www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > HomeSeer Products & Services > HomeSeer General Discussion Area

HomeSeer General Discussion Area General discussion about HomeSeer that does not fall into any other category or are not specific to 1.x or 2.x versions of HomeSeer.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old July 11th, 2018, 03:48 PM
docfxit docfxit is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 42
Setting up Z-Stick Gen5

I found the setup instructions here:
https://www.homeseer.com/pdfs/Z-Stic...structions.pdf

It says if you don't see the port in device manager to download the drivers from here:
ftp://ftp.homeseer.com/p
ub/CP210x_VCP_Win7.exe

For Win7. I don't see the port in Ports. I do see one item in Unknown.
When I go to the FTP site it asks for a user name and password.

Can someone please either let me know the user name and password or direct me to another location for me to download the driver?

Thank you,

Docfxit
Reply With Quote
  #2  
Old July 11th, 2018, 04:29 PM
docfxit docfxit is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 42
I found a driver for the Z-Stick at:
https://aeotec.freshdesk.com/support...vers-inf-files

I don't know if the manufactures driver (the one I downloaded) or the HomeSeer driver is better for HomeSeer.

Thanks,
Docfxit
Reply With Quote
  #3  
Old July 11th, 2018, 04:35 PM
docfxit docfxit is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 42
I'm trying to follow the instructions for installing a Z-Stick Gen5 at:
https://www.homeseer.com/pdfs/Z-Stic...structions.pdf

It says to "Start your HomeSeer system and from the web interface, click “Setup” button and then the “Interfaces” tab."

I found the Setup button. I can't find the Interfaces tab.

Could someone please direct me to the Interfaces tab?

Thank you,
Docfxit
Attached Images
 
Reply With Quote
  #4  
Old July 11th, 2018, 04:52 PM
cowinger cowinger is offline
Seer Master
 
Join Date: Mar 2017
Location: Colorado
Posts: 954
Quote:
Originally Posted by docfxit View Post
I'm trying to follow the instructions for installing a Z-Stick Gen5 at:
https://www.homeseer.com/pdfs/Z-Stic...structions.pdf

It says to "Start your HomeSeer system and from the web interface, click “Setup” button and then the “Interfaces” tab."

I found the Setup button. I can't find the Interfaces tab.

Could someone please direct me to the Interfaces tab?

Thank you,
Docfxit
I think it may be referring to this:

1. plug-ins tab
2. z-wave
3. controller management
4. click on arrow left of z-stick
5. pick your controller under interface model
6. change com port to what is in the device manager under com ports

I think the drivers get loaded automatically in W10 when you plug it in the usb port on the computer for the first time.
Reply With Quote
  #5  
Old July 11th, 2018, 05:40 PM
docfxit docfxit is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 42
Thanks for the reply...

Quote:
Originally Posted by cowinger View Post
I think it may be referring to this:

1. plug-ins tab
2. z-wave
When I go to the Plug-ins tab I see HomeSeer Z-wave but not Z-wave.
I think the HomeSeer Z-wave is different.

Quote:
Originally Posted by cowinger View Post
3. controller management
4. click on arrow left of z-stick
5. pick your controller under interface model
6. change com port to what is in the device manager under com ports

I think the drivers get loaded automatically in W10 when you plug it in the usb port on the computer for the first time.
I'm running Windows 7.

Thanks,
Docfxit
Attached Images
 
Reply With Quote
  #6  
Old July 11th, 2018, 05:50 PM
zwolfpack zwolfpack is offline
Seer Master
 
Join Date: Sep 2015
Location: Orange County, California, USA
Posts: 992
He meant Plug-ins->Z-Wave

From menu bar, click PLUG-INS, then select Z-Wave->Controller Management from the pop-up.
From there, click Add Interface
Select Interface Model 'Aeon Labs Aoetec Z-Stick'
Select the proper COM port.

For the driver, you can get it directly from the manufaturer:
https://www.silabs.com/documents/pub...ws_Drivers.zip

(from https://www.silabs.com/products/deve...ge-vcp-drivers)
Reply With Quote
  #7  
Old July 11th, 2018, 06:15 PM
docfxit docfxit is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 42
Quote:
Originally Posted by zwolfpack View Post
He meant Plug-ins->Z-Wave

From menu bar, click PLUG-INS, then select Z-Wave-
I don't see Z-Wave. Could you please post a screen shot where Z-Wave is supposed to be?

Thank you,
Docfxit
Reply With Quote
  #8  
Old July 11th, 2018, 06:41 PM
cowinger cowinger is offline
Seer Master
 
Join Date: Mar 2017
Location: Colorado
Posts: 954
Quote:
Originally Posted by docfxit View Post
I don't see Z-Wave. Could you please post a screen shot where Z-Wave is supposed to be?

Thank you,
Docfxit
Here you go. Click on controller management and follow what zwolfpack said from the part where it says add interface. You will see what is behind the drop downs.
Attached Images
 
Reply With Quote
  #9  
Old July 11th, 2018, 06:55 PM
brientim brientim is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2011
Location: Australia
Posts: 363
Setting up Z-Stick Gen5

It is listed as HomeSeer Z-Wave but once you have added it, it will only say z-wave.

Once you start the z-wave plug in give a little while to full start and then it will be in the menu as displayed above.



To start click on the switch under Enable. You will see it go from Red to Green
Reply With Quote
  #10  
Old July 11th, 2018, 06:56 PM
docfxit docfxit is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 42
The only option in my pull down under Plug-Ins is Manage.

How can I get the rest of them?

Thank you,

Docfxit
Attached Images
 
Reply With Quote
  #11  
Old July 11th, 2018, 07:02 PM
cowinger cowinger is offline
Seer Master
 
Join Date: Mar 2017
Location: Colorado
Posts: 954
Quote:
Originally Posted by docfxit View Post
The only option in my pull down under Plug-Ins is Manage.

How can I get the rest of them?

Thank you,

Docfxit
It looks like to me that you don't have any plugins installed. If you select Manage what do you get?

If I am wrong then maybe someone else can chime in. I think brientim is on the right track. You need to load the z-wave plugin.
Reply With Quote
  #12  
Old July 11th, 2018, 07:06 PM
brientim brientim is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2011
Location: Australia
Posts: 363
We can’t see what plugin is installed but his screen grab shows none enabled and therefore not started.

Reply With Quote
  #13  
Old July 11th, 2018, 07:07 PM
docfxit docfxit is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 42
Quote:
Originally Posted by cowinger View Post
It looks like to me that you don't have any plugins installed. If you select Manage what do you get?
I get the screen on post#5
I don't have any plugins installed. I'm just starting out trying to figure out what to do next.

Thanks,

Docfxit
Reply With Quote
  #14  
Old July 11th, 2018, 07:11 PM
brientim brientim is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2011
Location: Australia
Posts: 363
Setting up Z-Stick Gen5

Click on the checkbox to the left of the HomeSeer Plug In and then just above it a new option will appear which enable you to install. See my screen in post #12 but where it stated Remove will be where you need to click to install. Once installed click on the enable.
Reply With Quote
  #15  
Old July 11th, 2018, 07:14 PM
brientim brientim is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2011
Location: Australia
Posts: 363
See HomeSeer YouTube guide for full picture

Reply With Quote
  #16  
Old July 11th, 2018, 07:17 PM
cowinger cowinger is offline
Seer Master
 
Join Date: Mar 2017
Location: Colorado
Posts: 954
Quote:
Originally Posted by docfxit View Post
I get the screen on post#5
I don't have any plugins installed. I'm just starting out trying to figure out what to do next.

Thanks,

Docfxit
You must have corrected it from post #4 to 5 in post #13. That through me until I did a redraw. brientim has you covered.
Reply With Quote
  #17  
Old July 11th, 2018, 07:23 PM
brientim brientim is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2011
Location: Australia
Posts: 363
Starting off is a learning curve and there are great folks here that are very willing to help... the forum is full of great info but maybe a little overwhelming and that is why I added the link to Homeseer video tutorials.

Regardless of brand of the z-wave stick the processes are the same
Reply With Quote
  #18  
Old July 11th, 2018, 07:24 PM
docfxit docfxit is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 42
I selected Plugin HomeSeer Z-Wave, Download and Install. It's been stuck on Downloading for a long time now.

Any suggestions?

Thanks,

Docfxit
Attached Images
 
Reply With Quote
  #19  
Old July 11th, 2018, 07:43 PM
docfxit docfxit is offline
Seer
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 42
I shutdown HomeSeer.
I started HomeSeer.
I managed to install Z-wave.
It's enabled. At the end it's disabled.
The pull down still only shows Manage.
I don't see how I can configure Z-Wave.

Docfxit
Attached Images
 
Reply With Quote
  #20  
Old July 11th, 2018, 07:43 PM
brientim brientim is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Sep 2011
Location: Australia
Posts: 363
Not really. It must download and it isn’t very big. Ever time you go to this page it will download the latest details on all plugins; including 3rd party links, and this can sometimes perform slow.

For Sh?@ & Giggles, go to the Beta Section and in there will be the latest Beta release of the z-wave.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Does Aeotec Z-Stick Gen5 work with HSPro2 Andrew44 HS2 / HSPRO 1 January 13th, 2018 03:16 AM
Z-stick Gen5 Backup Simonk HomeSeer Z-Wave Plug-in 7 November 30th, 2016 10:52 AM
Using Z-Stick Gen5 to import devices CelticWebs HomeSeer Z-Wave Plug-in 6 November 22nd, 2016 04:47 PM
Aeon z-stick gen5 Mrtiger HomeSeer Hardware 2 November 2nd, 2016 05:37 PM
Backup Software for Z-Stick GEN5 available TomKassel Lighting & Primary Technology Discussion 2 March 10th, 2016 02:28 PM


All times are GMT -4. The time now is 11:13 PM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC