www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > HomeSeer Products & Services > HomeSeer General Discussion Area

HomeSeer General Discussion Area General discussion about HomeSeer that does not fall into any other category or are not specific to 1.x or 2.x versions of HomeSeer.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old January 2nd, 2017, 11:04 PM
ffhoov ffhoov is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2016
Location: Iowa
Posts: 15
FortrezZ MIMO2+Problems?

Has anyone been able to successfully join a FortrezZ MIMO2+ device to HS3? I bought a couple and they arrived in the mail today. When I joined them to the network they both did the following:

Neither of the two inputs showed up or work. There's a 'General Purpose' device that doesn't seem to do anything. The screenshot attached shows what showed up. The log file below shows the joining process. You'll notice there's a point in there where it says 4 out of 5 child devices were created successfully. The last things in the log are when I shorted the inputs to trigger them. They both failed.

Are these devices not fully supported by HS3? Anything I can do to make them work?

Eric

Jan-02 3:53:11 PM Z-Wave Error Set New Level for CC BASIC error - failed test for (No Parent) / Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor, CCType=COMMAND_CLASS_BASIC
Jan-02 3:53:08 PM Z-Wave Error Set New Level for CC BASIC error - failed test for (No Parent) / Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor, CCType=COMMAND_CLASS_BASIC
Jan-02 3:52:29 PM Z-Wave Error Set New Level for CC BASIC error - failed test for (No Parent) / Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor, CCType=COMMAND_CLASS_BASIC
Jan-02 3:52:22 PM Z-Wave Error Set New Level for CC BASIC error - failed test for (No Parent) / Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor, CCType=COMMAND_CLASS_BASIC
Jan-02 3:52:19 PM Z-Wave Error Set New Level for CC BASIC error - failed test for (No Parent) / Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor, CCType=COMMAND_CLASS_BASIC
Jan-02 3:52:16 PM Z-Wave Error Set New Level for CC BASIC error - failed test for (No Parent) / Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor, CCType=COMMAND_CLASS_BASIC
Jan-02 3:52:08 PM Z-Wave Error Set New Level for CC BASIC error - failed test for (No Parent) / Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor, CCType=COMMAND_CLASS_BASIC
Jan-02 3:51:39 PM Z-Wave Device: Upstairs Back Door Home Security Set to NOTIFICATION for type Home Security, Event: No Event
Jan-02 3:50:54 PM Z-Wave 4 out of 5 Child devices of node 11 were created successfully.
Jan-02 3:50:52 PM Z-Wave Getting association information for Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor
Jan-02 3:50:52 PM Z-Wave Assigning return route from node 1 to Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor
Jan-02 3:50:51 PM Z-Wave Z-Wave: Adding association for Z-Wave device Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor (Node 11, Group 3, Endpoint 3) to HomeSeer
Jan-02 3:50:50 PM Z-Wave Assigning return route from node 1 to Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor
Jan-02 3:50:49 PM Z-Wave Z-Wave: Adding association for Z-Wave device Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor (Node 11, Group 2, Endpoint 2) to HomeSeer
Jan-02 3:50:48 PM Z-Wave Assigning return route from node 1 to Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor
Jan-02 3:50:48 PM Z-Wave Z-Wave: Adding association for Z-Wave device Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor (Node 11, Group 1, Endpoint 1) to HomeSeer
Jan-02 3:50:48 PM Z-Wave Root Node Device Node 11 Z-Wave FortrezZ Multilevel Sensor was created for node 11 on network CA949194
Jan-02 3:50:47 PM Z-Wave Processing Information for Node 11 Multi-CHANNEL Command Class of SWITCH_BINARY, Endpoint 4
Jan-02 3:50:47 PM Z-Wave Processing Information for Node 11 Multi-CHANNEL Command Class of SWITCH_BINARY, Endpoint 3
Jan-02 3:50:47 PM Z-Wave Processing Information for Node 11 Multi-CHANNEL Command Class of SENSOR_MULTILEVEL_V2, Endpoint 2
Jan-02 3:50:46 PM Z-Wave Processing Information for Node 11 Multi-CHANNEL Command Class of SENSOR_MULTILEVEL_V2, Endpoint 1
Jan-02 3:49:44 PM Z-Wave Z-Wave Plus Association Root Group Information For Group 3 retrieved successfully from Node 11 Group Name=SIG2 Trigger, Profile Is General:Not Specific And the group hosts 1 Event commands.
Jan-02 3:49:43 PM Z-Wave Getting Z-Wave Plus Association Group Information (3 groups) from Node 11...
Jan-02 3:49:42 PM Z-Wave All associations for node 11 have been retrieved successfully, it supports associations on these groups: 1, 2, 3.
Jan-02 3:49:42 PM Z-Wave Node 11 Association Group 3 can have 2 associations, and currently has 0
Jan-02 3:49:42 PM Z-Wave Node 11 Association Group 2 can have 2 associations, and currently has 0
Jan-02 3:49:42 PM Z-Wave Node 11 Association Group 1 can have 2 associations, and currently has 0
Jan-02 3:49:41 PM Z-Wave Getting association information for node 11
Jan-02 3:49:41 PM Z-Wave Node 11 is a Z-Wave Plus node. Retrieving ZWPlus Info...
Jan-02 3:49:41 PM Z-Wave Node 11 is Z-Wave version: Lib: 4.34 App: 2.7
Jan-02 3:49:41 PM Z-Wave Node: 11 Supports Secure Class(es): ASSOCIATION, MULTI_INSTANCE_ASSOCIATION, POWERLEVEL, BASIC, NOTIFICATION_V3, SWITCH_BINARY, SENSOR_MULTILEVEL_V2, CONFIGURATION, MULTI_CHANNEL_V3, FIRMWARE_UPDATE_MD_V3
Jan-02 3:49:41 PM Z-Wave Node: 11 Supports Class(es): ZWAVEPLUS_INFO_V2, VERSION_V2, MANUFACTURER_SPECIFIC, DEVICE_RESET_LOCALLY, ASSOCIATION_GRP_INFO, NOTIFICATION_V3, ASSOCIATION, MULTI_INSTANCE_ASSOCIATION, POWERLEVEL, SWITCH_BINARY, SENSOR_MULTILEVEL_V2, CONFIGURATION, MULTI_CHANNEL_V3, SECURITY, FIRMWARE_UPDATE_MD_V3
Jan-02 3:49:41 PM Z-Wave Received information on 10 secure command classes from node 11
Jan-02 3:49:40 PM Z-Wave Getting SECURITY class information for node 11
Jan-02 3:49:40 PM Z-Wave Z-Wave Security Scheme and Key Exchange was successful for node 11, now waiting for the device to finish storing information before proceeding...
Jan-02 3:49:40 PM Z-Wave Security device (Node 11) is verified as operating securely in this network.
Jan-02 3:49:40 PM Z-Wave Negotiating or Verifying SECURITY SCHEME for node 11
Jan-02 3:49:40 PM Z-Wave Z-Wave manufacturer information for node 11, ID: 132=84H (FortrezZ), Type: 1123=463H, ID: 519=207H
Jan-02 3:49:40 PM Z-Wave Synchronize nodes finished. Number of device nodes to be created/added = 1
Jan-02 3:49:39 PM Z-Wave Done. Node 11 Added.
Attached Images
 
Reply With Quote
  #2  
Old January 3rd, 2017, 12:07 AM
BlairG's Avatar
BlairG BlairG is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Mar 2015
Location: Phx.Arizona
Posts: 381
I enrolled 16 of them the other day. AFTER calling the factory in Michigan all went really smooth.
They can be enrolled as secure or non secure, if you need encryption, make sure the enrolling is done in close proximity to the znet, as there is a lot of data to communicate. I enrolled mine as non secure and it went really quickly. I still had them side by side on a work table with the znet they were going to belong to.
All I needed was the two dry contact relays but it also had the other child devices for inputs and power.
__________________
Blair

HomeSeer: HS3 Pro 3.0.0.425
Hometroller S6 | Devices: 567 | Events: 191
Plug-Ins: Z-Wave .190 | HSTouch | RFXCOM | UltraRachio3
BLLAN | NetCAM | Global Cache Pro | Sonos | FitBit Seer | SDJ_Health
Reply With Quote
  #3  
Old January 3rd, 2017, 01:04 AM
ffhoov ffhoov is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2016
Location: Iowa
Posts: 15
I've tried including secure and non-secure with the controller literally less than a foot away from the MIMO2+. Still no joy. I've rescanned multiple times and removed and rejoined a couple times. No change. :-( What did you do different after you called the manufacture that made it work for you? I have plans to use both the inputs and outputs (garage door control) so I am hoping to get this to work.

Eric
Reply With Quote
  #4  
Old January 3rd, 2017, 02:21 PM
BlairG's Avatar
BlairG BlairG is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Mar 2015
Location: Phx.Arizona
Posts: 381
I was getting incomplete enrollment due to the secure communication. As soon as I switched to nonsecure, they all enrolled. I did have one out of 16 that must have had a bad radio, it would never complete the communication, sent it back and the replacement worked great. Ate you running the latest version of zwave plugin 3.0.1.97, my znets are running .21
Reply With Quote
  #5  
Old January 3rd, 2017, 02:27 PM
mikedr mikedr is offline
Seer Master
 
Join Date: Oct 2004
Location: Seattle and Phoenix
Posts: 1,197
What Z-Wave controller are you using?

While I don't have the MIMO2+, I think (??) that they may require a Z-Wave plus interface (so not a regular Z-Stick).

FWIW, you can duplicate the functionality by getting two MIMO Lites. They've been rock solid for me. At our old house, I used it exactly as you're planning, for a garage door. The input was connected to a reed sensor, and the output/relay was connected to the garage door motor to mimic the press of the garage door opener.
Reply With Quote
  #6  
Old January 4th, 2017, 02:18 PM
Dav3m Dav3m is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2016
Location: NH
Posts: 11
I've had one for a few months, and it originally paired first time 20+ feet from the controller and has been rock solid, controlling both garage doors. About a week ago it stopped responding to device open / close, but would respond to polling etc. I unpaired successfully and now when trying to pair with it 2 feet from a ZNET interface. Server is running HS3 Pro Edition 3.0.0.297 (Linux). Pairing logs are as follows...

Add Node started...
Activate the 'Add to Network' function on the device...
A new node is being added...
Adding a new SLAVE NODE...
DONE - Add Node Operation is Complete.
Done. Node 68 Added.
Reloading (importing) node information...
Synchronizing node information with HomeSeer and creating new device(s) as necessary...
Synchronize nodes finished. Number of device nodes to be created/added = 1
Z-Wave manufacturer information for node 68, ID: 132=84H (FortrezZ), Type: 1123=463H, ID: 519=207H
Negotiating or Verifying SECURITY SCHEME for node 68
Z-Wave Security Scheme and Key Exchange was successful for node 68, now waiting for the device to finish storing information before proceeding...
Getting SECURITY class information for node 68
Node: 68 Supports Class(es): ZWAVEPLUS_INFO_V2, VERSION_V2, MANUFACTURER_SPECIFIC_V2, DEVICE_RESET_LOCALLY, ASSOCIATION_GRP_INFO, NOTIFICATION_V4, ASSOCIATION, MULTI_CHANNEL_ASSOCIATION_V3, POWERLEVEL, SWITCH_BINARY_V2, SENSOR_MULTILEVEL_V4, CONFIGURATION_V3, MULTI_INSTANCE, SECURITY, FIRMWARE_UPDATE_MD_V4
Node: 68 Supports Secure Class(es): ASSOCIATION, MULTI_CHANNEL_ASSOCIATION_V3, POWERLEVEL, BASIC, NOTIFICATION_V4, SWITCH_BINARY_V2, SENSOR_MULTILEVEL_V4, CONFIGURATION_V3, MULTI_INSTANCE, FIRMWARE_UPDATE_MD_V4
Node 68 is Z-Wave version: Lib: 4.34 App: 2.7
Node 68 is a Z-Wave Plus node. Retrieving ZWPlus Info...
All associations for node 68 have been retrieved successfully, it supports associations on these groups: 1, 2, 3.
Getting Z-Wave Plus Association Group Information (3 groups) from Node 68...
Z-Wave Plus Association Root Group Information For Group 3 retrieved successfully from Node 68 Group Name=SIG2 Trigger, Profile Is General:Not Specific And the group hosts 1 Event commands.
Warning: Device synchronization/creation aborted by timeout or by the user.
Finished.
Reply With Quote
  #7  
Old January 4th, 2017, 03:15 PM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is offline
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,001
Quote:
Originally Posted by mikedr View Post
While I don't have the MIMO2+, I think (??) that they may require a Z-Wave plus interface (so not a regular Z-Stick).
It's backwards compatible.
__________________
HS3Pro 3.0.0.318 on Jetway JBC501F9Q-Q87-B i7 8GB 1874 Devices, 955 Events, 28 Plugins
Z-Wave 3.0.1.131 Z-Net 105 nodes:Leviton Vizia,Kwikset,FortrezZ Valve/Sensors,Everspring Sensors/Modules/Outlets,CT30 Stats,MIMOLites,Aeotec Smart Switches
RFXCom W800,RFXrec433,RFXtrx433|APCUPSD|Pushover|Squeezebox|weatherXML|HS Phone W2C|APCUPSD|UltraLog
UltraGCIR GC-100|UltraNetcam|UltraPioneer|Ultra1Wire|DSC PC1832|BLLED|BLTVGuide|ImperiHome|jon00 Utilities|MySensors

PHLocation|X10 CM11A IOLinc,etc
Reply With Quote
  #8  
Old January 4th, 2017, 04:15 PM
ffhoov ffhoov is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2016
Location: Iowa
Posts: 15
I made a little headway late last night but it's not completely working yet. Blair, I was formally using the latest official release of z-wave interface, I don't remember the exact version from memory but it was 3.0.1.80-something. 3.0.1.97 is beta but I noticed in the release notes that somewhere between the last official release and the .97 release they added support for the MIMO2+. I thought that was going to be the fix, and it certainly helped, but I'm not quite there yet. Now, at least input 1 works and reports to the 'General Purpose' child device. Input 2 still doesn't seem to do anything except that is shows up on the log that the main 'Parent' device switches between on and off as I short the input. Each time I try to rescan or even if I remove and rejoin the device to the network, it only installs 4 of the 5 child devices. I assume the 5th child device is the one I need for that second input.

I am using a z-wave plus interface. I realize I can use MIMOLite in place of it, but I would need 4 to do what this should be able to do. I plan to control two garage doors and use the two inputs for two separate door open sensors. There has to be something I'm missing in the setup...

Eric
Reply With Quote
  #9  
Old January 4th, 2017, 06:03 PM
Dav3m Dav3m is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2016
Location: NH
Posts: 11
After upgrading the ZNET to 1.0.22, doing a full rescan with the Fortrezz on top of the ZNET, the child devices have been created and things seem to be working fine now. Good luck to Eric to achieving similar results. Thanks to Blair for the input.

DaveM.
Reply With Quote
  #10  
Old January 4th, 2017, 06:31 PM
BlairG's Avatar
BlairG BlairG is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Mar 2015
Location: Phx.Arizona
Posts: 381
Also for additional information, goto the Fortrezz website and download the technical notes for the Mimo2+.
There is a lot more info there on using the inputs and calibrating them, Also how to adjust the momentary latch time.
Fortrezz tech support guy told me they had worked with homeseer, and spoke about changes that were going to be made to support the 2+

MIMO2+,'Multiple'Input'–'Multiple'Output'Module'Technical'Ap pendix'

Last edited by BlairG; January 4th, 2017 at 06:47 PM.
Reply With Quote
  #11  
Old January 10th, 2017, 12:08 AM
ffhoov ffhoov is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2016
Location: Iowa
Posts: 15
Update....

I reached out to Fortrezz support and I finally got a reply tonight. I explained in detail the problem and sent them a copy of the log file generated. The response I got is below. It appears that HomeSeer doesn't have it working fully. I'll be reaching out to HomeSeer for support and if that doesn't get me anywhere, I'll be sending the units back.


Eric,

Thanks for the detailed info. Unfortunately, i'm not sure there's anything we can do to help with this issue. We've actually experienced the same result in our testing. For some reason, Homeseer is not handing all the endpoints correctly. It wan'ts to make them identical, and it is causing issues. This is a problem that Homeseer needs to fix on their end. The only other alternative is if we or someone else builds a custom plug-in. Have you tried asking Homeseer tech support yet?


Steve
FortrezZ, LLC.
www.fortrezz.com
Reply With Quote
  #12  
Old January 10th, 2017, 01:57 AM
BlairG's Avatar
BlairG BlairG is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Mar 2015
Location: Phx.Arizona
Posts: 381
Sorry for all the trouble your having, All I needed was the two dry contacts for the units we installed. Looks like HS is on the hook to get them to enroll properly for you.
Reply With Quote
  #13  
Old February 14th, 2017, 04:34 PM
cfdff86 cfdff86 is offline
Viewer
 
Join Date: Feb 2017
Location: CT
Posts: 1
I am having the same issue. Only one of the two sensors is enrolling. Running the latest beta which according to the plug-in release notes should have fixed the problem.
Reply With Quote
  #14  
Old March 3rd, 2017, 10:31 PM
ffhoov ffhoov is offline
Seer
 
Join Date: Dec 2016
Location: Iowa
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by cfdff86 View Post
I am having the same issue. Only one of the two sensors is enrolling. Running the latest beta which according to the plug-in release notes should have fixed the problem.
I unfortunately gave up on the two I had and sent them back for a full refund. I sent emails back and forth with both Fortrezz and Homeseer support and they were both kind of pointing fingers at each other. I wanted to use zwave but I had a couple old Insteon I/O Link devices that did what I needed. I hope that the two of them sort out the problem and get it working because I think the MIMO2+ has a lot of potential uses. Good luck, let me know if you get it working, I would consider reordering them.
Reply With Quote
  #15  
Old June 12th, 2017, 09:49 PM
taylormia taylormia is offline
Seer Plus
 
Join Date: Aug 2015
Location: USA
Posts: 94
I had ordered the Mimo2 to be able to sense when my 20 year old analog doorbell was pressed by connecting it to an Elk 930 doorbell connector. I included the Mimo2 in secure and insecure mode several times but I always got only 4 out of 5 child devices added. The Sensor Binary device would never be added.
I called HS support and was told that they have not been able to implement the Mimo2 in the current Zwave plugin versions 124 and 128 (beta) and so it is not supported.
The Mimolite is supported and I have ordered one.
Reply With Quote
  #16  
Old August 15th, 2017, 09:00 AM
barto barto is offline
Seer
 
Join Date: Mar 2012
Location: UK
Posts: 32
Quote:
Originally Posted by taylormia View Post
I had ordered the Mimo2 to be able to sense when my 20 year old analog doorbell was pressed by connecting it to an Elk 930 doorbell connector. I included the Mimo2 in secure and insecure mode several times but I always got only 4 out of 5 child devices added. The Sensor Binary device would never be added.
I called HS support and was told that they have not been able to implement the Mimo2 in the current Zwave plugin versions 124 and 128 (beta) and so it is not supported.
The Mimolite is supported and I have ordered one.
I hope they are still looking into supporting this? a devices that has two inputs and two outputs would be very useful! (Is there any others?)
Reply With Quote
  #17  
Old August 15th, 2017, 10:04 PM
taylormia taylormia is offline
Seer Plus
 
Join Date: Aug 2015
Location: USA
Posts: 94
You may want to call Homeseer support at 603-471-2816 to find out if the Mimo2 is supported. I'm not aware of Mimo2 alternatives - but my Mimolite/ELK-930 combination is working very well.
Reply With Quote
  #18  
Old February 28th, 2018, 06:18 PM
Timon's Avatar
Timon Timon is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Mar 2017
Location: Tustin, CA
Posts: 418
Quote:
Originally Posted by taylormia View Post
You may want to call Homeseer support at 603-471-2816 to find out if the Mimo2 is supported. I'm not aware of Mimo2 alternatives - but my Mimolite/ELK-930 combination is working very well.
I'll ask here first.

RJH,

Is the MIMO2+ fully supported now??? I need to order one and would rather not go through the exercise only to find out it doesn't and have to return them.
__________________
John (N6BER), Joyce, Lucas (Golden Ret mix), Bella (Great Pyrenees) and Lance (GP).

HomeSeer Version: HS3 Standard 3.0.0.435
Linux version: hs3 4.14.34-v7+ #1110 SMP Mon Apr 16 15:18:51 BST 2018 armv7l GNU/Linux
Mono version: 5.12.0.226
Z-NET V2 - Version 1.0.23
Number of Devices: 257
Number of Events: 320
Available Threads: 399
HSTouch Enabled: True

3.0.0.13: AirplaySpeak
3.0.0.48: EasyTrigger
3.0.1.109: PHLocation
0.0.0.42: Pushover 3P
3.0.1.190: Z-Wave
Reply With Quote
  #19  
Old May 24th, 2018, 06:50 PM
randman randman is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Jun 2011
Location: NY
Posts: 482
Angry

I'm a long time user of Mimolite's. I have many Mimolite's, and some have been up for years. No problems.

I decided to get the Mimo2+ (I especially like that they are Z-Wave Plus devices, unlike the Mimolites). I added a Mimo2+ using both secure and non-secure. Either way, I only get these devices:

FortrezZ Multilevel Sensor
General Purpose
Power Management Notification
Switch Binary 3
Switch Binary 4


There are no Sensor binary devices (I was expecting two of them).

So, sounds like HomeSeer and/or Mimo2+ still do NOT work together :-(
Reply With Quote
  #20  
Old May 24th, 2018, 06:58 PM
randman randman is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Jun 2011
Location: NY
Posts: 482
FWIW, I rescanned the Mimo2+. Didn't help. Still missing the Sensor devices.

I'm using Z-NET with the latest GA release (1.0.22), and HomeSeer 3.0.0.435.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FortrezZ MimoLite jsyers HomeSeer General Discussion Area 14 January 31st, 2016 11:27 AM
New Fortrezz Mimolite 2 mikedr Lighting & Primary Technology Discussion 0 October 10th, 2015 07:49 AM
Fortrezz WV-01 Water Valve Problems Ronnie HomeSeer Z-Wave Plug-in 4 June 17th, 2014 11:50 AM
Installation problems with z-troller and Fortrezz WV-01 - Solved! Ronnie HomeSeer Z-Wave Plug-in 2 September 8th, 2012 06:22 PM
SSA2 Fortrezz siren problems Daigaard Lighting & Primary Technology Discussion 1 June 20th, 2012 01:57 PM


All times are GMT -4. The time now is 08:48 PM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC