www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > Media Plug-ins > Media Discussion > SqueezeBox Plug-In (3P)

SqueezeBox Plug-In (3P) Discussion area for the SqueezeBox plug-in by PCP.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old January 6th, 2016, 03:59 PM
rhardcore rhardcore is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2015
Location: VA
Posts: 159
Red Warning Does TTS with Squeezebox Plugin not work on HS6 running HS3?

I am using a new HS6 Standard with 4GB of RAM, as below:

Current Date/Time: 1/6/2016 2:27:31 PM
HomeSeer Version: HS3 Standard Edition 3.0.0.208
Operating System: Microsoft Windows Embedded Standard - Work Station
System Uptime: 1 Day 22 Hours 24 Minutes 6 Seconds
IP Address: 192.168.1.11
Number of Devices: 184
Number of Events: 50

Enabled Plug-Ins
3.0.0.89: HSTouch Server
3.0.0.11: NetCAM
1.0.0.2: Restart
3.0.0.21: Sonos
3.1.3.2: SqueezeBox
3.0.1.0: ThinkingCleaner
3.0.1.54: Z-Wave

I am running:
purchased version of the Squeezebox PI.
LMS version 7.7.5 (stock configurations) on this same HS6 server.
SqueezeLite Clients on Raspberry PIs (PiCorePlayer v1.191 https://sites.google.com/site/picoreplayer/home/news very cool stuff and they have my donations :)
All Players have speak volume maxed.
I play music all day long and that works well. HS and the SB PI can control the squeezelite players for track selection, volume, etc.


The pdf that you created is great and better than most; however, there are some typos in the sections that have code samples. This isn't good, and I am getting syntax errors.

In the pdf, you have:
hs. Speak "hello", False, LMS:Player 1

However, I know that it should at least be changed to:
hs.Speak "hello", False, LMS:Player 1

I am still getting a syntax error. The name of my server is hometroller and not LMS, so mine reads:
hs. Speak "hello", False, hometroller:*

When I enter this in the control panel Immediate Script Command section, I get in the log file:

Jan-06 14:38:56 Error Running script(2) &hs.Speak "hello, test, test, one, two, three", False, hometroller:*, init error: Syntax error

Also, no changes happen in the playlist of the squeezelite players.

If I run the following instead
&hs.Speak "hello, test, test, one, two, three", False, hometroller:*

then the following happens:

C:\Program Files\HomeSeer HS3\html\SqueezeBox\SpeakIn_8.mp3
and
C:\Program Files\HomeSeer HS3\html\SqueezeBox\SpeakIn_8.wav
are created

The playlist for my squeezelite player is amended with
http://192.168.1.11/Squeezebox/SpeakIn_8.mp3
appearing below the Pandora listing.

The audio on the squeezelite player goes silent.
Every connected speaker client (phone, HS table unit, etc.) speaks the TTS.

Eventually, the listing in the squeezelite player playlist for the .mp3 file disappears and the music resumes.

The files in the
C:\Program Files\HomeSeer HS3\html\SqueezeBox
directory aren't removed. They just stay there until I manually delete them.


I have noticed something interesting. If I add the
C:\Program Files\HomeSeer HS3\html\SqueezeBox
directory as a music location in LMS, I can see the audio files in the LMS media browser and play the .mp3 files. The wave files aren't able to be played by my squeezelite players (just silence), but the mp3's play fine.

If I add that
http://192.168.1.11/Squeezebox/SpeakIn_8.mp3
to the TuneIn menu in the LMS media control, it errors out and doesn't play on the squeezelite player


I've attached the configuration in the SqueezeBox PI menus in the form of screenshots.

Please tell me how to work through this. I have already purchased two copies of your plug in, one for my lab and one that is installed at a customer site. I have the TTS working with Sonos as well via the (free) Sonos PI. That was only about 10 minutes to set up. I have been struggling with this PI for several days to no avail.

Thank you.
Attached Images
   
Reply With Quote
  #2  
Old January 6th, 2016, 04:07 PM
waynehead99 waynehead99 is offline
Super Seer
 
Join Date: May 2015
Location: Colorado
Posts: 1,978
I am interested in this as well since I have the same exact problem. I am running on a regular computer though versus the S6.

I tried getting this to work months ago and gave up. I have a raspberry PI I am using as a squeezebox lite which works perfectly for music, but TTS has the same affect as you mention above.
Reply With Quote
  #3  
Old January 6th, 2016, 08:07 PM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,647
I suggest you try the following to better understand the issue:

1) try playing the mp3 file with windows media layer or other player. can you hear the text you were trying to speak?

2) if above worked, try playing the same mp file in LMS either via the url or copy the mp3 file into your LMS library. can you hear the text you were trying to speak? If yes, it might some connection issue where LMS cannot stream the file. If no, i would look at the LMS configuration to speak these mp3 files. It could be that in the LMS server or player client, codex are not there or these type of mp3 files have issues.

So try this first to narrow it down.


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply With Quote
  #4  
Old January 6th, 2016, 09:42 PM
rhardcore rhardcore is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2015
Location: VA
Posts: 159
Quote:
Originally Posted by rhardcore View Post
I have noticed something interesting. If I add the
C:\Program Files\HomeSeer HS3\html\SqueezeBox
directory as a music location in LMS, I can see the audio files in the LMS media browser and play the .mp3 files. The wave files aren't able to be played by my squeezelite players (just silence), but the mp3's play fine.

If I add that
http://192.168.1.11/Squeezebox/SpeakIn_8.mp3
to the TuneIn menu in the LMS media control, it errors out and doesn't play on the squeezelite player

See OP. I've done that. I can play the files from any web browser on the network. If I play them through the LMS like a normal mp3 file, they play fine.

It seems to be a way the path is being sent to the players.
Reply With Quote
  #5  
Old January 7th, 2016, 10:51 PM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,647
I will need to think about that one a bit more over the weekend.
Reply With Quote
  #6  
Old January 7th, 2016, 10:54 PM
waynehead99 waynehead99 is offline
Super Seer
 
Join Date: May 2015
Location: Colorado
Posts: 1,978
I was also able to do the same. Play the sound by the link in IE. Also I see the antenna icon in LMS when it should play and then goes back to music. If you need something else from me please let me know
Reply With Quote
  #7  
Old January 8th, 2016, 05:07 AM
TinkerThor TinkerThor is offline
Seer
 
Join Date: Nov 2015
Location: Bergen, Norway
Posts: 7
Same problem with Squeezebox plugin

Hi all!
I have exactly the same problems with the Squeezebox plugin.
I have used many hours to try to google abouth this to no avail, so I really hope you guys have some solution!
I have 5 squeezeboxes around the house. They plays music and everything else is working, as descibed in this thread.
If I can do any testing, please let me know!
Reply With Quote
  #8  
Old January 10th, 2016, 05:13 PM
rhardcore rhardcore is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2015
Location: VA
Posts: 159
Updates?

Hello, again. Any updates?

Thank you,
Raymond
Reply With Quote
  #9  
Old January 10th, 2016, 07:32 PM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,647
Does TTS with Squeezebox Plugin not work on HS6 running HS3?

I spent some time in the morning to attempt to reproduce it but no luck. I plan to look a bit further into it tonight. Could one of you try the following: copy a mp3 song that you know works fine in LMS to the HS3 server into the plugin folder in the hs3 html directory and then play the song by streaming it in the LMS via the hs3 url. Trying to determine if it is the type of m3 file of the hs3 streaming...


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply With Quote
  #10  
Old January 10th, 2016, 10:45 PM
rhardcore rhardcore is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2015
Location: VA
Posts: 159
Quote:
Originally Posted by pcp View Post
copy a mp3 song that you know works fine in LMS to the HS3 server into the plugin folder in the hs3 html directory
Complete. Copied.

Quote:
Originally Posted by pcp View Post
and then play the song by streaming it in the LMS via the hs3 url.
Complete. Works. Played fine both on the HS3 directly and in LMS over to the listening squeezelite player. (remember that HS3 and LMS are on the same server for me)


Quote:
Originally Posted by pcp View Post
Trying to determine if it is the type of m3 file of the hs3 streaming...
I think you may be on to something. I can play this mp3 I just used anywhere. I can play it in LMS by having it in the media folder library and selecting the song. I can also play it by doing the TuneIn http:// streaming.

However, the mp3 that the SB PI TTS creates can only be played by LMS when I drop it into the media folder library and select the file inside LMS. The TuneIn streaming doesn't work.


Thanks,
Raymond
Reply With Quote
  #11  
Old January 11th, 2016, 09:01 AM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,647
Thanks this helps. I tried to reproduce it again last night without success. On which hardware and os is LMS running? Here i have it on Windows and ReadyNAS.


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply With Quote
  #12  
Old January 11th, 2016, 09:02 AM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,647
I will also see if i can create the mp3 file using different formats


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply With Quote
  #13  
Old January 11th, 2016, 10:34 AM
waynehead99 waynehead99 is offline
Super Seer
 
Join Date: May 2015
Location: Colorado
Posts: 1,978
Quote:
Originally Posted by pcp View Post
Thanks this helps. I tried to reproduce it again last night without success. On which hardware and os is LMS running? Here i have it on Windows and ReadyNAS.


Sent from my iPad using Tapatalk
Personally here, I haven't chimed in too much because my replication is identical to the issue above.

I have my LMS installed on the same machine as HS (but previously when I tried this and failed they were separate). Tried this on both server 2012 and currently I am on windows 10.
Reply With Quote
  #14  
Old January 11th, 2016, 01:14 PM
rhardcore rhardcore is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2015
Location: VA
Posts: 159
It is a standard Hometroller HS6 by HomeSeer. They are windows 7 embedded, 32 bit. Celeron processors. I am running 4 GB of RAM. It was the same story when I was running on Windows 8 64 bit VM, though. I've only been able to reproduce the behavior I see on various platforms. Ive actually never been able to get it to work. Perhaps you could try on a VM setup similar to what we all have. Vanilla install with just the HomeSeer, your plugin and LMS. That would ensure you don't actually have some other enabling technology running that we are all missing.
Reply With Quote
  #15  
Old January 11th, 2016, 11:35 PM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,647
Can one of you post a (small) mp3 file that does not work? Thanks
Reply With Quote
  #16  
Old January 11th, 2016, 11:58 PM
rhardcore rhardcore is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2015
Location: VA
Posts: 159
I can't right now. If I turn on the TTS plugin and have it create something, it will interrupt the playlist that is running and keeping my son asleep. Suddenly killing the music would wake him up. Perhaps tomorrow, unless someone else beats me to it.
Reply With Quote
  #17  
Old January 13th, 2016, 10:15 AM
rhardcore rhardcore is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2015
Location: VA
Posts: 159
Quote:
Originally Posted by pcp View Post
Can one of you post a (small) mp3 file that does not work? Thanks
This may take some time, given what I described in the thread above. In the mean time, can you please post up an mp3 that works fine for you? Those of us who are having this same issue can then see if it works for any of us.

Thanks,
Raymond
Reply With Quote
  #18  
Old January 16th, 2016, 02:27 PM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,647
Quote:
Originally Posted by rhardcore View Post
This may take some time, given what I described in the thread above. In the mean time, can you please post up an mp3 that works fine for you? Those of us who are having this same issue can then see if it works for any of us.

Thanks,
Raymond
Attached is wav and mp3 file I just generated on my system. LMS payers (sqqueezebox3, radio, boom,...) played it fine. Both LMS and HS3/Squeezebox plugin are running on a Windows 7 Pro PC when I ran this test (I have LMS on an older ReadyNAS as well and works fine as well). Give it a try. When any of you run into a problem, do you see any error in the LMS logs?
Attached Files
File Type: zip LMS_TTS.zip (214.5 KB, 8 views)
Reply With Quote
  #19  
Old January 16th, 2016, 06:48 PM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,647
Could any of you running into the issue check the media type (sample rate, bit rate, etc) of the files that are generated on your system when TTS is spoken? I have interst in the information for both the wav file and the mp3 file. Attached is the format for the two files from the prior post.

The wav file is created first by HS3 using the voice that was specified in the configuration. The wav file is then converted to an mp3 file (it that is what you are using).

Also have you tried not to use the wav file instead of the mp3 format (uncheck the option in the plugin configuration)? Ensure LMS is setup to play wav files.
Attached Images
 
Reply With Quote
  #20  
Old January 24th, 2016, 09:39 AM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,647
Did any of you had a chance to try the above mp3 files, and check the wav/mp3 files generated in your setup (which is voice dependent)?


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SqueezeBox plugin V3.x for HS3 pcp SqueezeBox Plug-In (3P) 171 August 10th, 2017 07:41 AM
Squeezebox plug-in for HS2 won't work risquare SqueezeBox Plug-In (3P) 1 November 27th, 2014 07:47 AM
SqueezeBox plugin V2.1.0 beta pcp SqueezeBox Plug-In (3P) 138 January 30th, 2013 08:39 AM
SqueezeBox plugin V1.6.0 beta 1 available pcp SqueezeBox Plug-In (3P) 3 February 24th, 2009 11:18 PM
HS Touch Samples that Work with SqueezeBox Player/Rxr smilligan SqueezeBox Plug-In (3P) 3 February 9th, 2009 08:46 AM


All times are GMT -4. The time now is 11:59 PM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC