rpi5855 4.9.35-v7+ #1014 SMP Fri Jun 30 14:47:43 BST 2017 armv7l GNU/Linux System Uptime: 1 Day 17 Hours 32 Minutes 14 Seconds
IP Address: 192.168.2.145
Number of Devices: 307
Number of Events: 172
Available Threads: 399
HSTouch Enabled: True
Event Threads: 0
Event Trigger Eval Queue: 0
Event Trigger Priority Eval Queue: 0
Device Exec Queue: 0
Plugin Callback Queue: 1655882
HSTouch Event Queue: 0
Email Send Queue: 0
Anti Virus Installed:

Enabled Plug-Ins

The remote plugins don't show up here. They are:
JowiHue 2.0.1.0
RFXCOM 3.0.0.35
Z-Wave 3.0.1.148
Reply With Quote
  #17  
Old October 21st, 2017, 09:37 PM
bdickhaus's Avatar
bdickhaus bdickhaus is offline
Super Seer
 
Join Date: Feb 2002
Location: Miami, FL
Posts: 2,035
Quote:
Originally Posted by rjh View Post
So I believe your problem is the plugin callback queue, it has a really high value (should be 0). For some reason callbacks are being put in the queue and are not being handled. I have to study the code, but it would appear that a plugin was called with an event and the plugin did not return. This is allowing the queue to fill and not empty so no plugins are getting called with event info. I guess I need to figure out a way to handle this, maybe thread the callbacks and stop calling a plugin that is not returning.

Maybe you could disable your plugins and run one at time and monitor that queue and see which plugin is causing this.
I will do that. I restarted, and right now it is going back to 0.
Reply With Quote
  #18  
Old October 22nd, 2017, 05:09 AM
psmaaswinkel's Avatar
psmaaswinkel psmaaswinkel is offline
Seer
 
Join Date: Nov 2011
Location: Europe
Posts: 74
Thanks Rich! I installed .379 this morning. I still notice the handles count increasing fast. At first impression I even think it is increasing faster than the .377 build which I ran the last week.

After 45 minutes of uptime the handles count is already 60097.

During the last previous 6 day I had .377 running. After that the handle count was > 7.000.000 with a memory consumption of around 400 MB.

=========

Current Date/Time: 22-10-2017 11:07:57
HomeSeer Version: HS3 Pro Edition 3.0.0.379
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro - Work Station
System Uptime: 0 Days 0 Hours 49 Minutes 24 Seconds
IP Address: xxx.xxx.xxx.xxx
Number of Devices: 423
Number of Events: 136
Available Threads: 200
HSTouch Enabled: True
Event Threads: 4
Event Trigger Eval Queue: 0
Event Trigger Priority Eval Queue: 0
Device Exec Queue: 0
Plugin Callback Queue: 0
HSTouch Event Queue: 0
Email Send Queue: 0
Anti Virus Installed: Windows Defender

Enabled Plug-Ins
3.1.1.24385: Blue-Iris
3.0.0.37: EasyTrigger
3.0.3.2: Plugwise Pro
30.0.0.35: RFXCOM
3.3.5.17921: SMS-Gateway
3.0.5917.35093: UltraLog3
3.0.6440.19101: UltraMon3
Reply With Quote
  #19  
Old October 22nd, 2017, 08:48 AM
rjh's Avatar
rjh rjh is online now
HomeSeer Technologies
 
Join Date: Jan 2001
Location: Bedford, NH, USA
Posts: 8,241
I have never seen the handles rise. Can you try and determine what is causing it? Disable all plugins and scripts and verify that handles are steady then turn things on?

Also, I remember dealing with this with HS2 and some users who simply moved their system to a different PC saw the issue go away.

Quote:
Originally Posted by psmaaswinkel View Post
Thanks Rich! I installed .379 this morning. I still notice the handles count increasing fast. At first impression I even think it is increasing faster than the .377 build which I ran the last week.

After 45 minutes of uptime the handles count is already 60097.

During the last previous 6 day I had .377 running. After that the handle count was > 7.000.000 with a memory consumption of around 400 MB.

=========

Current Date/Time: 22-10-2017 11:07:57
HomeSeer Version: HS3 Pro Edition 3.0.0.379
Operating System: Microsoft Windows 10 Pro - Work Station
System Uptime: 0 Days 0 Hours 49 Minutes 24 Seconds
IP Address: xxx.xxx.xxx.xxx
Number of Devices: 423
Number of Events: 136
Available Threads: 200
HSTouch Enabled: True
Event Threads: 4
Event Trigger Eval Queue: 0
Event Trigger Priority Eval Queue: 0
Device Exec Queue: 0
Plugin Callback Queue: 0
HSTouch Event Queue: 0
Email Send Queue: 0
Anti Virus Installed: Windows Defender

Enabled Plug-Ins
3.1.1.24385: Blue-Iris
3.0.0.37: EasyTrigger
3.0.3.2: Plugwise Pro
30.0.0.35: RFXCOM
3.3.5.17921: SMS-Gateway
3.0.5917.35093: UltraLog3
3.0.6440.19101: UltraMon3
Reply With Quote
  #20  
Old October 22nd, 2017, 08:58 AM
Richel Richel is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Nov 2010
Location: Northeast Florida, USA
Posts: 486
Quote:
Originally Posted by psmaaswinkel View Post
.. I still notice the handles count increasing fast. At first impression I even think it is increasing faster than the .377 build which I ran the last week.

After 45 minutes of uptime the handles count is already 60097...
How does one see the "handles" for the program?

Thanks,
Elliott
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discussions related to HS3 build 3.0.0.368 rjh HS3 / HS3PRO Discussion 530 November 7th, 2017 04:00 PM
Discussions related to HS3 build 3.0.0.362 rjh HS3 / HS3PRO Discussion 92 September 25th, 2017 08:45 PM
Discussions related to HS3 build 3.0.0.357 rjh HS3 / HS3PRO Discussion 196 September 25th, 2017 06:27 PM
Discussions related to HomeSeer Beta 3.0.0.332->356 rjh HS3/PRO Beta Releases 431 September 19th, 2017 03:35 PM
Discussions related to HS3 Build 3.0.0.312 rjh HS3 / HS3PRO Discussion 192 June 30th, 2017 10:47 AM


All times are GMT -4. The time now is 06:47 PM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC