www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > Analog & Digital IO Device Plug-ins > Analog & Digital IO Discussion > Arduino Plugin (3P)

Arduino Plugin (3P) Discussions related to the Arduion plugin for HS3 by enigmatheatre

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old May 1st, 2017, 12:23 AM
logbuilder logbuilder is offline
Seer Master
 
Join Date: Nov 2016
Location: Pacific North West
Posts: 540
Tried to update to 1.0.0.141 beta - failed

Today I tried to update from 1.0.0.139 to 1.0.0.141 beta. Tried several times and it failed each time. I'm looking forward to testing the nodeMCU API sketch.

Here is a screen cap of the error log:
Attached Images
 
Reply With Quote
  #2  
Old May 1st, 2017, 11:54 AM
enigmatheatre's Avatar
enigmatheatre enigmatheatre is offline
Super Seer
 
Join Date: Oct 2009
Location: Aberdeen Scotland UK
Posts: 1,714
I have just run this update on two systems here and it is fine. Try to disable the plugin, restart homeseer, update the plugin then restart the plugin and see if that works.

Greig.
__________________
Zwave = Z-Stick, 3xHSM100™ 7xACT ZDM230, 1xEverspring SM103, 2xACT HomePro ZRP210.
X10 = CM12U, 2xAM12, 1xAW10, 1 x TM13U, 1xMS13, 2xHR10, 2xSS13
Other Hardware = ADI Ocelot + secu16, Global Cache GC100, RFXtrx433, 3 x Foscams.
Plugings = RFXcom, ActiveBackup, Applied Digital Ocelot, BLDeviceMatrix, BLGarbage, BLLAN, Current Cost, Global Cache GC100,HSTouch Android, HSTouch Server, HSTouch Server Unlimited, NetCAM, PowerTrigger, SageWebcamXP, SqueezeBox, X10 CM11A/CM12U.
Scripts =
Various
Reply With Quote
  #3  
Old May 1st, 2017, 01:55 PM
fvhemert fvhemert is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Jun 2008
Location: The Netherlands
Posts: 242
Do I also need to update the sketches on the Arduino's for this update or is it a only plugin update?

BTW. the link to the release notes end up in a "File not found - Sorry, that file doesn’t live here anymore. It might have been moved or made private. "
__________________
François van Hemert


HomeSeer Version: HS3 Standard Edition 3.0.0.368
Operating System: Microsoft Windows 10 Enterprise - Work Station
Number of Devices: 529
Number of Events: 242
Available Threads: 400

Enabled Plug-Ins
3.0.0.20: A10
1.0.0.142: Arduino Plugin
3.0.0.14: NetCAM
0.0.0.34: Pushover 3P
1.0.0.5: Restart
3.1.4.15: SqueezeBox
3.0.0.76: weatherXML
3.0.1.147: Z-Wave
Reply With Quote
  #4  
Old May 1st, 2017, 02:03 PM
enigmatheatre's Avatar
enigmatheatre enigmatheatre is offline
Super Seer
 
Join Date: Oct 2009
Location: Aberdeen Scotland UK
Posts: 1,714
Quote:
Originally Posted by fvhemert View Post
Do I also need to update the sketches on the Arduino's for this update or is it a only plugin update?
This update only updates the API mode so if your boards use the standard sketch then you will not need to update the Boards but there is also no new features so there is not much point in updating unless you use the API sketch.

The API sketch has had a bit of an overhaul and if you are using it on other boards they will also need to be updated.

Greig.
Reply With Quote
  #5  
Old May 1st, 2017, 02:06 PM
fvhemert fvhemert is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Jun 2008
Location: The Netherlands
Posts: 242
Thanks Greig, I hold off for now since I am not using the API mode.

Not sure if you seen this (seems like we were posting at the same time:
BTW. the link to the release notes (updater) end up in a "File not found - Sorry, that file doesn’t live here anymore. It might have been moved or made private. "
Reply With Quote
  #6  
Old May 1st, 2017, 02:08 PM
rprade's Avatar
rprade rprade is online now
OverSeer
 
Join Date: Jan 2014
Location: Colorado
Posts: 5,638
Quote:
Originally Posted by fvhemert View Post
Do I also need to update the sketches on the Arduino's for this update or is it a only plugin update?
I just installed 1.0.0.141 without issue. As is common with most plug-ins for the last several months, it installed successfully but failed to initialize after installation. I had to disable/enable the plug-in to get it started. I think this is a HomeSeer problem as it affects most updates.

With 1.0.0.141 Available Sketch Version = 1.0.0.134, API Version = API1.0.0.140, so it depends on the version you are currently running.
__________________
Randy Prade
Aurora, CO
Prades.net

"Do or do not, there is no try"
-Yoda

PHLocation - Pushover - EasyTrigger - UltraECM3 - Ultra1Wire3 - Arduino
Reply With Quote
  #7  
Old May 2nd, 2017, 01:53 AM
logbuilder logbuilder is offline
Seer Master
 
Join Date: Nov 2016
Location: Pacific North West
Posts: 540
Well, based on your experiences, I have to assume I am doing something wrong in regards to installing the 141 beta. I'll be away for the next couple of weeks but will be unable but anxious to test upon my return.

Could anyone possibly post or PM me the default API sketch for a nodeMCU? I can learn about how it works during my away time. The SendToHS and FromHS functions look pretty straight forward. If I have the base API sketch, I can probably make some coding progress before I am able to resolve the upgrade problem. Under 139 I don't see an option to download API.
Reply With Quote
  #8  
Old May 2nd, 2017, 02:36 AM
fvhemert fvhemert is offline
Seer Deluxe
 
Join Date: Jun 2008
Location: The Netherlands
Posts: 242
Updated the plugin from 1.0.0.139 to 1.0.0.141 without any problems.

Like always I followed the following steps:
1. Shutdown HS3
2. Copy the HS3 directory to a backup location (just in case )
3. Start HS3
4. Disable the plugin to prevent "file in use"
5. Update the plugin
6. Enable the plugin
Reply With Quote
  #9  
Old May 19th, 2017, 03:44 AM
logbuilder logbuilder is offline
Seer Master
 
Join Date: Nov 2016
Location: Pacific North West
Posts: 540
Back from vacation. Today was the first chance I had to mess around with the API mode. After several tries, I got the PI upgraded to 142. I was on 138 I think. I've figured it out mostly. I have multiple sensors working across several API sketches and am testing more now. I really like it so far. Very straight forward.

The thing I did get frustrated with was the board configs. I would add one as IP attached nodeMCU API and then another also as the same. Somehow it kept trying to revert to a comm port. I think there is some wackyness in the config UI as far as COM port vs IP. Swapping back and forth between boards is when I saw it. I probably added and deleted 3 times before I got all devices to 'stick'.

I am looking forward to adding a few more devices. A DT11 is on the list for tomorrow and probably a CO sensor too. Having outside temp and humidity will be new inputs. My furnace is inside so CO sensing is a plus.

My main focus this weekend is getting all Arduinos moved to a common sketch on the API framework. These devices are physically spread out. I'm having comm reliability issues. Uptime is really important for me. I can get good signal to them at the edges but my suspicion is that the little nodeMCU doesn't have enough power to get back reliably. I do have two extenders I can play around with to characterize what is going on. Also have Netgear analyzer on android. That helps a lot.

Hopefully the weather will be decent. I'll report back.
Reply With Quote
  #10  
Old May 19th, 2017, 04:37 AM
petez69's Avatar
petez69 petez69 is offline
Seer Master
 
Join Date: Oct 2005
Location: Alice Springs, Australia
Posts: 781
Quote:
Originally Posted by logbuilder View Post
Back from vacation. Today was the first chance These devices are physically spread out. I'm having comm reliability issues.
And there is NO opportunity to run Ethernet ? I was going to go down the wireless path but like you I need it to just work....the ethernet has been totally rock solid....
Reply With Quote
  #11  
Old May 19th, 2017, 05:26 AM
logbuilder logbuilder is offline
Seer Master
 
Join Date: Nov 2016
Location: Pacific North West
Posts: 540
Would have to be 200+ feet of cat 5 buried grade. I'm not up to trenching that.

I'm hopeful I can balance with the two extender networks I have.
Reply With Quote
  #12  
Old May 19th, 2017, 10:33 PM
logbuilder logbuilder is offline
Seer Master
 
Join Date: Nov 2016
Location: Pacific North West
Posts: 540
All nodeMCUs have been updated to the API sketch. They now all have temp and humidity reporting in addition to motion and door/window sensing. Working great.

Still have some comm issues at the edge but that is a project for tomorrow.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Update to 17.0.4 failed vasrc mcsSprinklers 2 January 21st, 2017 04:48 PM
update to (2.0.30.0) failed ajachierno BLLAN (3P) 3 August 12th, 2016 05:33 AM
Update Failed donstephens BLGData (3P) 3 June 19th, 2015 04:34 PM
Update Failed 2.0.79 Rube Goldberg BLRadar (3P) 5 May 31st, 2015 09:58 AM
update failed garycc HS2 / HSPRO 2 July 21st, 2009 08:14 PM


All times are GMT -4. The time now is 11:09 PM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC