www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > Lighting & Primary Technology Plug-ins > Lighting & Primary Technology Discussion > Insteon Plug-in (Mark Sandler)

Insteon Plug-in (Mark Sandler) Discussions related to Mark Sandler's 3rd parth plug-in for controlling Insteon devices via Smarthome's PLM interfaces (the 2412 & 2413 series controllers)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old March 31st, 2018, 01:19 PM
WarrenK WarrenK is offline
Viewer
 
Join Date: Mar 2018
Location: Northern Cal
Posts: 2
Question X10 control within Insteon Plug-in

Recent switchover to HS3 from HS2 on system running windows 10 previously XP using multiple RelayNet and RainNet controllers .

Polling all devices (in this case X10) in a location fails to return current status but for the last few devices. (Poll Devices for Status Button).

Diagnostics show x10 command out of Insteon/Smarthome 2314U collision.

Need recommendation as to correct as this is an important control issue in our 24/7 operation.
1) Are there settings to control pace of the X10 status request out of the Insteon PLM (possible settings)? or
2) Build an API to interface to the Insteon plug-in that triggers on the Poll Devices for Status Button
3) Build a set of alarm events that trigger status
Any advice/recommendation would be greatly appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old March 31st, 2018, 02:39 PM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 10,552
I have made a few changes to the plugin regarding x10. check out the beta thread

https://forums.homeseer.com/showthread.php?t=185693

Can you tell me about your setup?

how many x10 device do you have vs insteon devices?


have you tried increasing the "Response Timeout (sec)" on the plugin config page
__________________
Mark

HS3 Pro 3.0.0.368
Hardware: Insteon Serial PLM | Vista Alarm 20P with AD2USB | HAI Omnistat2 | 1-Wire HA7E | RFXrec433 | Dahua Cameras | LiftMaster Internet Gateway
Plugins: Insteon 3.0.6.23 (mine) | Vista Alarm (mine) | Omnistat 3 (by Kirby) | Ultra1Wire | RFXCOM | NetCAM | MyQ | BLRadar | Jon00 Charting
Platform: HP h8-1360t, Windows Server 2012 R2, i7-3.4GHz, 16GB memory
Reply With Quote
  #3  
Old April 7th, 2018, 09:44 PM
WarrenK WarrenK is offline
Viewer
 
Join Date: Mar 2018
Location: Northern Cal
Posts: 2
problem resolved

Mark
Thanks for your help and quick response.
Problem was multi-faceted. Several devices set to status=False (Blame me as it's a user setup issue), Extending the timeout helped significantly lower the responses for those whose status reporting were set correctly, and the few reporting (COULD NOT RETURN STATUS responses) were tracked down to collisions within the x10 RelayNet handling. WGL Designs recommends switching to local connect as opposed to X10 which we're considering.
(we control a lot of sensor based automated water handling equipment and tank level monitoring as well as irrigation).
Reply With Quote
  #4  
Old April 8th, 2018, 09:53 AM
mnsandler's Avatar
mnsandler mnsandler is offline
Insteon Overlord
 
Join Date: Apr 2005
Location: Virginia
Posts: 10,552
Quote:
Originally Posted by WarrenK View Post
Mark
Thanks for your help and quick response.
Problem was multi-faceted. Several devices set to status=False (Blame me as it's a user setup issue), Extending the timeout helped significantly lower the responses for those whose status reporting were set correctly, and the few reporting (COULD NOT RETURN STATUS responses) were tracked down to collisions within the x10 RelayNet handling. WGL Designs recommends switching to local connect as opposed to X10 which we're considering.
(we control a lot of sensor based automated water handling equipment and tank level monitoring as well as irrigation).
glad its working. thanks for reporting back.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
insteon x10, polldevice

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Insteon keypad control of z-wave plug in adamgreenberg Insteon Plug-in (Mark Sandler) 1 November 25th, 2016 06:11 PM
Insteon PLM Plug-in is moving to a licensed plug-in mnsandler Insteon Plug-in (Mark Sandler) 19 September 22nd, 2010 09:33 PM
After updating Insteon plug-in: Unable to initialize interface Insteon :Either no lic slivko626 Insteon Plug-in (Mark Sandler) 1 October 15th, 2006 01:49 AM
X-10 Devices won't Dim using the Insteon PLC & Insteon Plug-In MattPond Insteon Plug-in (Mark Sandler) 23 June 14th, 2006 02:08 AM
X10 Control using Insteon Plug-in rshome Insteon Plug-in (Mark Sandler) 1 April 16th, 2006 12:01 AM


All times are GMT -4. The time now is 09:49 AM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC