www.homeseer.com    
 

Go Back   HomeSeer Message Board > Energy Management Plug-ins > Energy Management Discussion > APCUPSD Plugin (3P)

APCUPSD Plugin (3P) Discussions related to the APCUPSD UPS monitoring plugin.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old February 28th, 2016, 07:31 PM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is online now
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,001
Trigger of apcupsd devices

Hi Philippe,

Should it be possible to trigger from changes of the UPS devices? As an example, I'm trying to create a trigger if the time left drops below a certain value. However, if I select a value, and then collapse the trigger, it always shows a value of 69.3. See screen shot below. Any ideas? I'm running the latest version.

Thanks
Al

Name:  Capture1.jpg
Views: 141
Size:  13.5 KB
Name:  Capture2.jpg
Views: 127
Size:  9.6 KB
__________________
HS3Pro 3.0.0.318 on Jetway JBC501F9Q-Q87-B i7 8GB 1874 Devices, 955 Events, 28 Plugins
Z-Wave 3.0.1.131 Z-Net 105 nodes:Leviton Vizia,Kwikset,FortrezZ Valve/Sensors,Everspring Sensors/Modules/Outlets,CT30 Stats,MIMOLites,Aeotec Smart Switches
RFXCom W800,RFXrec433,RFXtrx433|APCUPSD|Pushover|Squeezebox|weatherXML|HS Phone W2C|APCUPSD|UltraLog
UltraGCIR GC-100|UltraNetcam|UltraPioneer|Ultra1Wire|DSC PC1832|BLLED|BLTVGuide|ImperiHome|jon00 Utilities|MySensors

PHLocation|X10 CM11A IOLinc,etc
Reply With Quote
  #2  
Old February 29th, 2016, 02:28 PM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,679
Quote:
Originally Posted by sparkman View Post
Hi Philippe,



Should it be possible to trigger from changes of the UPS devices? As an example, I'm trying to create a trigger if the time left drops below a certain value. However, if I select a value, and then collapse the trigger, it always shows a value of 69.3. See screen shot below. Any ideas? I'm running the latest version.



Thanks

Al



Attachment 52550

Attachment 52551

As far as i recall these are just regular devices with values and should allow this. I am not near a hs environment to check. I don't know why hs3 would not let you configure it with these devices.
Reply With Quote
  #3  
Old February 29th, 2016, 02:36 PM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is online now
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,001
Quote:
Originally Posted by pcp View Post
As far as i recall these are just regular devices with values and should allow this. I am not near a hs environment to check. I don't know why hs3 would not let you configure it with these devices.
Thanks, can you test it when you get back to your hs environment and let me know if you can replicate it? I believe it used to work with an earlier version of the plugin, and don't know when it stopped working.

Thanks
Al
Reply With Quote
  #4  
Old March 5th, 2016, 09:18 AM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,679
Al, I did setup a similar event, but cannot reproduce the behavior; see screenshots below. It looks like in your case it is displaying the string of the device value instead of what you entered. For my test, I was using HS3 Pro Edition 3.0.0.243 (Windows). The apcupsd plugin actually does not really matter because these is pure HS3 device trigger setup and the plugin trigger/action are not involved (but for reference I was using my latest apcupsd plugin version 3.2.0.1). I did navigate to other web pages and then back to the event page, reopen the details of the event to verify. In all cases it worked fine for me.
Attached Images
  
Reply With Quote
  #5  
Old March 6th, 2016, 10:31 AM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is online now
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,001
Quote:
Originally Posted by pcp View Post
Al, I did setup a similar event, but cannot reproduce the behavior; see screenshots below. It looks like in your case it is displaying the string of the device value instead of what you entered. For my test, I was using HS3 Pro Edition 3.0.0.243 (Windows). The apcupsd plugin actually does not really matter because these is pure HS3 device trigger setup and the plugin trigger/action are not involved (but for reference I was using my latest apcupsd plugin version 3.2.0.1). I did navigate to other web pages and then back to the event page, reopen the details of the event to verify. In all cases it worked fine for me.
Thanks Philippe. I deleted the device and restarted the plugin. With the recreated device, it's now working for me, so not sure what was wrong with it.

Cheers
Al
Reply With Quote
  #6  
Old March 7th, 2016, 01:01 AM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is online now
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,001
Hi Philippe,

Found an issue related to that event. I restarted HS tonight and when the apcupsd plugin started, that event triggered and shut down the HS server. I had to disable the plugin in settings.ini in order to be able to properly restart HS. Does the plugin reset those values to 0 when it restarts, before updating them to what it gets from the daemon?

Thanks
Al
Reply With Quote
  #7  
Old March 7th, 2016, 07:12 PM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,679
Funny one . I don't know and the device value and will have to check.


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply With Quote
  #8  
Old March 7th, 2016, 07:33 PM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is online now
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,001
Quote:
Originally Posted by pcp View Post
Funny one . I don't know and the device value and will have to check.
Thanks, I was watching the log when it happened Then panic set in for a few moments as I was trying to figure out how I could prevent it from happening over and over again Luckily I have HS3 on a bit of a delayed start which gave me enough time to edit settings.ini before it re-started.

Cheers
Al
Reply With Quote
  #9  
Old March 7th, 2016, 07:43 PM
TomTom's Avatar
TomTom TomTom is offline
Seer Master
 
Join Date: Apr 2012
Location: USA
Posts: 1,402
Al,
Did this happen with the event you setup the event in post number 1( time left)? I was about to setup something similar this weekend, but I'll wait to hear back. This would be a nightmare in my remote setup if it happened.

I finally had someone go into my house a few days ago and wake up my hs pc. Then finally set the timeleft and battery power to -1 in the apcupsd config file. I'll follow this thread...

Quote:
Originally Posted by sparkman View Post
Hi Philippe,

Found an issue related to that event. I restarted HS tonight and when the apcupsd plugin started, that event triggered and shut down the HS server. I had to disable the plugin in settings.ini in order to be able to properly restart HS. Does the plugin reset those values to 0 when it restarts, before updating them to what it gets from the daemon?

Thanks
Al
__________________
Tom
baby steps...starting again with HS3
HS3Pro: Z-NET & 80 Z wave Devices,
HSTouch: 4 Joggler (Android Kitkat), 2 iPhone, 3 iPads
Whole House Audio: 5 SqueezePlay Jogglers w Bose Speakers
In The Works: 10 Cameras Geovision, new Adecmo/Envisalink Alarm, Arduinos
System: XP on Fanless Mini-ITX w/ SSD
Reply With Quote
  #10  
Old March 7th, 2016, 07:47 PM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is online now
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,001
Quote:
Originally Posted by TomTom View Post
Al,
Did this happen with the event you setup the event in post number 1( time left)? I was about to setup something similar this weekend, but I'll wait to hear back. This would be a nightmare in my remote setup if it happened.

I finally had someone go into my house a few days ago and wake up my hs pc. Then finally set the timeleft and battery power to -1 in the apcupsd config file. I'll follow this thread...
Hi Tom, yes it did, and yes, I would not recommend using a similar event until Philippe can confirm the expected behavior.

Cheers
Al
Reply With Quote
  #11  
Old March 8th, 2016, 08:10 AM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,679
I haven't had a chance to look into it. Have you tried adding and and condition to check that the value is let's say greater than 1 in addition?


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply With Quote
  #12  
Old March 8th, 2016, 10:36 PM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is online now
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,001
Quote:
Originally Posted by pcp View Post
I haven't had a chance to look into it. Have you tried adding and and condition to check that the value is let's say greater than 1 in addition?
I'm guessing that will work. I restarted the plugin while watching the apcupsd devices and most go to 0 when the plugin is shut down.

Thanks
Al
Reply With Quote
  #13  
Old March 12th, 2016, 04:19 PM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,679
I looked at the code and yes devices are reset to default values upon disconnect. I will look at changing this for an upcoming version.
Reply With Quote
  #14  
Old March 12th, 2016, 04:36 PM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is online now
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,001
Quote:
Originally Posted by pcp View Post
I looked at the code and yes devices are reset to default values upon disconnect. I will look at changing this for an upcoming version.
Thanks!
Reply With Quote
  #15  
Old March 15th, 2016, 07:00 AM
pcp pcp is offline
Super Seer
 
Join Date: Jan 2006
Location: MA
Posts: 1,679
I send a new version to hst this weekend to install in the updater. This should resolve this.


Sent from my iPad using Tapatalk
Reply With Quote
  #16  
Old March 15th, 2016, 10:25 PM
sparkman's Avatar
sparkman sparkman is online now
OverSeer
 
Join Date: Oct 2001
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 6,001
Quote:
Originally Posted by pcp View Post
I send a new version to hst this weekend to install in the updater. This should resolve this.
Thanks Philippe, that did it!

Cheers
Al
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
APCUPSD Plug-in for HS2 Discussion pcp Script & Plug-In Library Discussion 3 December 31st, 2015 09:48 AM
apcupsd monitor discussion BootsC5 Script & Plug-In Library Discussion 42 June 3rd, 2014 04:14 AM
APCUPSD devices are not visible in Event configs sparkman APCUPSD Plugin (3P) 4 June 2nd, 2014 11:49 AM
APCUPSD Script beerygaz Jon00's plugins and scripts 3 October 10th, 2010 07:28 AM
apcupsd monitor script BootsC5 Script & Plug-In Library 2 May 11th, 2008 09:53 AM


All times are GMT -4. The time now is 09:23 AM.


Copyright HomeSeer Technologies, LLC